Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   13:22
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
09/10/2020 | 10:00
Rosa Gallego:
“A un centre de dia, de com s’hi pot accedir no és rellevant”
Joan Vicens

Forma part de la plataforma Pro Centre de Dia Sóller, una entitat formada per donar veu a un grup de persones que reivindiquen la creació d’un centre de dia a la vall. És una de les cares visibles del grup que aspira a què el projecte sigui una realitat en el curt termini.

Pregunta.- La ubicació del futur centre de dia s’ha convertit en motiu de disputa política. Quin és per vostè el millor emplaçament?
Resposta.- La plataforma no neix per unes discrepàncies d’ ubicació, sinó per la manca d’un centre sociosanitari per a les persones amb malalties degeneratives. Dos anys endarrere fou una promesa de l’equip de govern i avui tan sols és una promesa electoral incomplida.

P.- El Govern Balear aposta per crear-lo a l’antic escorxador...
R.- La passada legislatura la consellera Fina Santiago va visitar Sóller i va conèixer tres indrets per ubicar-lo. Ella va apostar per l’escorxador i el 2018 es va redactar un conveni entre l’Ajuntament i el Govern. Es va pactar que l’Ajuntament faria totes les passes burocràtiques per fer un canvi d’ús a nivell urbanístic. Després s’havia de cedir l’immoble al Govern perquè es fes la rehabilitació i l’adequació. Però aquesta passa mai no es va fer. Per tant a dia d’avui ens trobam amb un conveni per fer-lo allà que està en vigor perquè ningú ha renunciat a ell.

P.- L’actual equip de govern prefereix una altra ubicació.
R.- L’octubre de 2019 vàrem mantenir una reunió amb ells. Els vàrem exposar les mateixes necessitats i reivindicacions que durant l’anterior legislatura. El batle ens va dir que no apostaven per l’escorxador per un tema purament econòmic i que ells havien pensat en les Escolàpies. Ens demanaren quina era la nostra postura i no ens va semblar mala idea. Justificaren la decisió de no fer-lo a l’escorxador per l’existència d’uns informes negatius. Però aquests informes no existeixen. La decisió sempre ha estat política.

P.- En quin moment decidiren crear la plataforma?
R.- Després de la pandèmia, quan va arribar el juny demanàrem informació. Però no ens donaren resposta i no ens varen voler donar el net de res. Davant la passivitat de l’Ajuntament creàrem la plataforma i és en el moment en el que es destapa que l’actual equip de govern estava negociant amb Sóller Invest la ubicació del centre de dia dins la residència Bell Entorn.

P.- Quines persones integren la plataforma reivindicativa?
R.- La plataforma està formada per totes les persones que hem passat pels cursos de cuidadors que es feren a Sóller. Tots ens trobàvem amb les mateixes necessitats, reivindicam una sèrie de drets que tenen els nostres familiars però que a Sóller no se’ls pot donar cobertura.

P.- Sincerament, on creu que s’acabarà obrint el centre de dia?
R.- En aquests moments si hi ha un conveni i cap de les dues parts l’ha denunciat, la pregunta és per què no es fa a l’escorxador? No fer-lo a l’escorxador no és per culpa d’un tema tècnic. A un centre de dia, de com s’hi pot accedir no és rellevant. Hi ha molta gent que diu que allà és un cul de sac, que hi ha una escola devora, que si una ambulància no hi podrà arribar... El que ha de quedar clar és que a un centre de dia no hi ha d’anar cap ambulància. Un centre de dia és un lloc on hi van els majors dependents que necessiten una cura professional, un logopeda, un terapeuta, un psicòleg, un fisioterapeuta... per donar-li temps i qualitat de vida a la seva malaltia. És perquè aquests majors puguin mantenir la seva autonomia.

P.- Creu que hi haurà el finançament necessari per dotar Sóller d’aquest espai?
R.- No hem d’oblidar que la voluntat i el llegat que va deixar Adela Oliver i el seu espos Damià Mayol estava molt clara. Hi havia uns solars i uns doblers per fer una residència pública. I en aquests moments nosaltres hem fet partícip a les institucions que hi ha un llegat que ens consta que supera els 800.000 euros que s’ha de destinar al centre de dia. I el que ha d’entendre la gent és que no ens poden dir que és una inversió que no es pot assumir, quan més del 50% l’aporta el Govern Balear i el restant prové del llegat.

