Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 23 de febrer de 2020   |   17:26
 
Enquesta  
Ha d’acollir el camp Infante Lois un aparcament públic de vehicles?


No
 
La maquinària que impulsa l'aigua del transvassament.
08/03/2019 | 08:42
Tres entitats vetllaran la captació d'aigua
J.M.

Tres entitats de Sóller tenen en les seves mans el compromís de vetllar pel compliment dels acords que facilitaren la construcció del transvasament de Sa Costera per evitar que aquesta infraestructura pugui per “robar” l’aigua que flueix pel torrent Major. Les entitats són el propi Ajuntament, la cooperativa agrícola Sant Bartomeu i el Sindicat de Regants, uns estaments que formen una comissió que ha de vetllar pel compliment d’uns acords parlamentaris que daten de l’any 1996.

El transvasament de Sa Costera i la captació d’aigua del torrent Major ha entrat novament en l’actualitat després que el Govern hagi realitzat els treballs per materialitzar la recollida d’aigua en el llit del principal torrent de Sóller que servirà per abastir el transvasament de Sa Costera, un tema que ara fa 25 anys va suscitar preocupació a Sóller i un gran moviment social de rebuig.

La creació d’aquesta comissió que s’encarregarà de vigilar les extraccions d’aigua del torrent es remunta a 23 anys enrere, quan Sóller es va mobilitzar contra el projecte del transvasament que contemplava captar l’aigua del torrent Major i de la font de s’Olla amb la finalitat d’abastir els municipis de la badia de Palma. El rebuig a aquesta proposta, la mobilització ciutadana, milers d’al.legacions i el treball d’una plataforma ciutadana (la denominada Plataforma de l’Aigua de Sóller) propiciaren la introducció d’un seguit de canvis en el projecte inicial del transvasament. Les modificacions serviren per evitar fer la captació de la font de s’Olla amb una gran presa a Sa Torrentera i garantir que l’aigua seguís corrent pel torrent Major amb suficient cabal com per garantir la recàrrega dels aqüífers subterranis de la vall, tal i com han recordat membres que integraren la desapareguda plataforma.

Compliment dels acords

Entre els compromisos assumits pel Parlament de les Illes Balears de l’any 1996 hi figurava la creació d’una comissió que integrarien l’Ajuntament, la cooperativa i els regants. Aquest organisme, que mai s’ha arribat a formalitzar perquè fins ara encara no era possible captar l’aigua del torrent, tenia com a principal responsabilitat vetllar pel compliments dels acords que afectaven directament a la captació prevista al torrent Major. La comissió no s’ha format perquè fins ara havia estat innecessària la seva labor, ja que el transvasament de Sa Costera (inaugurat l’any 2008) no ha extret fins ara cap litre d’aigua del torrent. Però això té el temps comptat, ja que l’administració realitzat les obres necessàries per posar en marxa el sistema d’extracció d’aigua del torrent que servirà per abastir el transvasament. La captació tendrà capacitat per extreure fins a 2.000 metres cúbics d’aigua del torrent per hora. La captació es realitzarà de forma limitada. Només s’extraurà aigua quan pel llit del torrent hi circuli un cabal mínim de 15 centímetres d’altura a la zona del Camp de Sa Mar. La captació es realitzarà a l’altura de l’estació del tren.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a