Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   06:43
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Atenent als darrers clients que arriben al negoci.
12/11/2022 | 07:18
Punt i final a Can Mametes
SaVeu

Tota història té un principi i un final. I la d’ara és la del colmado La Luna, a Sóller, que des de fa més de tres segles se’l coneix com a Can Mametes. El seu actual propietari, Javier Forteza, tancarà la botiga més genuïna del carrer de sa Lluna per jubilar-se i iniciar així una nova etapa a la seva vida. Després del tancament es posarà punt final al bagatge de Can Mametes, els primers documents escrits dels quals es conserven de la seva existència daten de mitjans del segle XVIII.

La saga dels Forteza han estat al capdavant d’un negoci que va anar evolucionant amb el pas dels anys i que va adoptar la seva forma actual a mitjans del 1850, quan la botiga va deixar de ser un lloc de marxants que comercialitzaven amb oli, fruita, llegums i ceràmica per donar peu a una botiga a imatge i semblança de les que en aquella època ja es podien trobar a França. Javier Forteza, que va heretar el negoci familiar fa 43 anys, recorda que la botiga de queviures ha patit diverses modificacions al llarg de la seva història fins al que és encara avui un negoci emblemàtic del centre de Sóller.

A les prestatgeries hi ha licors, vins, xarcuteria i productes d’alimentació, molts dels quals coneguts avui com a gurmet. Forteza recorda que quan va assumir la botiga el 1980 “teníem 5 o 6 marques de vi, 4 o 5 de formatge i un sol tipus de pernil serrà”, cosa que va canviar per “passar a tenir 300 marques de vi, 40 de formatge i sis de pernil”. Les parets de la botiga han vist passar el temps i com ha evolucionat la vida i els canvis d’hàbits dels seus clients, però la seva essència continua sent la mateixa. De fet, els seus propietaris l’han cuidat al més mínim detall amb molta cura perquè doni el toc retro a un negoci familiar que aviat reobrirà les portes amb aires rejovenits. Però la seva pàtina de botiga de tota la vida perviurà.

Can Mametes cedirà el seu local a un negoci que es dedica a la comercialització de productes elaborats a les illes. Serà una parella de joves que mantendrà l’aspecte de la botiga actual per dedicar-se a la venda de productes artesanals. Actualment ja tenen tres negocis així”, explica Javier Forteza, que veu amb la desaparició de Can Mametes l’inici d’una nova etapa no només per a ell i la seva dona, sinó per a un negoci que a Sóller té la categoria d’emblemàtic i històric.

Per al seu propietari “el més bonic és que la botiga no tanca, sinó que tendrà continuïtat amb una línia de productes que tenen més demanda entre els turistes”. Javier Forteza veu en aquest sector la pervivència del petit comerç local i recorda amb nostàlgia quan “a Sóller als anys cinquanta es varen arribar a comptabilitzar un centenar de colmados”, però que amb el pas del temps han anat desapareixent amb els nous hàbits de consum. El petit comerç “es mantenen gràcies al turisme, ja que representen més del 90% dels clients”, assegura el botiguer.
Amb una campanya de descomptes fins al final de les seves existències, la botiga de Can Mametes perviu els darrers dies abans de dir adéu perquè per a Javier ‘Mametes’ “m’ha arribat l’hora de la jubilació”.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a