Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de gener de 2022   |   05:33
 
Enquesta  
T’apuntaràs a la iniciativa Ecotxe per compartir vehicles elèctrics?


No
 
Entrevista
11/06/2021 | 13:02
Carlos Simarro:
“L’oposició ens critica el que ells no han fet”
J.M.

Pregunta.- Valori la gestió que ha fet l’equip de govern durant aquests dos anys en els quals vostè n’ha estat el cap visible. Posi’s nota de zero a deu.
Resposta.- Han estat dos anys realment molt durs. Ningú no es pensava que l’any 2020 un virus que va aparèixer a Àsia acabaria per condicionar-nos la vida, un fet que també ens ha condicionat no sols nivell particular, humà o social, sinó també a nivell polític i institucional. Tots ens hem vist desbordats per la pandèmia i les seves conseqüències perquè ningú no estava preparat per una situació tan extrema. En aquest context tan difícil, governar no ha estat gens fàcil, cosa que ho han tocat totes les institucions independentment del seu color polític. La gestió que hem fet aquests dos anys bona part ha estat absorbida per la pandèmia. Molts dels nostres projectes han quedat aturats o s’han vist afectats. Malgrat això, creim que hem fet les coses raonablement bé i esperam que la situació retorni a la normalitat com abans millor.

P.- Tornaria a firmar els pactes amb Cs i el Pi?
R.- És evident que sí que ho tornaria fer. Contràriament podríem tenir ara mateix un govern d’esquerres, el resultat del qual va quedar ben clar el 2019. La majoria de sollerics va castigar la nul.la gestió del pacte d’esquerres perquè durant quatre anys no es va fer res. Cal recordar que bona part del govern ocupava càrrecs per Palma i que alguns regidors venien a l’Ajuntament unes poques hores a la setmana. Per tant la gestió va ser nefasta i el canvi de color polític s’ha notat amb un equip de govern present cada dia.

P.- Però se l’ha criticat per les dedicacions exclusives.
R.- L’oposició ho té molt fàcil quan interpreta el paper que ara fa. Preferesc tenir un ajuntament amb regidors que perceben un sou i que es dediquen en cos i ànima al que fan que no un ajuntament governat per polítics que hi van per hores. Si feim comptes, surt més car un ajuntament com el de la passada legislatura que no un com l’actual.

P.- Darrerament han sorgit a l’opinió pública algunes discrepàncies amb Sebastià Aguiló. Perilla el pacte de govern?
R.- Les discrepàncies són fruit de maneres de fer feina diferent i pel fet que estam adscrits a diferents partits polítcs, amb òptiques diferents. No hi ha discrepàncies i crec que tenim un govern cohesionat i ben unit. A l’hora de fer feina feim pinya.

P.- Com ha estat la gestió tant seva com la de l’equip de govern que encapçala?
R.- Jo no vull posar notes a ningú. Crec que hem fet la gestió millor possible vistes les circumstàncies que ens ha tocat viure a tots. Ningú no estava preparat per la situació que hem afrontat i des de l’Ajuntament hem fet tot allò que ha estat a les nostres mans. Faltaria saber si les altres administracions han actuat de la mateixa manera, perquè vull recordar que en aquests 15 mesos de pandèmia hi ha hagut governs d’esquerres que no han tengut cap problema en pujar imposts. I el que em molesta més és que els representants d’aquests partits venguin a l’Ajuntament a exigir-nos el que ells no han fet. Aquí hem fet el que materialment ha estat possible i vull recordar que alguns consistoris han fet promeses de baixar tributs que després legalment no s’han pogut dur a terme per la senzilla raó que no era legal fer-ho.

P.- Creu que l’Ajuntament ha gestionat correctament tot el que ha comportat la pandèmia?
R.- La pandèmia ha estat un fet que passarà a la història i que els joves d’ara contaran als seus nets. Efectivament a tots ens va agafar per sorpresa i a partir d’aquí totes les institucions hem hagut d’improvisar per donar solució als problemes que cada dia anaven sorgint. És cert que no ho hem fet tot bé o lo millor que haguéssim volgut, però les circumstàncies han estat les que tothom ja sap. Hem prioritzat donar atenció a les persones que més han patit amb la vessant econòmica de la pandèmia. Des d’aquesta òptica hem fet tot el que hem pogut amb els recursos que hem disposat.

