Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   19:45
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
21/12/2018 | 09:02
Andrea Santelli:
“A Argentina és habitual passar el Nadal a l’aire lliure o a la platja”
G.P.

A escassos dies de l’inici del cicle festiu del Nadal, la major part de la ciutadania es troba immersa en la preparació d’unes festes que tenen en el retrobament familiar al voltant d’una taula ben parada un dels seus majors al·licients. Les baixes temperatures també solen ser una de les característiques del cicle festiu del Nadal on celebram l’adveniment del nin Jesús, així com les acaballes del periple anual i el començament d’un nou any. Els costums i ritus d’aquestes dates posen de manifest la varietat que la societat del segle XXI presenta; i són vàries les formes en què el cicle nadalenc es representa arreu del planeta. Andrea Santelli, argentina resident a la vall des del 2005, ens explica com es viu el Nadal al seu país i què diferència els seus costums dels nostres. Santelli nasqué a Buenos Aires al barri de Colegiales, tot i que als 11 anys passà a viure a Mar del Plata, una ciutat costanera a 500 quilòmetres de la capital del país. Diplomada en publicitat el seu esperit lliure i vital la dugué a conèixer Europa el 1993. L’amor per Espanya la dugué a viure a Madrid el 1996 on treballà en diversos mitjans publicitaris recaient finalment en una discogràfica. El 2005 conegué Sóller i en quedà tan enamorada que hi fixà la seva residència i escollí aquest lloc per considerar-lo ideal per criar la seva filla, Sara. El seu caràcter expansiu i amigable, així com el seu encomanadís entusiasme l’ha feta mereixedora de l’amistat de multitud de sollerics que gaudeixen de poder tenir-la al seu costat i fruir de la seva vitalitat. Actualment treballa com a professora de pilates a Tot Pilates i com a cambrera a Can Llimona.

Pregunta.- Com pensa celebrar les festes de Nadal?
Resposta.- Amb la meva mare, la meva filla i la meva nova família mallorquina -la seva actual parella és de la vall- i ho farem a l’estil mallorquí. Farem els àpats tradicionals en família on sí que hi posaré el punt argentí a nivell gastronòmic aportant algun aperitiu o entrant fred.

P.- Com les celebraria si fos a Argentina?
R.- Per començar ben bronzejada i en roba d’estiu, ja que no podem oblidar que durant aquestes dates és l’estiu austral i la temperatura habitual gira al voltant dels 30 graus. Com és previsible la majoria de celebracions es fan a l’aire lliure.

P.- Què les diferencia bàsicament del Nadal mallorquí?
R.- A part de la calor, crec que la gent se sol ajuntar més -allò que nosaltres deim “arrejuntar”-: no únicament amb la família sinó també amb els amics; no hi ha ningú que passi el Nadal sol.

P.- Com és celebrar el Nadal argentí a la platja?
R.- Ben divertit, sobretot ens hi solem trobar el dia de Nadal on la gent sol acostar-se a la platja -els que en tenen, en cas contrari es troben a jardins o parcs- per compartir les restes del menjar de la Nit de Nadal. Segurament, aquest fet seria el que sobtaria més a un mallorquí del Nadal argentí.

P.- Li costa viure el Nadal mediterrani amb fred?
R.- No, gens ni mica: fa molts d’anys que visc aquí i m’hi he avesat completament. Curiosament, record el primer Nadal que vaig passar a Madrid que va fer una nevada impressionant i em va emocionar molt no només per la bellesa de l’espectacle de la neu sinó també pel fet de recordar-me la iconografia de l’arribada del Pare Noël.

P.- Quina és la celebració més destacada que recorda del Nadal argentí?
R.- La Nit de Nadal ja que és quan arriba el Pare Noël i dona els regals. És la celebració més protocolària del Nadal argentí on destaca un sopar fred, els regals i les cançons davant de l’arbre. Gastronòmicament se sol sopar a base de entrants freds que van acompanyats de xampany i sidra i es finalitza amb fruits secs, torró i el “pan dulce” que a Europa es coneix com a Panettone.
P.- Quin paper hi juguen els actes religiosos?
R.- En això som força semblants: la tradicional Misa del Gallo de la Nit de Nadal i l’ofici de Nadal. És tradicional escoltar la celebració del Papa a través de la televisió i també és força habitual fer betlems.

P.- Quins dies festius celebren aquests dies?
R.- El dia de Nadal i Cap d’any; no se celebren els Reis, tot i que solen dur algun detall.

P.- Són més de Pare Noël o de Reis d’Orient?
R.- De Pare Noël: la major part dels regals els du aquest personatge i els reparteix la Nit de Nadal. Tot i que també són coneguts els Reis -tot i que no és dia festiu- que solen dur algun detall menor que depositen devora els aliments que els infants deixen per als camells.

P.- Com guarneixen les seves llars?
R.- De manera semblant a aquí: arbre de Nadal, corona d’Advent, pessebre. On es nota la diferència és en l’enllumenat dels carrers, ja que tot i que es guarneixen no ho fan tan espectacularment com aquí.

P.- Quin tipus de receptes gastronòmiques s’estilen per aquestes dates?
R.- El 24, és el dia més formal i solem menjar entrants freds acompanyat pollastre o indiot farcit; mentre que el 25 solem menjar el que ha quedat del dia abans -a la platja o fent un “asado” si no ens trobam a la costa-. Mentre que per al 31 el que solem fer és menjar fred: porcella freda, vitel toné -filets de vedella fets amb anxoves i tàperes que també es menja fred-; a casa, amb la meva mare solem fer “torre primavera” que està feta amb capes de crepes on hi intercalam maionesa, tonyina, tomàtiga... De postres, sempre hi sol haver torró, “pan dulce” i púding a l’estil anglès.

P.- Com celebren el dia de Nadal?
R.- Molt més informalment que aquí: és el segon dia de festa i la gent sol sortir a celebrar-ho a l’aire lliure.
P.- I el Cap d’any?
R.- De manera totalment informal: ja que no es fan els raïms, s’organitza un compte enrere per a l’entrada de l’any nou que va acompanyat de molt d’enrenou. És habitual que la gent surti al carrer amb casseroles a fer renou, així com a tirar petards i focs artificials.

P.- Què troba a faltar del Nadal argentí?
R.- Realment, no gran cosa: tenc molts amics argentins que resideixen a l’illa i ens “arrejuntam” per celebrar el Nadal. Culturalment, som molt diferents: les festes a Espanya són més protocolàries mentre que a Argentina hi predomina més el calor, no només ambiental sinó humà. El Nadal argentí és molt de besar-se i tocar-se.

P.- Celebra algun costum del Nadal argentí?
R.- A part de l’arribada del Pare Noël amb els regals, sempre faig algun menjar que em recordi el meu país.

P.- Com encara les festes de Nadal en la distància?
R.- Des de fa dos anys tenc la mare vivint amb nosaltres i això ho endolceix força, però sempre trobes a faltar amics i parents; però pel meu caràcter sempre intent endolcir les absències i viure-ho amb alegria.

P.- Per acabar, adreci un missatge als nostres lectors de cara a les festes de Nadal.
R.- Sobretot, que les gaudeixin amb pau i salut i que siguin solidaris -des del més petit al més gran-. I posats a millorar alguna cosa, demanaria a les autoritats que les celebracions nocturnes comencin una mica més prest, sobretot pensant en els que encara són menors d’edat. Molts d’anys a tothom: Bon Nadal i millor Cap d’any!



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a