Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 25 d'octubre de 2020   |   06:38
 
Enquesta  
Ha d’entrar Sóller en l’associació denominada Pueblos Mágicos de España?


No
 
La Cooperativa està pendent de rebre 300.000 euros.
15/03/2019 | 08:25
Dos projectes de l’ecotaxa estan aturats fa dos anys
SaVeu

Dos projectes d’inversió que s’han de finançar amb els recursos de l’ecotaxa turística estan paralitzats inexplicablement des de fa dos anys per problemes burocràtics. Des de l’any 2017 sengles actuacions estan a l’espera de poder-se desenvolupar sense que per ara s’hi pugui donar una solució que acabi amb la situació de bloqueig.

Els dos projectes per Sóller sumen un global de 620.000 euros i el més sagnant del cas és que es financen amb els recursos que es varen recaptar durant l’estiu de fa dos anys amb les estades turístiques als hotels.

Un dels projectes bloquejats afecta a la cooperativa agrícola Sant Bartomeu. Aquesta institució es va adjudicar 300.000 euros de l’ecotaxa amb un projecte que va presentar al Govern. Consisteix en adequar una sala blanca per a l’envasat i la maquinària necessària per renovar el procés d’embotellament de l’oli d’oliva i el d’introducció d’oliva en pots. Des d’aquesta institució, Miquel Gual, el seu president, ha manifestat el seu malestar amb el Govern pel “retard” que acumula una inversió que la cooperativa tenia previst executar l’any 2017. Gual no sap concretar quan es podrà dur a terme i atribueix el retard a “les traves burocràtiques” que està exercint l’administració a l’hora de desembutxacar els diners que han de servir per materialitzar la inversió. El president de la cooperativa afirma “no explicar-se” del per què s’està retardant la inversió “quan nosaltres hem anat presentant tots els documents que ens han anat requerint en aquests dos anys”. Els darrers papers els va presentar fa pocs mesos, dins el 2018, i d’aleshores ençà la cooperativa està pendent d’una resposta que permeti desbloquejar el projecte que té concedit pel Govern.

Més sagnant és el cas de l’altra important projecte finançat per l’ecotaxa que afecta a Sóller. El mateix any en què la cooperativa va presentar el seu, la Mancomunitat de la Serra de Tramuntana va presentar un ambiciós projecte destinat a restaurar la xarxa de camins públics de muntanya que hi ha repartits per diversos municipis que formen aquest organisme.La inversió prevista es centrava en millora de camins als cinc municipis que s’hi sumaren. La millor programada apuja a un total d’1’5 milions d’euros. Sóller es va adherir a la iniciativa liderada per la mancomunitat i va presentar un projecte valoraten 320.000 euros per destinar-los a refer diversos camins públics de muntanya.

El cas és que ni la inversió prevista per Sóller ni cap altra dels quatre municipis restants que integren el projecte han pogut desenvolupar-se. A diferència del que succeeix amb el projecte de la cooperativa, el retard en l’execució de la millora de camins no es pot atribuir directament al Govern, sinó a la mateixa mancomunitat.

El regidor d’Infraestructures de Sóller, Andreu Castanyer (Més), ha explicat que aquesta entitat va treure a concurs públic la redacció del projecte definitiu amb el que s’havia de concretar la relació de camins que serien objecte de restauració i els treballs que s’hi farien a cada un d’ells. Però la convocatòria pública es va haver de declarar deserta perquè cap empresa d’enginyeria no es va presentar a la licitació.

Segons Castanyer, la mancomunitat haurà de fer una segona convocatòria per tal de trobar un equip tècnic que elabori el projecte. Mentre, la inversió de l’ecotaxa roman en el llimb.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a