P.- Una ubicació provisional podria donar solució a les divergències que han sorgit?
R.- El que ens va proposar tant el director general de Dependència com la directora de l’IMAS és a veure si ens pareixia bé crear un centre de dia provisional, ja que les obres d’un nou centre es podrien allargar tres anys. Nosaltres vàrem respondre que ho podríem valorar sempre i quan hi hagués el compromís que aquesta provisionalitat no disminuís els recursos pressupostaris del Govern per fer el centre de dia.

P.- La plataforma veu amb bons ulls que aquest centre provisional s’instal.li a Bell Entorn?
R.- El juliol ens mostràrem disposats a estudiar-ho, malgrat sigui en una zona que no ens agrada. Està devora un torrent, en una zona arquitectònicament enfonsada, amb unes finestres a la part superior, no té llum, està devora una residència... Però per setembre avisàrem l’IMAS que inspeccionàs la residència quan ja teníem quinze contagiats. Li diguérem que independentment dels contagis aquesta residència tenia una sèrie de carències que nosaltres podíem avalar amb testimonis i que ens constava que no estava en condicions. En aquell moment nosaltres ja no apostàrem per la provisionalitat a la residència perquè ens estaven dient que la gestió l’havia de fer Sóller Invest. I no hi estam d’acord. Aquesta empresa no està capacitada per assumir la direcció ni la gestió de la residència, ni molt menys un centre de dia.

P.- És per això que la plataforma s’ha postul.lat a favor d’altres ubicacions?
R.- Des del Govern ens varen dir que seguien amb les portes obertes per complir el conveni, que la consellera parlaria amb el batle i que li transmetria la voluntat de respectar el conveni. Sí que ens va dir que el que havíem de fer era cercar una alternativa per a un centre provisional i que tornàssim valorar la ubicació a l’escoleta de la residència.

P.- Idò, quines alternatives proposa la plataforma?
R.- Vàrem tenir una reunió amb el rector i ens va oferir la part superior del Victòria de manera provisional. Nosaltres hem anat a veure el local i creiem que seria possible. En aquests moments en Pep Sunyer està fent uns esborranys de plànols. També tenim dos particulars que ens han ofert uns solars.

P.- Les diferències entre Ajuntament i Govern poden retardar la creació del centre de dia?
R.- Sí, perjudiquen. I si abans perjudicaven, ara encara perjudiquen més. En plena pandèmia no pot ser que no hi hagi cooperació entre totes les administracions. S’han de deixar a part els colors polítics, la propaganda electoral i s’ha de fer un canvi de model sanitari i sociosanitari.

P.- En el seu cas personal que suposaria ara mateix l’obertura d’un centre de dia a Sóller?
R.- Suposaria qualitat de vida pel meu pare. A mi personalment no m’ha de suposar res. Els familiars tenim una cultura o un compromís que igual que t’han cuidat a tu, tu els cuidaràs a ells. És un deure. Per tant, és vera que tenim moltes renúncies com a cuidadors i tenim molts de sacrificis, però un els assumeix de forma molt conscient. Per tant, aquí el que es cerca és el benestar, el manteniment de l’autonomia del familiar i que estigui ben atès. Perquè el problema és que hi ha un punt en el que no els pots oferir la professionalitat que requereix aquest tipus de malalties. Al meu pare li suposaria autonomia, tranquil.litat, estar dins un entorn on ell s’hi sentiria més identificat i a mi també em donaria una major tranquil.litat saber que està en bones mans.

P.- Quantes places creu que serien necessàries a Sóller?
R.- Com a màxim a un centre de dia només hi pot haver trenta places. I nosaltres creiem que tenint en compte un poble com Sóller amb 15.000 habitants, Fornalutx, poble germà, i fins i tot Deià s’han de cobrir les trenta places.

P.- Quin cost pot tenir actualment ingressar un familiar a un centre de dia?
R.- Tot depèn de la renda que un tengui. Tu tens un copagament i en funció de la renda és més o menys. Si entres dins uns barems d’ingressos et pot sortir gratuït, igual que una residència. Per tant, pot ser a cost zero, com arribar als 400 euros. Però això sempre en funció dels ingressos. Per tant, malgrat xerrem de servei públic, hi ha un copagament. Tot té un cost.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a