Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 9 d'agost de 2020   |   02:14
 
Enquesta  
Han d’acceptar els ajuntaments la proposta del Govern central de cedir el superàvit a canvi de poder-ne gastar el 35% durant 2020 i 2021?


No
 
La reunió celebrada ahir a l'Ajuntament.
05/06/2020 | 12:15
La Vila rescata l'Escola de Música
J.M.

L’Ajuntament de Sóller dissoldrà el Consorci de la Música, la Dansa i l’Art de Sóller i acte seguit municipalizarà l’escola de música municipal que actualment depèn de l’organisme que es liquidarà. Amb aquesta maniobra es donarà continuïtat a centre docent.

Així es va acordar ahir en una reunió en què hi varen participar tècnics de l’Ajuntament, representants de les diferents formacions polítiques, pares d’alumnes i socis del consorci (Amics de la Música) davant la greu situació jurídica i comptable en què es troba aquest organisme que acumula nombroses irregularitats.

Els tècnics municipals varen desglossar un demolidor informe econòmic que detalla totes les irregularitats en què ha incorregut el consorci (de què la majoria de la junta rectora està en mans de l’ajuntament) després de la seva constitució l’any 2006. Segons detallaren els tècnics, el consorci mai ha presentat els seus pressupostos anuals, els seus balanços ni la seva comptabilitat. Tampoc la seva liquidació que no ha estat presentada ni a el Tribunal de Comptes ni al Ministeri d’Hisenda. De la informació que ha pogut reunir el departament d’Intervenció es desprèn que el consorci va tancar els exercicis de 2017 i 2018 amb pèrdues que sumen uns 20.000 euros i que mai s’ha exercit un control sobre les quotes que abonen els alumnes, les aportacions municipals ni la forma de contractació de professorat.

Tant l’informe dels serveis econòmics com administratius conclouen que la millor solució passa per dissoldre aquest organisme i que l’Ajuntament assumeixi l’escola de música mitjançant la gestió directa o a través d’una concessió.

La reunió amb els informes venir a posar negre sobre blanc la nul·la gestió que ha tingut des de la seva creació l’organisme que gestiona l’escola de música. Tant és així que es va posar de manifest que no existeix ni tan sols contracte amb l’empresa que actualment gestiona el centre escolar.

L’espurna que ha desencadenat aquesta situació va saltar després de l’advertència que va fer el Ministeri d’Hisenda a l’Ajuntament de Sóller just abans de la declaració de l’estat d’alarma. En una missiva li va informar que havia de retre comptes del consorci sota l’advertència que, en cas de no fer-ho, Madrid deixaria de transferir la seva aportació dels tributs estatals que puja a uns tres milions d’euros anuals.

Consens per mantenir el centre

A la reunió en què varen participar els diferents sectors que participen en la gestió del consorci i l’escola de música, es va acordar liquidar el consorci i municipalitzar l’escola de música. L’acord preveu donar urgència al procés perquè no interfereixi el curs escolar vinent. En pròximes trobades s’haurà d’abordar si la gestió del centre passa a estar directament lligada a l’Ajuntament o bé s’opta externalitzar-la a través d’una concessió. Si és així, el municipi haurà de convocar un concurs públic per la via d’urgència per tal que el setembre l’escola pugui iniciar el curs.

La delicada situació del consorci va saltar a l’opinió pública després de conèixer-se una auditoria interna de l’Ajuntament que posava de manifest els incompliments de la normativa en matèria legal, econòmica i comptable. Abans l’Ajuntament va bloquejar les transferències de diners al consorci, motiu pel qual els professors del centre estan sense cobrar des del febrer passat. La Vila aporta 60.000 euros l’any, mentre que les mensualitats dels alumes uns 70.000 euros anuals.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a