Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 16 de juny de 2024   |   21:07
 
Enquesta  
Quina nota poses al batle Miquel Nadal després d’un any governant?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Una edició anterior del Firó on s'empraren armes de foc.
20/01/2023 | 09:38
El Firó tendrà 28 armes de foc
SaVeu

El Firó d’enguany serà més renouer que el de 2022, en tant que l’Ajuntament llogarà armes de foc simulades per tal de cobrir el buit de les escopetes i retornar la festa a la situació anterior que hi havia abans d’entrar en vigor el 2020 la prohibició d’usar armes de foc real en recreacions històriques.

L’Ajuntament i els col.lectius englobats en la Coordinadora Onze de Maig han començat a treballar en els preparatius de la festa que enguany comptarà amb un número limitat d’armes de foc. La Vila ha fixat en 28 les armes de fogueig que s’utilitzaran durant la festa, segons han informat aquesta setmana la regidora de Participació i el batle, Mar Castañer i Carles Simarro (PP), respectivament.

A partir de les reunions que la Vila ha mantengut amb els col.lectius, l’Ajuntament llogarà tantes espingardes que facin falta per arribar al número màxim de 28 armes simulades. Així, en un principi Castañer preveu que en el Firó surtin 14 trabucs i altres 14 espingardes, tot i que el nombre d’aquestes darreres armes podria incrementar-se per substituir els trabucs que romanen avariats. Amb tot, el batle ha apuntat que “el màxim d’armes de foc serà de 28 en total, fruit de la suma de trabucs i espingardes”. El municipi ja ha contactat amb una empresa especialitzada que es dedica al lloguer d’aquestes peces que imiten a les armes d’època que s’utilitzen en simulacres com el de Pollença com a altres municipis de la conca mediterrània nacional.

Una altra de les passes que durà a terme el municipi serà la de reunir-se amb els tècnics de la Delegació del Govern a les Illes per tal de poder concretar alguns aspectes legals relacionats amb el Firó “per tal d’evitar que fins al dia abans no s’autoritzi l’ús de la pólvora o les armes de foc”, ha assenyalat Simarro, que ha explicat que en aquesta reunió també es concretarà el pes total de la pólvora que podrà adquirir el municipi per tal de ser detonada amb les armes simulades.

Nou pla de seguretat

Un altre dels aspectes en el que treballen els tècnics municipals és el de la redacció d’un nou pla de seguretat per a la festa. El que va estar en vigor fins l’any passat “ha quedat obsolet” i per això “s’ha d’actualitzar per tal d’incorporar els canvis que s’han fet i adaptar-lo a la normativa actual”, ha precisat Mar Castañer, que ha incidit que “la prioritat serà la de garantir la seguretat dels espectadors i participants”. Un dels aspectes que s’abordarà en properes reunions amb col.lectius i organismes oficials serà el canvi conceptual de la festa com a tal. Castañer ha explicat que “tècnicament el Firó està catalogat com una festa religiosa, cosa que limita l’ús de les armes simulades”, un fet que l’Ajuntament preveu que es pugui canviar per tal de suavitzar les limitacions que pengen actualment.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a