Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 16 de juny de 2024   |   21:18
 
Enquesta  
Quina nota poses al batle Miquel Nadal després d’un any governant?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Josep Lluís Colom presentant la memòria
16/02/2023 | 15:31
Augmenten el 40% els rescats a la muntanya
saveu.cat

El Grup de Rescat a Muntanya dels Bombers de Mallorca va fer 320 intervencions el 2022, un 40% més que l'any anterior, quan encara hi va haver algunes restriccions de mobilitat per la pandèmia durant un temps.

La memòria anual del grup de rescat indica que 6 de cada 10 persones ateses el 2022 eren estrangeres, i que en un 70% dels serveis han requerit algun tipus d'atenció mèdica i trasllat dels afectats, ha informat el Consell de Mallorca en una nota.

Gairebé un 25% de les actuacions del 2022 han estat al municipi d'Escorca, en localitzacions properes al Torrent de Pareis. Les actuacions a platges i litoral han suposat un 15% del total de serveis, bàsicament per rescatar zones de roques i trasllat d'accidentats.

El conseller d'Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha atribuït l'increment de rescats tant que el 2021 encara hi havia restriccions a la mobilitat a causa de la pandèmia com que es manté la tendència a l'alça de les activitats a muntanya.

Ha afirmat que "cada vegada més el senderisme i el turisme de muntanya es converteix en atractiu turístic" i genera més trànsit de visitants a zones rurals i forestals de Mallorca. Això també comporta que "algunes de les persones accedeixin al medi forestal, als torrents o els cims sense l'equipament i la preparació física adequats".
Colom ha valorat l´alta "qualificació professional i la garantia de servei públic" que ofereixen els Bombers de Mallorca, i l´aposta del Consell de Mallorca per continuar potenciant aquest cos d´emergències.

El cap de servei de Bombers, Pedro Ladaria, ha recordat algunes de les mesures a tenir en compte a l'hora d'iniciar una excursió per a zones de muntanya, com ara la prevenció, la preparació, el correcte equipament i l'adequació de les rutes escollides a les condicions físiques i tècniques de cada persona. Ladaria ha alertat de les pràctiques que comporten un risc d'accidentalitat elevat com són el descens de torrents i cabals d'aigua i les activitats d'escalada.

 El GRM dels Bombers de Mallorca està conformat per 40 professionals d'alta qualificació, 32 bombers i 8 caps, que tenen base als parcs de Sóller i Inca.

Colom ha destacat la millora dels equipaments del GRM, "amb l´entrada en servei d´un rocòdrom a Sóller, i un altre que es construirà aquest any a Inca", per millorar les tècniques d´escalada dels professionals.
Aquest any també es preveu la incorporació de dos nous vehicles tot terreny específics per al GRM, per facilitar el trasllat i transport dels equipaments. Ladaria ha destacat també la implantació d'un protocol de comunicació conjunt amb el 061 que permet al rescatador parlar directament amb el metge des del que troba la víctima.
Els Bombers de Mallorca són 273, després de la recent incorporació dels 32 nous bombers conductors que han obtingut plaça fixa en el procés de concurs oposició i han superat el curs bàsic.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a