Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 2 de juny de 2020   |   17:00
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
Ara fa un any que es retirar el peatge de la galeria.
21/12/2018 | 08:40
800 sollerics menys amb la gratuïtat del Túnel
J.M.

Més de 800 persones s’han donat de baixa com a residents de Sóller en els darrers mesos, un fet que és perfectament atribuïble a l’efecte de la gratuïtat del túnel. Les dades estadístiques del padró municipal d’habitants revelen, a més, que Sóller ha perdut població durant el present exercici en un fet que es podria qualificat d’insòlit en la història més recent.

Segons aquestes dades, un total de 836 persones han deixat d’estar empadronades a Sóller per fer-ho a altres municipis, bé de Balears com de la resta d’Espanya. Aquesta tendència es ve donant pràcticament des de principis d’any, coincidint amb l’entrada en vigor de la gratuïtat del túnel que es va produir el 28 de desembre de l’any passat. El fenòmen dels “falsos sollerics” és la trampa que es venia posant en pràctica des de l’obertura de la variant, com una manera d’esquivar haver de pagar el peatge sense bonificació per resident. Molts treballadors que en realitat no eren veïnats de Sóller s’empadronaven a la vall per tenir el descompte de resident al peatge equivalent al 75% del seu cost, cosa molt llépola que els sortia molt a compte si els seus desplaçaments a la vall eren diaris. A la pràctica cap d’aquestes persones tenia una residència efectiva a la vall.

Amb aquests antecedents i amb l’aixecada definitiva de la barrera dels peatges, molts d’aquests “falsos sollerics” han optat per empadronar-se de nou als seus municipis on tenen la residència efectiva. Es tracta d’un fenòmen que s’ha produït de forma constant des que va arrancar el 2018. Entre els mesos de gener i novembre varen ser 836 persones, una xifra del tot provisional perquè encara se li hauran d’afegir les baixes que es vagin registrant durant el mes de desembre.

Descens poblacional

El cas és que la fuita massiva de sollerics cap a altres municipis ha tengut els seus efectes negatius en el volum total de població que hi ha a Sóller. Cal tenir en compte que al número de baixes per canvi de residència s’hi han de sumar les produïdes per defunció, entre d’altres causes, el que eleva fins a les 1.012 baixes registrades al padró d’habitants d’enguany.

El número de baixes ha estat superior al d’altes (per noves residències, nouvinguts i naixements, entre d’altres), que fins al novembre es situava en les 823 persones. Davant això, el cens poblacional s’ha reduït en gairebé 200 persones durant el 2018. Es tracta d’un fet insòlit a Sóller, ja que any rere any el municipi havia anat guanyant població. Actualment hi ha 15.104 persones empadronades a Sóller.

Un terç més que 1997

El túnel de Sóller es va inaugurar el 1997, data a partir de la qual el padró d’habitants de la vall va anar en progressiu augment. Si fins aquell any gairebé no sofria variacions, l’obertura de la variant va servir per anar remuntant una xifra d’habitants que fins aleshores es situava en els 10.515 veïnats.

Passats més de vint anys de l’obertura de la variant del Coll, la població de Sóller ha registrat un augment exponencial del 33%, per arribar a superar els 15.000 habitants.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a