P.- Què hagués fet ara sabent tot el que ha passat?
R.- Segurament moltes coses no s’haguessin fet igual. Hem de recordar que hi va haver un moment que l’Ajuntament va haver de fer crides perquè la gent aportàs mascaretes o gels desinfectants per donar-los al centre de salut, perquè la Sanitat pública no disposava d’aquest material essencial pels metges que estaven en la primera línia de la pandèmia. De tot el que ha passat n’hem de treure una lliçó i les administracions hem d’aprendre de les errades. Però una pandèmia és imprevisible i per molt que es vulgui aprendre de la d’ara, segurament quan n’hi hagi una altra sortiran tot tipus de problemes inesperats.

P.- Què li queda per fer en quan a la situació de pandèmia?
R.- Ara mateix ens queda per executar el programa d’inversions que a Sóller serà de més de 600.000 euros i realitzar el repartiment de les ajudes a les empreses, per altres 350.000 euros. D’aquest tema vull dir que han estat unes ajudes un tant rocambolesques, perquè resulta que les decideix impulsar una administració i les obliga a pagar a una altra. No ha estat una forma gaire elegant per part del Govern. Per altra banda, i lògicament, a Serveis Socials queda molta feina amb les persones que encara ho estan passant malament.

P.- Creu que el tripartit ha estat a l’altura de les circumstàncies?
R.- Jo crec que més que sigles polítiques els regidors de l’equip de govern han estat a l’altura de les circumstàncies. La pandèmia no entén de color polítics i aquí, en els moments més durs, els regidors eren a l’Ajuntament fent gestió o reunint material per entregar-lo als sanitaris quan el Govern no tenia ni una mascareta perquè els metges fessin la seva feina. He de dir, que tots els regidors de l’Ajuntament s’han portat molt bé i sé cert que cada un ha fet tot el que estava en les seves mans. Hagués pogut ser millor, possiblement; però també s’haguessin pogut fer les coses molt pitjor, cosa que no ha estat així. Miri, el que més em dol de tot el que hem viscut és que la pandèmia s’ha cobrat la vida de 26 persones a Sóller.

P.- Les empreses estan esperant les ajudes compromeses.
R.- I les rebran. Es tracta d’una qüestió purament tècnica. Els funcionaris encarregats fan feina per fixar les bases que serviran per distribuir els recursos econòmics. Val a dir que a més d’aquests diners, el sector de la restauració es veurà beneficiat perquè no pagarà ocupació de via pública, l’any passat se la va bonificar un 50% i a més se li retornarà el primer trimestre del rebut de fems.

P.- Es compliran totes les promeses que va fer tant el seu partit com les de la resta de formacions que li donen suport?
R.- Ara mateix la prioritat és tornar a la recuperació econòmica. L’objectiu és deixar enrere la pandèmia i que novament Sóller recuperi la prosperitat. Avui en dia el millor que podem fer és posar facilitats perquè les empreses recuperin l’activitat. Si la recuperen recuperaran llocs de feina perduts i en crearan de nous. Aquest és el millor servei que ara podem fer a una societat tan castigada com la que la covid ha deixat. En quan a les promeses, no tengui cap dubte que es faran realitat totes aquelles que materialment siguin possibles vistes les condicions actuals. Vull recordar que hem travessat una pandèmia que cap persona viva que hi ha aquí no havia viscut mai. I per tant, entra dins la lògica que algunes de les nostres propostes no es podran dur a terme.

P.- Alguna en concret?
R.- Algunes inversions importants com les que volíem executar dins aquests quatre anys no es podran dur a terme. No sols pels efectes socials i econòmics de la pandèmia. Vull recordar que l’Ajuntament de Sóller ha hagut de pagar més de 9 milions d’euros pel camp d’esports Infante Lois, el que a la pràctica ha suposat destinar-hi gairebé tots els diners que havíem estalviat en els darrers anys gràcies al superàvit.

