Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   20:35
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
La seu de l'Ajuntament de Sóller.
16/05/2020 | 06:25
El 20% del superàvit serà per Serveis Socials
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller podrà dedicar un 20% del superàvit de 2019 a polítiques socials per fer front la crisi que ha generat la pandèmia per coronavirus i les seves seqüel.les laborals i econòmiques que deixarà en el seu pas.
Els serveis tècnics treballen aquests dies en tancar l’exercici econòmic de l’any passat per tal de tenir la xifra exacta a quan pujarà el superàvit, segons ha informat la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar (PP), que confia en poder disposar de la liquidació al llarg dels propers dies.

El Govern central vol mobilitzar una part important del superàvit acumulat pels ajuntaments en la lluita contra el coronavirus. L’executiu ja va incorporar en el reial decret del passat 17 de març de mesures econòmiques per pal·liar l’impacte de la pandèmia la possibilitat que les entitats locals alliberassin fons per finançar i costejar mesures vinculades a serveis socials d’atenció primària i d’atenció a la dependència . La setmana passada, el Consell de Ministres va fer una passa més al fixar en un 20% del seu saldo bancari positiu, un cop atesos pagaments a proveïdors i amortització de deute, l’import màxim que podran destinar els ajuntaments a aquestes polítiques.

Es tracta d’una quantitat que podria superar els 5.000 milions d’euros a nivell nacional. Els ajuntaments tenen restringit l’ús de superàvit pressupostari des de la Llei d’Estabilitat Pressupostària impulsada per Cristóbal Montoro en 2012. En el cas de Sóller, l’Ajuntament disposa d’una partida d’uns deu milions d’euros immobilitzats als bancs fruit del superàvit que ha anant obtenint des de que s’aplica la denominada Llei Montoro. A aquesta important quantia se li haurà d’afegir el benefici obtengut durant l’exercici de l’any passat, que aquests dies s’està ultimant de quantificar.

Ara per ara, els ajuntaments com el de Sóller poden destinar els seus romanents de tresoreria després de cobrir la despesa corrent a pagar deute i al que s’anomena inversions financerament sostenibles (IFS), aquelles que no impliquen noves partides de despeses en el futur. Amb aquests diners Sóller ha afrontat inversions com la primera fase de reforma del teatre Defensora Sollerense o la construcció de la passarel.la peatonal de l’avinguda d’Astúries.

La diferència és que, amb les noves mesures aprovades pel Consell de Ministres, el superàvit de les entitats locals podrà destinar-se a finançar ajudes econòmiques i prestacions de serveis socials recollides dins el Catàleg de Referència de Serveis Socials. No obstant això, el Ministeri d’Hisenda s’ha reservat la capacitat de supervisió i aprovació dels projectes que posin en marxa les entitats locals. Els ajuntaments no podran usar els diners de forma discrecional.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a