Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   03:16
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
2021 va ser el seté més plujós dels darrers 37 anys.
15/01/2022 | 07:12
2021, un any plujós i molt calorós
G.M.

L’any 2021, meteorològicament parlant, ha destacat per dues coses: ha estat un any especialment plujós, el setè més plujós dels darrers 37 anys, i sobretot un any calorós, amb una temperatura mitja anual que supera els 18 graus centígrads i que, juntament amb l’any anterior, certifica que la temperatura progressivament va augmentant i que també a Sóller es fa evident el canvi climàtic.

Així ho explica Joan Puigserver, l’observador meteorològic de l’estació termopluviomètrica de Sa Vinyassa, que aporta aquestes dades que analitza des de l’any 1986.

Per a Puigserver, el canvi climàtic és incontestable, i ho demostra amb les dades que ha anat recopilant al llarg de gairebé quatre dècades. Durant el seu primer decenni d’observació (1985 a 1994) la temperatura mitja va ser de 16’8 graus centígrads; durant el segon (1995 a 2004), la temperatura va augmentar fins als 17’2 graus; i durant el tercer (2005 a 2014) va tornar a pujar fins als 17’4 graus. La dada definitiva és la que resulta de la mitjana dels anys 2015 a 2021, que altra vegada torna a pujar fins als 17’9 graus. La temperatura ha pujat 1’1 graus centígrads en aquest lapse de temps, i més que ho farà si els models climàtics segueixen l’estela dels dos darrers anys, els més càlids de la història.

Un estiu amb nits caloroses

El 2021 no passarà a la història per haver tengut un estiu tòrrid, però sí prolongat en el temps i amb mínimes molt elevades. L’estiu es va distingir precisament per la calor nocturna i per un juny i un setembre inusualment calorosos. Fins i tot els mesos d’hivern no varen ser, de promig, especialment freds, en tant que cap d’ells va tenir mitjanes per davall dels deu graus.

El mes més fred de l’any va ser el gener, quan es varen encadenar diverses jornades de temperatures molt baixes i neu als cims de les muntanyes, precisament al començament del nou any. Això va deixar la temperatura mínima anual de 0’4 graus, el dia 6, i també la màxima més baixa de tot l’any, amb 8 graus el dia 2. Però en uns pocs dies el termòmetre es va animar i al final de gener s’assolia una màxima de 23’6 graus, que són inusualment càlids per a un mes de gener. També aquest mes de desembre que deixam enrere ens va proporcionar una festes nadalenques especialment càlides, amb un termòmetre enfilat fins als 22’4 graus el dia 29.

Aquest any 2021 ha estat el segon més càlid de Sa Vinyassa, amb una mitja tan sols una dècima inferior al rècord, que es va assolir l’any 2020.

Tot i això, Puigserver ha anotat als seus registres un total de deu jornades amb neu a la muntanya, per damunt de la cota dels 600 metres. En cap cas aquestes nevades varen arribar al fons de la vall, i la majoria d’elles es registraren els primers dies de l’any.

Malgrat que el 48% de la precipitació anual arribàs el mes de novembre, el comportament de la pluja durant la resta de l’any va ser favorable a l’agricultura, ja que va estar ben repartida durant l’any i, fins i tot, estratègicament ben situada, amb una saó el maig, una altra a mitjan juny i una darrera a l’arribada de la tardor, el setembre, que varen evitar el patiment dels arbres i l’esgotament dels aqüífers.

També malgrat aquesta concentració de pluja en el mes de novembre, l’any 2021 ha tengut un nombre molt elevat de jornades plujoses. Destaquen, emperò, el febrer i el desembre com a mesos d’escassa pluja, tanmateix en consonància amb anys anteriors. En canvi, la pluja no va fer pauses massa llargues durant l’estiu. Després de dos anys de precipitacions per davall la mitja, aquest generós 2021 ha deixat un registre superior als 1.000 litres.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a