Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 19 de juny de 2021   |   04:25
 
Enquesta  
Quin és el partit que ho fa millor aquesta legislatura a Sóller?

PP
Més
PSOE
Sebastià Aguiló
Unidas Podemos
El Pi
 
El fum de les cremes a la part baixa de la vall.
16/10/2020 | 09:55
L’Ajuntament vol regular les cremes
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller encarregarà a el Govern balear un estudi detallat sobre la qualitat de l’aire a la vall després que un grup veïnal hagi realitzat el seu propi en el qual es posa de manifest un alt nivell de contaminació ambiental a causa de les cremes de rostolls en els horts del municipi.

El batle Carles Simarro (PP) va assegurar que “la contaminació de l’aire és un tema que ens preocupa molt” i va avançar que tan aviat el municipi disposi de les dades dels mesuraments oficials l’Ajuntament regularà els horaris de les cremes controlades per evitar el nigul tòxic que es produeix principalment en franges horàries matinals.
A l’espera dels resultats definitius que es coneixeran en unes setmanes, l’estudi que realitzen els membres de la plataforma “Sóller per l’aire” posa de manifest que la major concentració de gasos contaminants es genera entre les 8 i les 10 hores del dematí, que assoleixen uns valors que superen amb escreix els màxims estipulats per l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta concentració de fum es produeix, segons apunten coneixedors del tema, pel fenomen meteorològic de la inversió tèrmica que es produeix a la vall durant els mesos freds. Aquest fenomen fa que l’aire fred es dipositi en les capes baixes de l’atmosfera, el que impedeix que el fum pugui ascendir. Aquest fenomen deixa de produir-se quan puja la temperatura, cosa que fa dissipar el núvol tòxic que cobreix Sóller.

Trituració de podes

En aquest sentit, el batle va explicar que a més de regular les cremes amb uns horaris el municipi preveu incorporar per al pròxim exercici un centre de recollida de podes per a la seva trituració i produir adob natural per donar a la terra. Simarro va afirmar que “a més de donar una solució al problema de les cremes també s’ha de reduir el fum dels vehicles”, cosa que “només s’aconseguirà si podem crear nous estacionaments”.

Per la seva banda, el regidor d’Agricultura, Sebastià Aguiló (no adscrit), va concretar la idea llançada pel batle assenyalant que “la idea de la normativa que voldríem impulsar és que establir un horari per a les cremes controlades”. Aguiló ha apuntat que els resultats que s’obtenguin de l’estudi que realitza “Sóller per l’aire” s’incorporaran a l’estudi que servirà de base per a la futura regulació horària de les restes de poda dels horts.
Aguiló ha apuntat que “la idea no és prohibir res, sinó establir uns horaris perquè les cremes es realitzin quan no es produeix la inversió tèrmica”.

Debat social

La publicació de la notícia a Veu de Sóller que el grup “Sóller per l’aire” està elaborant un estudi sobre la qualitat de l’aire a la vall ha aixecat un important debat social que s’ha estès a les xarxes socials.

La regulació de les cremes amb uns horaris i que la contaminació no sols prové de les cremes han estat els eixos del debat que aquests dies nombrosos ciutadans han mantengut a través de les xarxes.

Alguns han aportat fotografies dels niguls de fum que creen els focs que s’encenen a diari en els horts de la vall.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a