Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2024   |   20:50
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
La contractació s'ha reduït a la meitat per la pandèmia.
28/08/2020 | 08:51
La covid desploma la contractació un 50%
SaVeu

En llenguatge de carrer es diu que “qui té una feina té un tresor”, un dit que enguany té més sentit que mai si s’analitza l’evolució del mercat laboral solleric que mostra unes dades esfereidores en comparació a l’any passat com a conseqüència de l’impacte que ha tengut la pandèmia de coronavirus sobre el mercat laboral.

Les xifres que maneja el Servei d’Ocupació de les Illes Balears parlen per si mateixes i no necessiten massa pal.liatius ja que la taxa mitjana d’atur s’ha incrementat a Sóller un 42% en comparació a l’any passat. Els valors analitzats corresponen als compresos entre gener i juliol, un període durant el qual la desocupació va seguir un camí invers al tradicional, ja que l’esclat de la pandèmia el ja llunyà mes de març va disparar en tromba el número d’altes a l’atur a Sóller. Tant és així, que la mitjana d’aturats es situa en les 440 persones, una xifra molt distant de les 310 que hi va haver de mitja en el mateix període de l’any passat.

Però si una dada revela la magnitud de la tragèdia laboral que ha suposat el coronavirus a Sóller, és aquella a la que fa referència a les persones que estan en demanda d’un lloc de feina. En aquest col.lectiu s’hi engloben tots aquells treballadors que s’han vist forçats a anar a un expedient de regulació temporal de feina (ERTO) com a conseqüència de la pandèmia. El mecanisme laboral que ha permès protegir tots aquests treballadors ha fet que el número de demandants en els set primers mesos de l’any s’hagi disparat un 152% en comparació en comparació al mateix període de l’any passat. Així, si entre gener i juliol de l’any passat Sóller tenia una mitjana de 709 demandants de feina, en l’actualitat aquesta xifra es situa en una mitjana de 1.784 individus. Una xifra que serveix per contextualitzar que la pandèmia ha volatilitzat, almenys temporalment, centenars de llocs de feina a Sóller. El turisme i el serveis, com a principals motors econòmics que propicien la generació de llocs de feina, ha fet que enguany la situació hagi donat un gir de 180 graus per convertir-se en els dos sectors que més llocs de feina han destruït o congelat mitjançant els ERTOs.

Contractes laborals

Si la situació laboral ja és de per sí bastant complicada, la generació de nous contractes laborals resulta quasi una proesa. Tant és així que durant els set primers mesos de l’any el volum de contractes de treball s’ha desplomat un 50% en comparació al mateix període de l’any passat. Si entre gener i juliol de 2019 les empreses de Sóller promogueren la firma de 2.310 contractes, durant el mateix període la xifra va caure als 1.176.

Si s’analitzen les dades de contractació amb més detall, s’observa com la pandèmia ha duit aparellada una precarització del mercat laboral, fins al punt que els contractes indefinits han pegat una reculada del 40%, una xifra que mai fins ara s’havia donat. Amb tot, dels 1.176 contractes que s’han firmat a Sóller en els set primers mesos només el 21% (256 en total) són de caire indefinit.

I a hores d’ara, a punt d’encarar el setembre i encarar el final d’una atípica temporada turística, els indicadors laborals no fan més que preparar-se per uns mesos que poden ser durs, tant per l’escassa contractació com pel tamany que puguin assolir les xifres d’atur.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a