Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 11 d'abril de 2021   |   23:26
 
Enquesta  
Què s’ha de fer amb Aqualia?

Continuar amb la concessió
Prorrogar la concessió
Remunicipalitzar el servei
 
El paisatge solleric.
24/03/2020 | 18:17
Diari d'un confinament: 10.- Ca nostra
Gabriel Mercè

El Puig Major, l’Ofre i els Cornadors, la Serra d’Alfàbia i el Teix. Sa Plaça, el carrer de la Lluna, la Gran Via, el carrer de la Romaguera i el de la Rosa. Ses Set Cases, el Camp Llarg, la Volta Piquera, Biniaraix, el Barranc, Binibassí, l’Horta, sa Figuera, Sa Capelleta, Fornalutx. El camí de Binidorm i el de Castelló, el Portell de sa Costa. Can Prohom, Bàlitx, els Monts Reials, els olivars, els horts i els porxos.

Marges i marjades. Olives i taronges, flors i plantes aromàtiques, tomatigueres, una parada de julivert, alls, cebes i carxofes, parrals. Fonoll marí. Esclatassangs i tords. Rosers, lliris i vaumes. El motor de llaurar. La façana de la Parròquia, la font de Plaça i la del carrer de la Lluna, rajant dia i nit, la font de s’Olla i la de Sa Costera, les síquies, els safareigs, el torrent Major.

Els llaüts, la Miranda, el far destrossat del Cap Gros i el de Muleta, els molls, l’arena gruixada de la platja d’Albacete, la platja Artificial. La Torre Picada, el Mirador de ses Barques, l’alameda, el cementeri, el Camp d’en Prohom, el claustre del Convent, la casa de Sa Lluna, l’Estació del Tren.

Tren i el tramvia, les vies xapant la Plaça, els coloms, els arbres traient les fulles, l’olor de pa acabat de fer. El banc dels vagos i la cova dels Estudiants. El carrer del Vent. Garrovetes del papa, confitura de taronja borda, crespells, rubiols i panades. Un granisat d’ametlla i un gelat de mandarina. Un arròs brut. Pancuit. Trempó. Pa amb paté. Un suc de taronja. Un vermut i una cerveseta. Oli d’oliva. Mel.

“Sa Veu” i el “Sóller”, l’estanc de Plaça, jardins i corrals, balcons i terrats. Teulades. Les esqueles dins les entrades de les cases, un dissabte dematí a Plaça, les banderes del Firó als balcons. Les camisetes del Firó, les Valentes Dones, el pregó i l’arenga, el betum, les polseres per evitar el col·lapse, la Balanguera, els trons, l’ofrena, les cosidores, les teles de les fàbriques, els personatges històrics.

La Mare de Déu de la Victòria, el Sant Cristet del Convent i Sant Bartomeu. Els caballitos, les festes del Port, La Rumba Nostra, AnimAcústica, la Banda de Música i els concerts de la coral. El soroll de les ones. El Camp d’en Maiol.

El sabó Rey, Can Godo, el cine Alcázar i el Fantasio, la fàbrica de La Solidez i la de Ca les Ànimes, la llibreria Calabruix, ca n’Apol·lònia de sa Llet, el carnaval del Defensora, Sa Mostra, l’alameda plena de taules i cadires dels bars, el Bilbaí, la Pa amb Oli Band, les tapes del Replà. Can Fernando, el furgó del peix i el del correu, Can Willy i Los Naranjos, Can Pipeta, Can Terrassa, s’Escàndol i la piscina de Can Cremat.

El Coll de Sóller i la carretera de Deià. Els nins sortint de l’escola, el pavelló d’es Puig i el de Son Angelats, les classes de repàs, el karate i el solfeig. Bicicletes i patinets. Can Dulce i el Casal de Cultura. Ball de bot, xeremies i flabiol, la jaia Quaresma, el Regina Caeli, les tres caigudes del bon Jesús.

Lluc, Deià, Sa Calobra i Tuent. Alconàsser. El penyal Bernat, s’Illeta i la Foradada. La posta de sol vista des del Port. El sofà de ca nostra, la tele i la taula de la cuina. La màquina de cosir i el canterano. L’escriptori. Una xicra.

Les campanes parroquials, el llum intermitent dels fars del Port, el xiulo del tren i la campana de l’estació. Els jardins del Monument, les canyes del torrent, les alzines, els pins, Sa Capelleta. Les pel·lícules de la Wilma, les Jornades d’Estudis Locals, Can Prunera i el jaciment d’Almallutx. Els Escoltes, Aires Sollerics i Estol de Tramuntana, Esclatabutzes i el teatre dels Corriola.

Els focs de Sant Antoni i les beneïdes, els betlems, les neules, la Sibil·la, la molsa i les cireretes de pastor. El torró. El pregó, la cursa de Sant Bartomeu, els caparrots. Can Tamany, el Camp de sa Mar, Ses Argiles, el Pujol d’en Banya, Rocafort, les creus de terme. Les dotze campanades. Les primeres comunions, els nuvis sortint de la Parròquia, els carrers empedrats. Els vestigis de la murada. Can Cera i ca na Menga. I la gent, la gent anant i venint. Sóller, ca nostra.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a