Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   06:19
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Un ferreret recuperat al Zoo de Barcelona
28/07/2021 | 15:19
El ferreret repobla la Serra
saveu.cat

El Centre de Recuperació i Cria del ferreret alliberarà en els pròxims dies 57 exemplars criats a les instal·lacions del Zoo de Barcelona i que han arribat a Mallorca, fruit de la col·laboració que mantenen des de fa anys el zoològic i el Govern.

En una nota de premsa, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha explicat que els exemplars han estat desparasitats i se'ls han fet les proves de ranavirus i de la quitridiomicosi, tractaments que s'apliquen a qualsevol amfibi que s'allibera a l'medi natural.

Cal destacar que aquests exemplars que s'alliberaran en els pròxims dies descendeixen d'un grup originari de granots que es varen enviar a al Zoo de Barcelona el gener de 2015, on hi ha una població reproductora establerta.

Per això, aquest 2021 la Conselleria ha de lliurarà al Zoo 24 exemplars de ferrerets recollits en diferents torrents de la Serra de Tramuntana, per renovar la població reproductora.

El Zoo de Barcelona va iniciar el projecte de conservació del ferreret el 1993. Des de llavors, han nascut a les seves instal·lacions més de 1.500 exemplars. El 95% han estat lliurats a les autoritats mallorquines per a la seva reintroducció.

Gràcies a el projecte s'ha aconseguit que "hi hagi poblacions estabilitzades en el seu hàbitat natural d'una espècie que es considerava extinta i de la qual només es tenia registre fòssil", fins que en 1980 va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.

Tot i així, el ferreret és una espècie endèmica en perill d'extinció que, de manera natural, només viu a les piscines naturals dels torrents de la Serra.

Des de 1985 es duen a terme mesures de conservació que inclouen cria en captivitat i alliberament, retirada de depredadors introduïts, restauració d'hàbitat o creació de noves poblacions.

De manera ininterrompuda, i des de 1991, es censen anualment les larves en totes les localitats conegudes.

L'últim recompte anual és de 2020 i ha comptabilitzat un total de 30.787 larves, xifra similar a la dels dos anys anteriors. Segons la Conselleria, la població mostra una tendència a l'alça amb variacions degudes a meteorologia o de la presència de depredadors, entre altres motius.

El Servei de Protecció d'Espècies porta a terme el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, època en la qual hi ha més larves. Les tasques se centren en el recompte a les piscines naturals i aljubs on habita aquesta espècie.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a