Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 17 de maig de 2021   |   21:14
 
Enquesta  
Quina és la millor ubicació per a la parada de bus?

Cetre
La carretera
 
La zona de Sa Figuera ha quedat desclassificada.
19/06/2020 | 15:18
80.000 metres del Port convertits en rústics
SaVeu

Un total de 80.000 metres quadrats de sòl urbanitzable del Port de Sóller han quedat desclassificats amb el decret del Govern que també converteix en rústics els solars sense construir de la urbanització de Muleta I.

L’executiu autonòmic va aprovar recentment un decret llei de mesures urgents de protecció territorial amb el que restringeix la construcció en sòl rústic, amb el qual estima que quedaran protegides més de 51.000 hectàrees de rústic a Mallorca, així com 400 hectàrees de sòl urbanitzable i 200 hectàrees potencials dels coneguts com a falsos urbans. La normativa estipula la prohibició expressa de nous habitatatges en àrees de risc potencial d’inundació, incendi o erosió.

El decret tendrà els seus efectes més visibles en dues zones del Port, sense comptar els solars de Muleta I que queden desclassificats. A la zona de Sa Figuera, la norma transforma en sòl rústic protegit una àrea de 70.000 metres quadrats. Fins l’aprovació del decret, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) contemplava aquests terrenys com zona urbanitzable programada per a l’esponjament hoteler. És a dir, tenia un ús purament hoteler que ara queda anul.lat. La zona abarca una franja compresa entre el túnel de Sa Mola i la carretera de Sa Figuera, actualment poblada per garriga, pinar i olivar. Els tècnics municipals estimen que aquesta superfície hagués pogut donar cabuda a dos hotels, sempre i quan s’hagués fet un esponjament que inexorablement requeria eliminar-ne de la primera línia del Port per reubicar-los en aquesta zona.

Per altra banda, la desclassificació via decret llei també ha convertit en sòl rústic protegit un terreny situat al Camp de Sa Mar que ocupa una extensió de 10.000 metres quadrats. D’acord amb el PGOU, la zona afectada és una zona urbanitzable no programada destinada a equipaments esportius, culturals, comercials i recreatius. La zona inclosa dins aquest urbanitzable no programat es dedica actualment al cultiu i, fins i tot, abarca l’aparcament municipal del Camp de Sa Mar, un ús incompatible amb la protecció del sòl perquè ha passat a ser rústic protegit.

A la mateixa zona, el decret estableix la prohibició en la construcció d’habitatges, donat que és una zona que està catalogada com a inundable, segons preveu el Pla Territorial de Mallorca.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a