Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 2 de juny de 2020   |   16:54
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
Els tarongers de la vall han aportat una producció de 552 tones.
11/01/2019 | 09:06
La producció de cítrics a la vall augmenta un 27%
J.M.

La producció de taronges i llimones a la vall va en augment. Així ho avalen les dades que maneja la cooperativa agrícola Sant Bartomeu que apunten que durant la darrera campanya es varen recol.lectar dels cítrics de la vall un 27% més de fruit que en la temporada anterior.

Sense cap dubte, l’augment de producció es deu a dues varietats concretes, la clementina i la navelate, que han ajudat notablement a que la producció s’hagi situat en gairebé 552 tones de fruita. Per contra, s’ha registrat una lleugera disminució de taronja de les varietats canoneta (l’autòctona de la vall) amb un 10% menys i de la lanelate, amb un 12% de disminució.

D’acord amb les dades de la institució agrària que agrupa els pagesos de Sóller i Fornalutx, la producció més important correspon a la de les llimones, un fruit del qual la cooperativa ha rebut dels productors 192 tones. Just per darrera s’hi situa la taronja de la varietat valencia-late, de la que se n’han recollit 160 tones. Val a dir que la producció de la llimona ha augmentat respecte el 2017 en un 45%, mentre que la de la valencia-late un 20%.

El fruit que menys producció registra a Sóller és la taronja lanelate, de la que enguany s’han recol.lectat poc més de nou tones dels arbres, el que presenta un 12% menys que en la temporada anterior. Una altra varietat que registra un augment signiticatiu és la peret-alberola, amb un 20% més en comparació a la temporada anterior.

La clementina

Una menció específica es mereix la clementina, que enguany la seva producció ha superat totes les expectatives. Si durant la campany de 2017 la seva producció es va situar en les 16 tones, enguany la recol.lecció s’ha duplicat fins a assolir les 32.

Pel que fa a les previsions de la temporada que està a punt de començar, la cooperativa Sant Bartomeu confia que es pugui incrementar la producció en gairebé totes les varietats que es cultiven a la vall.

Segons explica Josep Mora, tècnic de la cooperativa, “segons el que anam veient ara mateix a les finques dels nostres socis esperam que la producció augmenti”, un fet que serà especialment significatiu a les vareitats de navelate, canoneta i valencia-late. Mora també destaca que durant la campanya que s’ha tancat “els preus de compra s’han mantengut”, un fet que ha repercutit en els ingressos dels pagesos que subministren la matèria primera a la cooperativa.

Segons explica Josep Mora, la clementina s’ha pagat enguany a un preu mitjà de 55 cèntims d’euro per quilo; la canoneta, a 51 cèntims; la peret-alberola, a 62; la navelate, a 55 cèntims, a l’igual que la lanelate.

Per la seva banda, s’han de destacar els bons preus que s’han seguit abonant per la llimona, que enguany ha assolit un preu mitjà de 65 cèntims d’euro per quilo. El fruit més cotitzat ha estat la taronja de la varietat valencia-late, de la que s’ha arribat a pagar 75 cèntims per cada quilo entregat a la cooperativa, segons ha informat Josep Mora.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a