Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 9 d'agost de 2020   |   02:14
 
Enquesta  
Han d’acceptar els ajuntaments la proposta del Govern central de cedir el superàvit a canvi de poder-ne gastar el 35% durant 2020 i 2021?


No
 
Un exemplar d’ós rentador.
18/07/2020 | 06:15
Capturen tres ossos rentadors a Deià
SaVeu

Veïnats de Deià han capturat en poques setmanes fins a tres exemplars d’ós rentador, una espècie invasora altament perillosa per a la fauna autòctona. Els animals han estat lliurats al Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) per a la seva gestió.

Segons ha explicat la regidora de Sanitat i Benestar Animal de l’Ajuntament de Deià, Gaby Poppelreuter, la captura d’aquests animals es va realitzar de manera casual a la zona de s’Empeltada quan s’intentaven caçar uns moixos assilvestrats mitjançant gàbies. Els animals picaren l’esquer i acabaren essent capturats amb la gàbia. La sorpresa fou majúscula quan en comptes de trobar un moix el que hi havia dins la gàbia era un ós rentador. El fet es va repetir fins a tres vegades en poques setmanes, un període en el que es capturaren un exemplar adult i dues cries.

Els animals foren lliurats al COFIB ja que són considerats espècie introduïda, invasora i que suposa una dura competència per a altres depredadors autòctons de la Serra de Tramuntana. El veterinari solleric Bartomeu Galmés ha explicat que l’ós rentador “és un animal que s’ha adaptat molt bé a la Serra fins el punt que ja s’hi ha instal.lat i ha criat”. Igualment, ha recordat que durant els darrers anys ja s’han capturat altres exemplars a la zona compresa entre Sóller, Alconàsser i Deià. Galmés ha advertit que es tracta d’un animal “perillós per ser una competència d’altres mamífers autòctons com les martes, les genetes o el mostel”. Els ossos rentadors tenen als conills, gallines, ocells o ous com la seva principal font d’alimentació. La seva presència a Mallorca està constatada des de fa varis anys.

L’ós rentador medeix poc més de mig metre de llargària i només pesa prop de quatre quilograms. Però aquest tamany li és suficient per duplicar la dimensió de qualsevol altre depredador de la zona. Un exemplar adult sol tenir uns cinquanta centímetres d’alçada, el seu pel és obscur i posseeix grans habilitats amb les seves garres. A pesar de la seva inofensiva apariència és un depredador perillós per a les espècies autòctones i un animal molest per a les persones. Originari del Nord d’Amèrica, és un animal nocturn. Omnívor, menja des de fruita fins a restes de menjar que troba al fems.

A Mallorca no existeix ara mateix cap altre animal que pugui fer-li font, i amb el ritme de reproducció de fins a cinc cries a l’any pot arribar a multiplicar considerablement la seva presència. A l’illa ja ha estat detectat a catorze municipis.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a