Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 15 d'abril de 2021   |   09:17
 
Enquesta  
Què s’ha de fer amb Aqualia?

Continuar amb la concessió
Prorrogar la concessió
Remunicipalitzar el servei
 
Entrevista
08/05/2020 | 09:32
Mar Castanyer:
“Hem preparat unes festes per seguir des de casa”
J.M.

Contra la seva voluntat i la de molts altres sollerics, va haver d’adoptar la difícil decisió de suspendre els actes del Firó, un fet que no es repetia a Sóller des de l’any 1941. Mar Castañer, regidora de Participació Ciutadana i Festes encara la preparació d’unes festes inèdites per tots perquè en comptes del carrer es celebraran a través de les xarxes socials.

Pregunta.- Quin Firó tendrem enguany?
Resposta.- Serà una festa nova i completament diferent. Serà un Firó virtual perquè les circumstàncies ens ho obliguen i per animar a la gent que es quedi a casa per seguir en fals directe tot el que estam preparant per les festes.

P.- Si tot hagués anat seguint el guió, ahir haguéssim tengut investidura de Valentes Dones i lectura del pregó. Què tendrem com a alternativa?
R.- Seran unes festes adaptades a la realitat i els mitjans que tenim que es podran seguir a través de les xarxes socials. Hem hagut de ser molt ràpids per preparar els actes i hem necessitat la col.laboració de molta gent per fer-ho possible. Els actes començaren ahir i s’allargaran fins dilluns. Per avui i demà tendrem una nit jove virtual amb Marc Martínez. Demà capvespre es farà una ofrena virtual que consistirà en animar a la gent que decori balcons i finestres amb flors i ramells. Una càmera ho gravarà i s’emetrà a través del compte d’Instagram firovirtual2020ajuntament. També demà a partir de les 16 hores farem una connexió en directe fent un recorregut pels carrers per on passa la processó, entre l’Hospital i Sant Bartomeu.

P.- I es podrà veure a la Mare de Déu de la Victòria?
R.- Sí. La imatge es col.locarà a l’atri parroquial amb flors als seus peus. Des d’aquí vull recordar que no es poden fer entregues de flors, ningú no hi ha de venir. Després emetrem vídeos d’Aires Sollerics, Estol de Tramuntana i els Xeremiers de Sóller. Per diumenge hem previst emetre la missa major de la fira a partir de les 11 hores.

P.- I què ens tenen preparat pel dilluns del Firó?
R.- Primer de tot vull dir que segurament aquest dia entrarem en la fase 1 de desconfinament cosa que durà més llibertat de moviments. Emperò des d’aquí vull animar a la gent que quedi a casa perquè hem preparat un Firó amb la intenció que sigui així. Volem que la gent estigui aquest dia entretinguda a casa. A través de les xarxes anirem difonent vídeos del Firó que s’enllaçaran amb un programa que s’emetrà per IB3.

P.- Quin missatge voldria transmetre a la població en uns moments tan complicats?
R.- M’agradaria que la gent mantengués viu el sentiment de festa, de Firó. Serà un Firó especial que tendrà un significat especial per a tots que recordarem al llarg de la història. Serà una anècdota curiosa que segur servirà d’exemple per altres pobles que tampoc no podran celebrar enguany les seves festes.

P.- Perillen altres festes a Sóller com les de Sant Bartomeu?
R.- Sí. Crec que les festes hauran de canviar-se de cara al futur i hauran d’adaptar el seu format a les noves exigències que segurament ens vendran marcades per mantenir el distanciament social de les persones.

P.- Vol dir que també tendrem un Sant Bartomeu virtual?
R.- Esper que no, però té moltes possibilitats d’haver de ser diferent a les festes patronals que tenguérem fins l’any passat. Vull pensar que d’aquí a agost poden canviar moltes coses i que sí tendrem festes de carrer, però adaptades als nous plantejaments de seguretat.

P.- D’entrada no celebrar el Firó suposa un estalvi important per a l’Ajuntament.
R.- No és un estalvi com a tal, perquè els diners que es deixen de gastar en la fira es traspassen a Serveis Socials i al menjador Covid. Per altra banda, hi ha despeses ja fetes com la de cartutxos o pólvora que s’hauran de pagar. I muntar el Firó virtual també comportarà despeses que s’hauran d’assumir. No seran les mateixes que les d’unes festes convencionals i per això hem decidit aportar el sobrant a Serveis Socials perquè els destini als seus projectes d’ajuda als més perjudicats per la crisi sanitària.

P.- Si no es poden fer festes, com canviarà la seva feina?
R.- Hi haurà una nova normativa que s’haurà d’aplicar. No queda més remei. Ara bé, no deixarem de celebrar les festes, però sí s’hauran d’adaptar a la nova realitat que tendrem. D’igual manera passarà amb els actes culturals, que també s’hauran d’adaptar als criteris que s’establesquin per garantir la seguretat.

P.- Va ser difícil suspendre el Firó?
R.- Va ser un acte de sentit comú, perquè era una realitat que vivíem fa unes poques setmanes. Estàvem en el moment en què es donaven més casos de coronavirus i quan la taxa de mortalitat estava més elevada. Era impossible organitzar unes festes en aquest difícil context perquè, a més, quedaren automàticament suspeses amb la declaració de l’Estat d’Alarma. Malgrat tot no vaig dubtar en oficialitzar la suspensió, perquè primer de tot està la salut de les persones i després ajudar a les persones que amb aquesta crisi ho passen pitjor.

P.- Serà el Firó de 2021 igual que el de 2019?
R.- Ara mateix es fa molt difícil preveure què passarà d’aquí a un any. El temps ho dirà però tem que encara es puguin mantenir vigents algunes restriccions. El temps ho dirà si podem tornar al format anterior o l’haurem de modificar.

P.- Quines recomanacions fa a la ciutadania de cara a les fires d’aquests dies?
R.- Si finalment passam a la fase 1 de desconfinament, que ens dona certa llibertat de moviments, voldria dir als sollerics que hem de ser conscients de tot el que ha passat. Per tant els deman que quedin a casa. Tots tenim sentit fironer que el duim a dins nostre que no fa falta demostrar-lo al carrer. Amb tot el que hem passat i tot el que hem fet per aturar la pandèmia, no podem deixar-nos dur i posar en perill la recuperació. Els implicats en l’organització del Firó d’enguany hem fet molta feina perquè la gent enguany es quedi a casa per celebrar-ho d’una manera diferent.

P.- Si la setmana que ve posa un anunci d’agraïment, li deix dir ara el llistat d’agraïments.
R.- Faig comptes posar-lo. Així que agraesc la feina als col.lectius del Firó, als Xeremiers de Sóller, a Mar Puigserver, a les Valentes Dones de 2019 i de 2020, a l’Estol de Tramuntana, Aires Sollerics, Elena Estarellas, a les pregoneres, a Jaume Casasnovas, Tomeu Marroig, Adolfo Caballero, Marc Martínez, Juanjo Vivas, Guillem Deyà o Guillem Serrano, entre d’altres.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a