Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 1 de desembre de 2021   |   10:52
 
Enquesta  
S’hauria d’exigir el passaport covid per accedir a bars, restaurants i hotels?


No
 
Entrevista
26/12/2020 | 10:00
Joan Oliver:
“Sense ciclisme en Joan Oliver no seria en Joan Oliver”
Joan Vicens

És una persona molt coneguda en el món del ciclisme, i també aficionat a altres esports com el tir de fona o l’atletisme. Nascut el 1953, Joan Oliver és entrenador a l’escola de ciclisme del Club Ciclista Defensora Sollerense, i durant la seva vida ha estat impulsor de nombroses iniciatives esportives i ha ostentat diversos càrrec dins la Federació de Ciclisme de les Illes Balears. Per tot això, acaba de rebre el premi Xavier Bonnín Cortès de ciclisme.

Pregunta.- Què va sentir en conèixer la notícia de la concessió del premi?
Resposta.- No m’ho creia. No m’ho esperava. Ni sabia que m’havien presentat. Dins el món de l’esport, afortunadament, encara hi ha alguna gent que fa feina desinteressadament i que s’ho mereixen més que jo. Després de la telefonada personal del president federatiu Fernando Gilet, em vaig començar a mentalitzar i indiscutiblement vaig estar molt content.

P.- Què representa el ciclisme per a vostè?
R.- El ciclisme i l’esport formen, i sempre han format, part de la meva vida i del meu caràcter. Sense ells en Joan Oliver no seria en Joan Oliver.

P.- Com foren els seus inicis en aquest esport?
R.- De la mà de mon pare, en Jaume Oliver, gran emprenedor, esportista i organitzador. Vaig formar ja part de la comissió constitutiva del Club Ciclista Defensora Sollerense l’any 1978, de la que sortí elegit, per unanimitat, mon pare. Quan degut a l’edat em passa voluntàriament la torxa (no el càrrec, que ostentà fins als seus darrers dies de vida), la vaig recollir amb molt d’orgull, il.lusió i alegria, havent respectat sempre els seus principis, que ja han creat escola.

P.- Quin és el seu millor record sobre les dues rodes?
R.- Molts. Podria escriure’n un llibre. Una de les millors èpoques fou, juntament amb mon pare, recolzats posteriorment pel manacorí Miquel Mas, la introducció del cicloturisme a les illes; l’organització del Gran Premi Internacional Professional Illa de Mallorca, com a secretari general, amb una etapa integra a Sóller, amb els millors ciclistes professionals del moment, guanyada pel belga Michel Pollentier; I com no, els meus sis anys de competició ciclista activa compaginant carretera, pista i ciclocròs, la meva especialitat.

P.- Com a entrenador, com veu el panorama dels futurs ciclistes dins Mallorca?
R.- Sempre he tingut present una sàvia frase de Manuel Cerdán, secretari general de la Federació Espanyola de Ciclisme, a la presentació d’un dels llibres editats per aquest organisme: “En el ciclismo sobran sabios y faltan técnicos”, paraules que, molts d’anys després, desgraciadament encara segueixen vigents.

P.- Quin balanç en fa de la temporada esportiva d’aquest 2020?
R.- Completament nefasta. La mala política i el dur confinament, i posteriorment les restriccions han deixat delmat el panorama social i esportiu. En principi, veig el futur immediat bastant fotut, especialment per les persones d’edat i les classes més desfavorides.

P.- Vostè és un gran defensor del cicloturisme. Creu que aquesta modalitat està prou reconeguda?
R.- No. I lamentablement les federacions, tant l’estatal com les autonòmiques, no ho saben interpretar com cal (cicle i turisme), convertint-se la majoria d’esdeveniments en proves competitives encobertes, inclòs controlades per xip. És molt lamentable. El primer article dels reglaments de la Comissió Espanyola de Cicloturisme (dels que vaig ser un dels signants) deixa el tema molt clar: “La competició està completament exclosa del cicloturisme”. Fa una sèrie d’anys la pràctica totalitat dels clubs cicloturistes estatals estarem a punt de sol.licitar la creació de la Federació Espanyola de Cicloturisme, com varen fer, ja fa molt de temps, els col.legues francesos.

P.- La Baixada de Valldemossa a Sóller no s’ha pogut fer enguany. Preveu recuperar-la en una altra data o ja queda posposada a l’edició de l’any que ve?
R.- Així com està el panorama actual vàrem decidir suspendre-la definitivament, i ho vàrem encertar, ja que la situació actual és nefasta. Acabo de llegir que l’Escola d’Alt Rendiment del Govern Balear estarà tancada fins dia 8 de gener per quinze casos actius de coronavirus. A més, per solidaritat i responsabilitat, el C.C.D.S. per mantenir els seus afiliats i alumnes allunyats del perill de contagi d’aquesta pandèmia va decidir suspendre totes les competicions de tir de fona previstes, senderisme i l’escola de ciclisme. Tenim ja la preceptiva autorització de la Federació de Ciclisme i de Trànsit per fer la vinent edició de la Baixada a Sóller el 7 de novembre de 2021.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a