Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 11 d'abril de 2021   |   04:03
 
Enquesta  
Què s’ha de fer amb Aqualia?

Continuar amb la concessió
Prorrogar la concessió
Remunicipalitzar el servei
 
La lectura del manifest, a la Plaça de Sóller.
08/02/2021 | 09:33
La comarca commemora les Germanies
R.V.S.

La Comissió Cívica Germanies 500 va promoure ahir la lectura d’un manifest en coincidir, dia 7 de febrer, amb l’inici de la revolta dels agermanats de l’any 1521. Són 500 anys d’una revolta que va arrancar a la Part Forana de Mallorca contra el mal govern de Ciutat que va canviar la història de l’illa.

Des de la Comissió han explicat que “ens sentim absolutament satisfets d’haver aconseguit la fita d’agermanar tots els municipis, pobles i llogarets de Mallorca” ja que a tots els municipis de Mallorca s’ha donat lectura al manifest, així com també a Girona i València.

“Hem aconseguit una fita històrica! Semblava impossible, però aquest fet demostra que som un poble i que, units, tot és possible” han assenyalat els organitzadors.

Sóller i Fornalutx, en actes organitzats per l'Obra Cultural Balear, i també Bunyola, Deià i Escorca, s'uniren en senzills actes a l'arrancada dels 500 anys de les Germanies.

Entre els principals objectius dels revoltats hi havia els de posar fre a la corrupció duita a terme per part de les oligarquies ciutadanes; una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca. A més a més, la revolta contra l’espoli fiscal, tenia importants continguts socials, fins a arribar a proclamar que "cap captiu de la terra no podia ser esclau".

Diu el manifest llegit avui que “la Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori i la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidaria, és hereua dels agermanats”.

Per això, com aquell dia, després de la lectura del manifest es va cridar “Pac qui deu! Mori el mal Govern!”Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a