Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 4 de juliol de 2022   |   08:26
 
Enquesta  
És correcta la xifra de 45 punts de fondeig d’embarcacions per al Port de Sóller?

Són massa pocs

És excessiu
 
Una imatge del passat Firó
11/05/2022 | 15:21
Rotunda condemna als atacs masclistes del Firó
saveu.cat

Diversos representants de la classe política de les Illes Balears han manifestat el seu rebuig a l'atac masclista que varen patir una participant i una periodista durant el Firó celebrat a Sóller dilluns passat.

Una dona que participava com a pagesa va ser agredida a la plaça d'Antoni Maura, mentre que una periodista de la televisió autonòmica IB3 també va sofrir una agressió mentre estava realitzant una connexió en directe des d'un dels escenaris on es va desenvolupar el Firó.

La radiotelevisió pública de Balears ha condemnat els "actes masclistes" patits per laperiodista del programa Cinc Dies. Segons ha expressat IB3 a través d'un missatge a Twitter, recollit per Europa Press, "després dels fets lamentables d'aquest dilluns durant l'emissió del programa Cinc Dies, es condemnen els actes masclistes que va patir una periodista del programa". "No es pot consentir que una professional hagi de suportar aquests comportaments mentre fa la feina en un acte públic", afegeix el missatge.

Sobre aquest assumpte també s'hi ha referit la presidenta del Govern balear, Francina Armengol. "És intolerable que les dones hàgim de treballar així. És intolerable que les dones hàgim de viure així", ha dit en un tuit. "En festes o sense, en espais públics o privats, allà on sigui, entre totes i tots hem d'acabar amb les agressions masclistes", ha manifestat la dirigent autonòmica, alhora que ha expressat el suport a la periodista afectada per aquest episodi masclista mentre treballava a Sóller.

Per la seva banda, la responsable autonòmica de Presidència, Mercedes Garrido, ha remarcat que "no es pot permetre ni justificar un acte masclista com aquest". "No hem de parar fins que les festes populars i tots els espais siguin segurs per a les dones", ha conclòs al seu missatge.

També ha lamentat els fets el vicepresident de l'executiu balear i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, així com professionals del món de la comunicació i entitats com el sindicat i l'associació de periodistes de Balears, entre d'altres.

La portaveu adjunta d'Unidas Podemos al Parlament, Esperança Sans, ha traslladat aquest dimecres la seva solidaritat amb la periodista d'IB3 que va patir una agressió masclista "intolerable" al Firó. A la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus a la Cambra autonòmica, Sans ha lamentat que "en ple segle XXI s'hagin de viure situacions semblants" i ha criticat que des de determinats àmbits s'intenten normalitzar certs comportaments. Sans ha reivindicat que tots "puguin gaudir de les festes sense haver de preocupar-se de patir cap mena d'agressió".

Així mateix, el secretari general de Més per Mallorca i conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha considerat que "les masculinitat fràgil que destil·la l´autor d´aquesta agressió no es pot disfressar de cap de les maneres". "Cap festa és excusa, tolerància zero", ha emfatitzat.

La delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, també s'ha sumat a les mostres de condemna dels atemptats masclistes del Firó, assegurant que "és fonamental que quan es produeixen fets desgraciats com aquests es produesqui la detenció".

El batle de Sóller, Carles Simarro, ha afegit que "fets com els ocorreguts dilluns mereixen una condemna absoluta, així com qualsevol acte de violència contra les dones", a més d'indicar que "mai no són justificables aquests atacs en una festa com el Firó" i per això advoca "per seguir treballant des de les institucions per acabar amb la violència masclista".

L'Ajuntament de Sóller també ha difós un tuit en el que diu que "volem repudiar els actes de violència contra les dones que es varen produir ahir dilluns durant el Firó. Qualsevol actitud que suposi un menyspreu a la dignitat i integritat de les dones mereix el més absolut rebuig".

Des de Més per Sóller han emès una nota en la que "condemnam qualsevol tipus d'agressió contra les dones", a la vegada que expressa "el nostre suport a les víctimes i recordam que l'Ajuntament disposa per a elles d'un servei gratuït d'assessoria jurídica finançat per la Direcció Insular d'Igualtat del Consell de Mallorca". La formació ecosobiranista afegeig que "lamentam que aquestes agressions embrutin una festa que implica la feina ben feta de moltíssimes persones i col·lectius" i "rebutjam que s'intentin justificar o normalitzar aquests comportaments en el marc d'una festa o del consum d'alcohol, tal i com ha fet el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament. Mai una agressió està justificada. Només sí és sí".

El director general d'IB3, Andreu Manresa, ha qualificat de "menyspreables i lamentables" les agressions patides per diversos periodistes de la ràdio i la televisió públiques al Firó. En declaracions als mitjans després de prendre possessió al Parlament després de ser reelegit com a director general, Manresa ha lamentat que "amb l´excusa de l´alcohol i la disfressa es pugui vulnerar la intimitat d´uns treballadors fins a extrems insòlits". "És un atemptat a la seva dignitat i integritat", ha afegit. Segons el director general de l'ens públic, no hi ha d'haver "cap punt de tolerància o comprensió perquè és com si et despullessin".

En contraposició a les mostres de condemna expressades per representants polítics i institucions balears, cap dels col.lectius que organitza el Firó no s'han postulat públicament en relació als casos de violència de gènere que varen ocórrer a la festa de dilluns.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a