Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 11 d'abril de 2021   |   03:31
 
Enquesta  
Què s’ha de fer amb Aqualia?

Continuar amb la concessió
Prorrogar la concessió
Remunicipalitzar el servei
 
L'equip de govern es compromet a reduir l'IBI.
02/04/2021 | 09:23
Baixada de l'IBI per a 2022
J.M.

Més de 300 propietaris d’immobles situats al sòl rústic de Sóller hauran de pagar un 40% més de contribució urbana a partir del proper any si abans l’Ajuntament no dona una solució a l’habitatge situat en zona d’horts i tarongers. Enguany és el darrer exercici durant el qual els ciutadans que resideixen en aquesta zona de Sóller reben la bonificació vigent des de l’any 2018 que s’aplica a l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Precisament aquesta setmana ha conclòs el termini per a la presentació de sol.licituds per acollir-se al mecanisme de descompte perquè el rebut de la contribució d’enguany reculli la bonificació. El termini per poder-se acollir a aquest termini ha estat de tres mesos i ahir al voltant de 312 propietaris havien cursat la petició.

Per mitigar la pujada l’Ajuntament de Sóller estudia aplicar una nova reducció en el coeficient que serveix per calcular el rebut de la contribució. Però en comptes de fixar un mecanisme concret per als habitatges situats en horts i tarongers, el municipi contempla com a mesura una baixada general de l’IBI. Així ho ha explicat la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar (PP), que ha explicat que “ara mateix hi ha vàries mesures en estudi” a pesar que entreveu que la que finalment podria materialitzar-se és la “d’una baixada general de la contribució”.

La regidora ha assegurat que “seguirem la línia de continuar baixant l’IBI” però “en comptes de fer-ho per a les vivendes en zona d’horts ens plantejam una baixada que beneficiï a tota la població”. Dit d’una altra manera, la Vila preveu rebaixar novament el coeficient de càlcul de la contribució. El percentatge encara és una incògnita donat que fins a la recta final de l’any no es farà necessari aprovar-lo perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener de 2022.

Andrea Pomar ha justificat la baixada general “perquè el problema de la pujada no sols afecta als veïnats que resideixen en zona d’horts, sinó a tot Sóller”. Pomar ha recordat que la darrera revisió efectuada pel Cadastre l’any 2011 va suposar una actualització a l’alça dels valors dels immobles de tot el terme municipal “i per això creim que si s’ha de realitzar una rebaixa ha de beneficiar a tots”.

En el present exercici el rebut de la contribució es calcularà aplicant un 0’70% del valor cadastral ja que mesos enrere el consistori va aprovar aplicar una reducció de 0’05 punts. Fins el 2020 estava fixat en el 0’75%.
Per últim, Pomar ha descartat prorrogar la bonificació del 40% a les vivendes en zona d’horts “perquè és un mecanisme que només s’ha pogut aplicar per un termini màxim de quatre anys”. La raó, que en el moment d’aprovar aquest descompte, l’any 2017, un particular va al.legar en contra i l’Ajuntament va haver de limitar-ho a un temps limitat.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a