Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 11 d'abril de 2021   |   03:42
 
Enquesta  
Què s’ha de fer amb Aqualia?

Continuar amb la concessió
Prorrogar la concessió
Remunicipalitzar el servei
 
La urbanització va ser propietat de Matthias Kühn.
22/01/2021 | 09:32
Inversors americans volen Muleta II
SaVeu

Un fons d’inversió estranger està negociant la compra dels terrenys de l’antiga urbanització de Muleta II que fa alguns anys el Govern va desclassificar convertint-la en terreny rústic protegit. La negociació s’està duent a terme entre els representants d’aquest fons inversor immobiliari i la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda pel seu acrònim de la Sareb, que actualment és el propietari dels terrenys que altre temps varen pertànyer al magnat immobiliari Matthias Kühn.

Els terrenys que conformen la urbanització es varen protegir mitjançant uns canvis legislatius que va promoure el Govern a través d’un paquet de mesures proteccionistes del territori. Aleshores la urbanització estava en mans de Kühn, que va dur als tribunals el canvi de qualificació urbanística. Però els tribunals acabaren per donar la raó al Govern i es va refermar la desclassificació dels més de 33.000 metres quadrats que conformen l’antiga urbanització.

De forma coetània, Birdie Son Vida, la societat propietària dels terrenys, va entrar en problemes econòmics fins al punt que una entitat bancària va executar una hipoteca que tenia com a aval la urbanització del Port. Temps després, Muleta II va ser transferida a la Sareb, que en l’actualitat n’és el propietari.

Però, possiblement, el banc públic que gestiona els fons immobiliaris pugui deixar de ser el propietari de la vella urbanització, sempre i quan prosperin les negociacions que actualment mantenen amb els representants de Kalla Real Estate, una empresa nordamericana amb seu a Texas que estaria interessada en adquirir Muleta II. Diverses fonts han comentat que recentment representants de la Sareb com del fons immobiliari han anat a l’Ajuntament per interessar-se per l’estat urbanístic de Muleta II. Tot i que està desclassificada i sense perspectiva que canviï la seva qualificació urbanística, sembla que els representants de la immobiliària estarien interessats en optar a la compra dels terrenys situats al massís de Muleta.

L’Ajuntament no té constància oficial que actualment hi hagi els contactes entre el fonsd’inversió immobiliària i la Sareb, però una font consultada ha explicat que la transacció, en cas de materialitzar-se, no tendria cap altre efecte visible ja que Muleta està protegida tant per la normativa urbanística autonòmica com municipal.

La urbanització de Muleta II, projectada en els anys seixanta del segle passat, ha estat periòdicament objecte de controvèrsia i ha estat un objectiu prioritari d’entitats proteccionistes del territori. Les seves metes es varen assolir quan el Govern balear va decretar una moratòria urbanística amb la que es varen protegir diverses urbanitzacions sense executar (denominades falsos urbans) per no disposar ni dels serveis ni infraestructures que un terreny ha de comptar perquè sigui jurídicament sòl urbà.

El cas és que Muleta II va estar a punt de recuperar la seva condició de sòl urbà quan assoliren un acord judicial entre Matthias Kühn i el Govern l’any 2014 que, de facto, implicava a l’Ajuntament perquè havia de modificar el planejament urbanístic per requalificar els terrenys. Aleshores Sóller va fer cas omís a l’acord transaccional i un veredicte judicial posterior va acabar per sentenciar el futur de la polèmica urbanització.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a