Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   12:31
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
06/08/2021 | 13:16
Caterina Martí:
“Per no saber què significa, la gent no veu necessari el protocol”
Joan Vicens

Caterina Martí s’acaba de graduar en Protocol i Organització d’Esdeveniments a l’escola de Turisme Felipe Moreno. Aquesta sollerica de 23 anys d’edat forma part d’una de les primeres promocions d’uns estudis de nova creació. Actualment realitza les seves pràctiques universitàries encarregant-se del protocol a l’Ajuntament de Sóller.

Pregunta.- Pels que desconeixen el grau que acabes de finalitzar. Quin és l’àmbit d’aquests estudis?
Resposta.- Com bé diu el nom, en aquest grau hi ha dues grans branques: la del protocol en si i la dels esdeveniments. Ambdues van molt lligades, però és cert que el protocol correspon a una part molt més institucional. Llavors tenim els esdeveniments, que evidentment també duen tot el seu protocol: n’hi ha de negocis MICE (Meetings, Incentives, Conferences and the Events), batejos, bodes, comunions, esdeveniments musicals... És a dir, hi tenen cabuda tots els esdeveniments que es puguin imaginar. És un camp molt extens.

P.- Quines sortides professionals tenen aquests estudis?
R.- No és una carrera de la que surts sabent de manera exacta quina serà la teva dedicació futura. Aquesta carrera és diferent. El protocol es pot aplicar a àmbits molt diversos. Les sortides són molt àmplies.

P.- Pel fet de formar part de les primeres promocions, creus que pots tenir més dificultats a l’hora de trobar feina?
R.- Sí. A més, tenim molt d’intrusisme. La gent es pensa que havent fet un curset de 120 hores tenen els mateixos coneixements que algú que ha cursat una carrera durant quatre anys, on cada dia hem tractat tots els àmbits del protocol.

P.- Són reticents les empreses a contractar professionals d’aquest àmbit?
R.- Crec que per manca d’informació i per no saber al cent per cent el que significa el protocol la gent no ho veu necessari. Però més que res és per manca d’informació i per no saber en què consisteix. Per exemple, a mi el que em passa és que la gent em demana què és el protocol.

P.- Què li diries a un futur aspirant de Protocol i d’Organització d’Esdeveniments?
R.- Jo li diria que la base de tot és formar-se, intentar defensar tot allò que ha estudiat i fer conèixer la nostra labor perquè la gent no sap en què consisteix. També li diria que si li agrada tot el que tengui a veure amb l’organització d’esdeveniments, aquests són estudis ideals per a ell, perquè són molt complets.

P.- Què et va motivar a escollir aquest grau?
R.- En un primer moment volia estudiar veterinària. Però el batxillerat em va deixar una mica exhausta. I al final, per certes raons, vaig decidir que no tiraria cap a veterinària i vaig descobrir aquest grau. El vaig marcar com a primera opció i em varen agafar.

P.- Quin és l’àmbit del protocol i l’organització d’esdeveniments que més t’atreu?
R.- El protocol oficial m’estira molt. Però el que és cert és que a mi m’agrada fer una feina tenint en compte tots els aspectes que hi ha al darrera. És a dir, no només es col.locar autoritats per a una fotografia, preparar discursos o adequar l’etiqueta que s’ha de seguir, sinó que va des de preparar la sala, l’esdeveniment en si, fer un pla de seguretat, etcètera. Per exemple, si tenim un esdeveniment musical, primer s’han de cercar les dates, després contactar amb els proveïdors, negociar amb ells el que es necessita, fixar el preu, conèixer quin dia vendran a muntar, quin temps necessiten...

P.- En quins altres àmbits del protocol ja tens experiència?
R.- He fet moltes pràctiques. Per exemple, al Mallorca Walking Event que es fa a Peguera per gent que va a caminar. He fet pràctiques també per a associacions, per a la Federació Balear de Futbol, per a la Policia Nacional, i en esdeveniments d’entitats solidària com per exemple Zaqueo. També vaig fer pràctiques a una empresa dedicada a esdeveniments musicals a gran escala, i durant el nomenament del nou Bisbe de Mallorca.

P.- Algun projecte personal de futur?
R.- Arran de la pandèmia tot allò que eren esdeveniments han quedat aturats. Vull ser positiva i esperar que tot millorarà i tot es tornarà a fer. Però la realitat és que ens hem vist una mica limitats. I de cara a un futur no descart poder treballar les dues branques de manera conjunta: el protocol i els esdeveniments. Però si que és cert que tal vegada m’enfocaria més en el protocol oficial i en les comunicacions, perquè he cursat moltes assignatures de comunicació i és una cosa que m’agradaria.

P.- Com has compaginat els darrers cursos amb l’afectació de la pandèmia?
R.- Hem emprat la plataforma Zoom. No era presencial. Però si que és cert que la gent ha mostrat molt de compromís, fins i tot el professorat. I realment no hi ha hagut molta diferència en anar-hi o en quedar a casa. L’horari era el mateix i les entregues les mateixes. Per tant, ho hem duit amb bastanta normalitat.

P.- Creus que els joves recent graduats ho tenen més difícil que les generacions anteriors?
R.- Sí, ho tenim molt difícil. Per començar perquè la borsa de treball és molt limitada. En segon lloc, perquè som molts els joves que tenim estudis en comparació a l’oferta que hi ha. I per això som molts els universitaris que no trobam feina, però que estam plenament preparats per accedir al món laboral. A més, en el meu cas, tenir aquest grau que és poc conegut, tampoc ajuda.

P.- Què ha de canviar perquè l’accés al mercat de treball sigui més fàcil?
R.- Crec que la gent ha de tenir una visió més global i voler comprendre les noves professions que van apareixent. Molta gent no les coneix massa. I així, fa molt mal accedir. En el cas del protocol molta gent creu que és una pardalada això de col.locar autoritats. La imatge sempre és important. És la cara que mostram cap a l’exterior.

P.- Actualment estàs fent les pràctiques a l’Ajuntament, com veus l’experiència?
R.- M’encanta. Estic molt agraïda i és una experiència que estic gaudint moltíssim. El tracte es immillorable. A l’Ajuntament entenen perfectament en què consisteix el protocol i realment hi ha una voluntat per seguir-lo. Cap a l’Ajuntament només tenc bones paraules perquè des del primer dia s’han preocupat molt per jo, per saber com funcionen els decrets, la consecució dels actes i totes les meves idees han estat acollides. A més, també he de dir que me les han deixat expressar i dur-les a terme. I això és d’agrair, que en unes pràctiques et deixin exercir i aplicar tot allò que has après.

P.- Quines són les teves funcions en aquestes pràctiques?
R.- D’acord amb l’agenda de l’Ajuntament, tant d’actes oficials com d’altres esdeveniments, duc a terme la seva organització i preparació. A partir de l’agenda, estudiam el temps que hi ha entre esdeveniments. Quan ho tenim organitzat agafam un per un cada acte i començam a organitzar-lo des de zero. És cert que com que fa tants d’anys que molts actes i esdeveniments es van repetint s’agafa la base que hi ha d’anys anteriors. I jo el que faig és aplicar tot el protocol i noves idees per aconseguir que el resultat final sigui una mica diferent.

P.- En ple apogeu de les xarxes socials, com ha de ser una bona publicació des del perfil d’una institució?
R.- Han de ser transparents, han d’estar actualitzades, s’han d’avançar a les publicacions que puguin fer els mitjans de comunicació perquè la notícia no es distorsioni. També han de ser objectives, protocol.làries, s’han de realitzar moltes publicacions de manera periòdica i han de ser dinàmiques.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a