Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   00:34
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Segons les dades de la Conselleria de Turisme del Govern.
17/06/2022 | 10:58
Les places hoteleres de luxe s'han multiplicat per quinze
SaVeu

Les places hoteleres de luxe han donat un salt més que qualitatiu a Sóller en els darrers anys fins al punt que a hores d’ara ja hi ha més places d’hotel de quatre i cinc estrelles que no de categories inferiors. Ara fa quinze anys el nombre de llits turístics de luxe era pràcticament testimonial ja que la gran majoria de llits eren de dues i tres estrelles.

Així ho posen de manifest les dades de la Conselleria de Turisme del Govern, que revelen com l’any 2004 les places d’hotel de quatre i cinc estrelles representaven tan sols el 6% del total de llits. Es tracta d’una xifra que difereix molt del 84% que representa actualment aquest segment centrat en el turisme de luxe. El procés de reconversió dels hotels i la nova oferta que s’ha creat en els darrers anys ha propiciat que el nombre de llits d’alt estànding hagin passat a ser l’abrumadora majoria a Sóller.

No és per menys. D’acord amb les dades més antigues que disposa Turisme, les de l’any 2004, en aquell exercici les places de quatre i cinc estrelles sumaven tan sols 123 llits davant la resta d’hotels de menor categoria que aleshores sumaven 2.000 places. Res a veure amb l’actualitat, ja que Sóller ha passat a tenir 1.937 places de luxe d’un total de 2.301 que es reparteixen els hotels del municipi.

A part de la creació d’hotels que ja han nascut amb categoria superior, s’ha de destacar el procés de reconversió que han duit a terme els establiments. Així, trobam que l’any 2004 els hotels de fins a tres estrelles sumaven 1.877 places front a les 364 d’aquestes mateixes categories que hi ha en l’actualitat.

“Canvi d’estàndard”

Per al president dels hotelers de Sóller, Lluís Rullan, la modernització dels hotels i l’increment de la qualitat “és fruit del canvi d’estàndard del client”. Explica que les exigències del turisme han anat evolucionant, de manera que si fa dues dècades un client optava majoritàriament per allotjar-se a un hotel de tres estrelles, a dia d’avui opta per fer-ho en establiments de quatre o cinc estrelles. Per aquest motiu, Rullan explica que els empresaris varen apostar fa temps per una modernització dels establiments que va anar acompanyada per un increment de categoria, “de manera que ens hem anat adaptant a les demandes de la clientel.la”. De la mateixa manera, apunta que l’increment d’estrelles “ha fet que el preu mig d’una habitació també hagi anat en augment de manera proporcional”. Si fa vint anys un turista pagava una mitjana de 5.000 pessetes per nit en una habitació d’hotel (el que equival a 30 euros), avui els hostes abonen un preu mitjà que es situa al voltant de 150 euros. Rullan afegeix que les places hoteleres en si pràcticament no ha sofert variacions en els darrers anys, apunta que sols s’ha incorporat el Jumeirah i algun més, ja que l’augment important de places s’ha fet en segments com els agroturismes, apartaments, hotels rurals o hotels d’interior.

A part del procés de reconversió que s’ha realitzat sobre una part de l’oferta hotelera, també s’ha de posar de manifest com el nombre d’hotels i llits turístics han anat sorgint en els darrers anys. La febre de nous establiments abarca tots els sectors tant en la categoria d’agroturismes com hotels d’interior, només per citar uns exemples.

Així, si es sumen totes les categories, ara fa setze anys Sóller sumava 2.681 places que es repartien un total de 34 establiments. A dia d’avui Sóller en té 3.315 (un 23% més) que estan repartides en 51 establiments (un 50% més). A aquesta xifra se li han de sumar les 3.594 places d’allotjament turístic, un fenòmen que pràcticament era desconegut a principis d’aquest segle.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a