P.- Vostè va prometre 1.500 places d’aparcament en quatre anys. Ha passat mitja legislatura i encara no se n’ha fet cap.
R.- Hi feim feina. Hem creat les primeres 160 places a l’Infante Lois i treballam amb els estudis tècnics per l’aparcament subterrani que volem crear davall el camp d’esports i pel nou pàrquing previst al carrer de Cetre. Jo creia en el projecte previst al polvorí del Cingle malgrat que l’associació de veïnats hi discrepàs. Per poques places que facem, en farem més que aquells partits que tant ens ho critiquen feren quan governaven. Vull recordar que les grans fites aconseguides a Sóller no han vengut mai de partits d’esquerres. Si depenés d’ells no tendríem polígon, pavelló poliesportiu, una depuradora moderna, un col.lector de fecals sense abocaments al torrent, un passeig peatonal a primera línia o el túnel de Sa Mola, entre moltes altres actuacions que avui ningú no discuteix.

P.- Faci un exercici de contricció. S’ha equivocat en alguna cosa? En què?
R.- Una d’elles és haver confiat amb els partits d’esquerres que estan a l’oposició. No venen mai a l’Ajuntament i només critiquen tot quan feim. Evidentment que quan un governa s’equivoca, i jo no som diferent a ningú. Qui no fa no s’erra, diuen, cosa que els de l’oposició s’ho tenen ben après.

P.- En el balanç de legislatura que en fan els partits de l’oposició, vostè i el seu partit en surten malparats i en canvi elogien Sebastià Aguiló. Res a dir?
R.- Res a dir del que diu l’oposició. Estan en el seu dret a criticar i intentar crear fricció entre els socis de govern. Als partits de l’oposició no els interessa la feina que fa Aguiló, ja que el que pretenen és crear problemes on no n’hi ha. Crec que d’aquí a dos anys els que en sortiran més perjudicats són els que ara es dediquen a criticar, que és la seva única aportació. L’oposició ni fa ni deixa fer, viu en un immobilisme constant al qual els sollerics digueren basta.

P.- Idò posi nota als partits que té a la bancada de l’oposició.
R.- Crec que la nota se l’han posada ells mateix durant dos anys. A mode d’exemple Laura Celià no fa molt va criticar el fet que havíem autoritzat l’ampliació de terrasses a la Plaça. Això ja diu molt dels postulats del seu partit. En canvi, crec que la postura de PSOE o fins i tot la de Podemos ha estat, en certa manera, més constructiva. Almenys no es dediquen a crispar.

P.- Entre vostè i Laura Celià hi ha una relació amor-odi.
R.- Personalment no tenc res a dir de Laura Celià i per part meva li tenc molta estimació. Tenim punts de vista molt diferents de les coses que feim i del plantejament que tenim per Sóller. Són òptiques diferents i tan lloables o criticables les unes com les altres.

P.- Falten dos anys perquè els ciutadans tornin anar a votar. Serà vostè el cap de cartell?
R.- Amb els dos anys que duim de legislatura han succeït moltes coses, per tant el que pugui passar l’any 2023 és impossible d’endevinar. Jo me sent recolzat pel meu partit, pels votants i per la gent del carrer. Miri, aquí tenim una diferència abismal entre les esquerres i nosaltres. Ells ni tan sols eren per Sóller quan en canvi nosaltres tenim un contacte directe i constant amb la gent. Els sollerics saben que si van a l’Ajuntament hi trobaran el batle i els regidors cosa que amb les esquerres no passa. Estam aquí per ajudar a la gent i no perquè la política local ens serveixi de trampolí per a metes personals.

P.- En Carlos Darder sembla que es va fent un lloc per succeir-lo...
R.- En Carlos Darder és un excel.lent regidor i pot ser un excel.lent candidat a batle de Sóller en el futur. Ara mateix és el primer tinent de batle i realitza una gran labor en les matèries que té delegades.

P.- Tendrem un teatre Defensora acabat d’aquí a dos anys quan acabi el seu mandat?
R.- Ara fa dos anys, quan nosaltres entràrem a governar una de les primeres coses que vàrem haver de fer va ser demanar una pròrroga perquè les obres poguessin continuar. Resulta s’acabava el termini de la primera fase i tan sols s’havia realitzat el 5% de l’obra prevista. El projecte del Defensora va néixer malament des d’un principi i així ha anat. Tenim un projecte realitzat per un gabinet que està a Madrid, un pressupost que no s’ajusta a la realitat i s’han fet dos concursos públics per intentar adjudicar la segona fase i s’han hagut de declarar deserts. Algunes coses, des del principi, s’han fet malament. Ara estam enmig i hem de continuar i la reforma del teatre arribarà a bon port.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a