Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   19:17
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
El plenari va decidir comprar Can Vallès.
07/08/2020 | 09:41
Deià es rebela i gasta tot el superàvit per no cedir-lo a Madrid
J.M.

El ple de l’Ajuntament de Deià va adoptar ahir vespre una decisió insòlita de gastar-se tot el superàvit que el consistori ha acumulat en els darrers anys i contravenint la normativa vigent amb la qual el municipi es farà amb la propietat de l’emblemàtic casal de Can Vallès.

La decisió d’invertir gairebé 2’1 milions d’euros en tres actuacions és la conseqüència més plausible de l’acord que ha assolit aquesta setmana la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el govern de Pedro Sánchez amb el qual els ajuntaments podran cedir voluntàriament els romanents a mode de crèdit a l’administració central. L’acord s’emmarca en la crisi econòmica generada amb el coronavirus que ha suscitat el desacord de nombroses formacions polítiques, com ara l’Agrupació Deià i el PI, els dos partits que tenen representació en el consistori.

La resolució adoptada en el plenari contempla realitzar una modificació del pressupost de 2020 per incorporar-hi els romanents de tresoreria que apugen a gairebé 2’1 milions d’euros. Els recursos es destinaran a sufragar el servei de vigilants de les zones blaves d’ORA amb 8.000 euros, ajudes a empreses per import de 42.000 euros i, la partida més important, dos milions d’euros a l’adquisició del palauet situat en el carrer del Porxo. L’acord per a la realització de totes aquestes inversions compta amb el suport dels dos partits representats en el consistori.

“Acceptarem les conseqüències”

La decisió de realitzar aquestes inversions amb el superàvit pot comportar conseqüències tant per l’Ajuntament com pel batle, ja que contravé l’establert a la Llei d’Estabilitat Pressupostària, la denominada Llei Montoro.
El batle de Deià, Lluís Apesteguia (AD), ha reconegut que la mesura s’emmarca en un acte d’“insubordinació” fruit de l’acord assolit aquests dies entre la FEMP i el Govern central. Coneixedor de les possibles conseqüències que comporta la seva decisió, el batle ha assegurat que “acceptarem totes les conseqüències que impliqui aquesta decisió”. Entre elles, que l’Ajuntament es pugui obligat a aplicar a partir del proper any un pla econòmic-financer, ja que en el moment de materialitzar-se les inversions les arques municipals sobrepassaran la regla de despesa que fixa la llei. A part de les conseqüències de caire econòmic que pot comportar per al consistori, la utilització del superàvit podria comportar altres conseqüències legals contra la persona del batle, conscient que la seva decisió va en contra de la llei.

Per altra banda, el plenari d’ahir va aprovar dues declaracions institucionals per rebutjar l’acord entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda i amb la que s’obri la porta a la sortida de Deià de la federació nacional que agrupa els municipis. Per a Apesteguia, l’acord adoptat a Madrid “va en contra dels interessos dels municipis i de Deià” i que la FEMP “ha actuat atenent a interessos de partit deixant de costat els de les entitats locals”. Per al batle “de què serveix estar dins la federació si al final no se’ns escolta ni es defensa els nostres interessos”.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a