Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 2 de juny de 2020   |   15:28
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
El torrent Major, amb aigua durant l'època plujosa.
12/01/2019 | 09:10
El 2018 s'ha tancat amb rècord de pluja
G.M.

Des de fa gairebé un mes, des del 14 de desembre, han caigut molt poques gotes a la finca de Sa Vinyassa, on Joan Puigserver comptabilitza les incidències meteorològiques des de l’any 1986. Aquesta prolongada “calma de gener” contrasta amb els dotze mesos precedents que varen ser de rècord a Sóller, amb 1.348’4 litres de precipitació que mai s’havien aconseguit recaptar en més de tres dècades d’observació meteorològica a l’Horta de Biniaraix, havent-nos de remuntar a l’any 1959 i a una estació precedent per trobar un registre major, amb uns difícilment superables1.467 litres.

Puigserver no es sorprèn per aquest resultat i sosté que la tendència a la seva estació termopluviomètrica és que de cada vegada es registrin més pluges i també que la temperatura sigui més elevada. El promig dels onze primers anys de Sa Vinyassa fa ser de 780 litres anuals; en els onze posteriors el balanç va augmentar fins als 836 litres, i els del deu darrers anys s’enfila fins als 883 litres. La tendència sembla clara, amb exercicis més humits de cada vegada i amb registres cent litres superiors a fa tres dècades.

Plou el 60% més

Una altra dada que ens deixa aquest resum anual: el promig de precipitació dels 32 anys d’observació de Puigserver és de 831’6 litres anuals, mentre que la suma de la pluja de l’any 2018 és un 62% superior a aquest promig. I és que aquest any, ha plogut molt!

Altres detalls interessants d’aquest any de pluja rècord són que un de cada tres dies s’ha registrat precipitació, que la pluja ha estat regular al llarg de l’any, concentrada -això sí- a l’hivern i a la tardor, que els dies de més pluja foren el 27 d’octubre, 110 litres, i el 24 de març, amb 109 litres (gairebé empatats), que el mes de desembre va ser el mes amb menys dies de precipitació -malgrat ser abundosa- i que no hi ha hagut cap mes sense precipitació, ni tan sols durant l’estiu.

Temperatura més elevada

Pel que fa a la temperatura, Puigserver també detecta canvis simptomàtics durant més de tres dècades d’observació. Fins l’any 2000 la temperatura mitjana anual era de 16’8 graus centígrads, mentre que en el que portam de segle XXI aquest registre ha augmentat fins als 17’5 graus, set dècimes de diferència que demostren que el canvi climàtic és també perceptible a la vall de Sóller. A més, Puigserver ha pogut constatar que aquest augment es produeix bàsicament a l’estiu, amb màximes més elevades que en anys precedents, mentre que a l’hivern la tendència és la mateixa que durant el segle XX.

Pel que fa referència a 2018, l’hivern va ser sensiblement més fred de l’habitual i entre el 19 i el 21 de març hi va haver una nevada tardana a les muntanyes de la comarca. En canvi, l’estiu no va resultar ser tan dur com els dos precedents, quedant la màxima de l’any en els 36’6 graus, una mica lluny dels 40 on el mercuri sol arribar-hi els estius més calorosos.

Amb tot, el resum anual deixa un promig de temperatura de 17’8 graus, el que situa l’any 2018 dins la franja dels més calorosos, en consonància amb els registres habituals d’ençà de 2010, però encara lluny dels 18’1 que ens va deixar l’any 2014.

Puigserver es queda sobretot amb aquestes dues dades: la pluja augmenta i la temperatura també ho fa. Són dades preses gràcies a l’observació diària i el meteoròleg recorda que “no ens podem refiar de la nostra memòria, sinó solament de les dades científiques”.

La direcció del vent

Joan Puigserver desplega les seves plaguetes per mostrar una nova dada relativa al temps de l’any 2018, la que relaciona la precipitació amb la direcció del vent. Les precipitacions més abundoses -316 litres- han arribat quan el vent bufava del nord, un fet habitual a la nostra contrada. Sovint fins al 50% de la pluja ens arriba amb aquest vent. Però en aquesta ocasió s’ha registrat molta precipitació amb vend del sudoest -fins a 254 litres- i fins i tot del noroest -59 litres- un fenomen molt poc usual.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a