Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 5 de desembre de 2020   |   15:26
 
Enquesta  
Estàs d’acord en instal·lar un semàfor a la carretera de Sóller per facilitar l’accés a Palmanyola?


No
 
Diumenge tendrà tan sols 23 hores de durada
26/03/2019 | 16:18
Diumenge entram en l'horari d'estiu
saveu.cat

Més hores de sol i un estalvi per als particulars i les empreses. El canvi d'hora que es realitzarà la matinada de dissabte a diumenge per passar a l'horari d'estiu (a les dues del dematí s'avancen els rellotges fins a les tres de la matinada) suposarà un important estalvi energètic per a tots perquè guanyarem hores de claror. Aquesta variació horària es produeix atenent a una directiva de la Unió Europea que té per objectiu guanyar hores de llum solar per aconseguir un estalvi energètic.

Així les coses, durant la matinada d'aquest diumenge s'avança una hora el rellotge i a les 2 haurem de passar a les 3. El canvi horari es va imposar al nostre país a principis de la dècada dels anys setanta a conseqüència de la crisi del petroli i l'any 2001 la Unió Europea el va confirmar indefinidament. En principi es mantendrà fins l'any 2021, aleshores cada Estat Membre de la UE decidirà si el manté o s'acull als horaris d'estiu o hivern.

En el nostre país no hi ha una determinació concloent sobre el canvi d'hora. Una comissió d'experts no ha pogut arribar a cap conclusió en concret. Per si no fos poc, recentment el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va demanar als espanyols amb quin horari preferien quedar-se definitivament, aquests varen respondre que el d'estiu, mentre que els experts recomanen que sigui l'horari d'hivern.

A nivell europeu tampoc s'ha produït cap conclusió concloent ni vinculant. Tradicionalment, el darrer diumenge de març és quan es realitza el canvi d'hora per adaptar a l'horari d'estiu amb el qual a les 2 de la matinada, hora oficial espanyola, s'avancen els rellotges fins a les 3 (la 1 de la matinada a Canàries passarà a ser les 2). El canvi es produeix de nou el darrer diumenge d'octubre, per adaptar a l'horari d'hivern amb el que a les 3 de la matinada els rellotges es retarden a les 2.

La Comissió Europea va presentar una proposta per posar fi als canvis d'hora durant 2019. Al principi aquest 31 d'març havia de ser l'últim canvi d'hora que es realitzaria a la Unió Europea, però el Parlament Europeu ha demanat retardar fins a 2021 la eliminació dels canvis d'hora proposat per la Comissió Europea.

Els Estats membres han de comunicar com a molt tard a l'abril de 2020 si es quedaran amb l'horari d'estiu o amb el d'hivern. Si opten per la primera opció, l'últim canvi d'hora tendrà lloc al març de 2021, mentre que el rellotge es canviarà per última vegada a l'octubre de 2021 en aquells països que decideixin romandre en l'horari d'hivern. Tot i la petició del Parlament Europeu, els Vint tornaran a debatre sobre aquesta qüestió el mes de juny.

 


Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a