Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 2 de desembre de 2023   |   13:14
 
Enquesta  
Estàs d’acord que l’Ajuntament instal·li càmeres de videovigilància per evitar l’abocament de residus a la via pública?


No
 
Entrevista
03/09/2021 | 13:43
Xisco Marroig:
“Tenir un centre escolar nou és una necessitat per al poble”
Joan Vicens

Pregunta.- Ens trobam a l’equador de la legislatura, quin balanç en fa d’aquests dos anys de mandat?
Resposta.- Per a mi el balanç és positiu. Tots els projectes que vàrem prometre en el moment de presentar-nos els tenim quasi tots ja fets. I els que no, estan encaminats. Personalment, estic content, motivat al cent per cent, ben igual que quan vàrem començar el primer dia. Ens ha tocat una legislatura una mica així per culpa de la Covid-19. Però aquestes són les circumstàncies i ens hi hem d’adaptar.

P.- Què queda per fer del seu programa de govern?
R.- Volem obrir els banys públics en el local que vàrem comprar al carrer de Sant Bartomeu. També volem fer una voravia des del carrer Major fins el centre de salut que ja hem consensuat amb Carreteres del Consell de Mallorca. I una altra voravia des del dipòsit de la corba de s’Alqueria fins als habitatges de protecció oficial.

P.- Quina és la consecució de la que es sent més orgullós?
R.- Estic orgullós de tot perquè tots els projectes que duiem al programa electoral els hem pogut dur a terme. Ara bé, el que més orgullós i satisfet em farà serà disposar d’una escola nova al poble. Si no hi ha res de nou, està perfilada per començar les obres per gener o febrer. Crec que tenir un centre escolar nou és una necessitat per al poble. Quan la tenguem aconseguirem que els al.lots de Fornalutx tenguin unes instal.lacions i un edifici en condicions per anar a escola.

P.- El trasllat de l’Ajuntament a Can Xoroi serà una realitat aquesta legislatura?
R.- Sí, avui per avui el projecte està en fase de licitació. Si no hi ha res de nou esper que a mitjans setembre ja sabrem quina empresa farà realitat aquest projecte. Després, en uns sis o set mesos, la reforma del casal ja serà una realitat.

P.- Quina utilitat tendrà l’immoble de l’actual Ajuntament?
R.- No sabem exactament quina destinació tendrà. Segurament el conservarem per a usos del poble o per destinar-hi associacions o entitats.

P.- Què és el que més l’ha sorprès d’ençà que és el batle?
R.- El que més m’ha sorprès és la lentitud de l’administració. Pensava que tot seria més ràpid.

P.- Encapçalarà de nou la candidatura d’Independents Fornalutx a les properes eleccions municipals?
R.- La meva intenció és presentar-me de nou. La feina que estic fent la faig a gust, amb consciència i mirant pel bé del poble. Ho vaig dir en presentar-me: el poble, primer. I si el poble considera que he fet les coses ben fetes m’agradaria repetir. De fet, vull aprofitar per donar les gràcies al meu grup polític per la feina que fan. No hi ha mai un nou a res.

P.- Quin és l’estat de salut del pacte de govern amb el PSOE?
R.- La relació és bona. Tenim una bona sintonia amb el seu regidor i també amb el partit a Palma, que ara mateix governa les principals institucions.

P.- I les relacions amb l’oposició?
R.- També estan bé. Jo sempre he tengut una bona comunicació amb ells. Hi ha transparència i sempre estic obert a qualsevol suggeriment que em facin. Crec que en aquests dos anys hi ha hagut un bon feeling i una bona sintonia. Totes les propostes fetes les estudiam, en xerram i després les duim a bon port.

P.- Què pot avançar del projecte de la nova escola?
R.- Serà un edifici de dues plantes, amb una superfície construïda de 245 metres a cada una d’elles. Cada pis acollirà tres aules i uns banys, a més d’un despatx per a la directora. L’edifici antic s’esbucarà i el nou quedarà connectat amb l’aula més nova que es mantendrà. Crec que serà una gran millora per als al.lots i permetrà subsanar el problema de tenir una escola vella, amb filtracions d’aigua i amb humitats. He hagut de lluitar molt per aconseguir fer realitat aquest projecte.

P.- Que s’ha de fer a la xarxa d’abastiment d’aigua potable per acabar amb les successives avaries que s’hi produeixen?
R.- Fins ara ja duim canviats uns 500 metres de tuberia. S’ha de fer un bon estudi de la xarxa i anar fent inversions any rere any per anar canviant diferents sectors. Amb l’ajut de l’empresa Fagsa hem començat a posar unes vàlvules amb sensors per controlar la pressió a tots els carrers. A part, també tenim el tema del telecontrol que permet controlar els dipòsits i les fuites que es puguin produir. Tot i això, s’hi ha d’invertir molt per evitar les avaries que es produeixen seguit seguit.

P.- Es crearà algun nou aparcament al poble?
R.- Vaig negociar per uns terrenys vora el cementeri perquè és la zona més plana del poble i per a mi és ideal. Però no hi va haver acord. És un tema que s’ha refredat una mica, però ho vull intentar de nou. A Fornalutx és complicat trobar un lloc on construir aparcaments perquè l’espai que tenim és molt limitat.

P.- Aquest proper hivern es reformarà el centre del poble, què ens pot avançar d’aquesta obra?
R.- És un projecte que no es va poder executar l’any passat perquè els tècnics aconsellaren canviar les llambordes. Vàrem fer una pròrroga i ara, entre novembre i desembre, farem l’obra. Es farà una voravia nova i es posarà al mateix nivell que el carrer. Així eliminarem barreres arquitectòniques. També aprofitarem per prolongar una canonada de clavegueram que arriba des del carrer d’Arbona Colom.

P.- Quan es transformarà el local de Sant Bartomeu en banys públics i en oficina d’informació turística?
R.- Intentarem construir els banys públics aprofitant alguna convocatòria de subvencions. Tenim clar que han d’estar enllestits abans d’acabar la legislatura. Del tema de l’oficina turística estam pensant posar-la definitivament a Can Xoroi. Al local del carrer de Sant Bartomeu hi posaríem uns panells promocionals.

P.- Quins altres projectes veuran fets realitat els fornalutxencs abans d’acabar la present legislatura?
R.- Un assumpte important és acabar amb la problemàtica del talús d’Arbona Colom. És una cosa que no deix de mans. M’agradaria trobar una solució abans d’acabar la legislatura. De fet, hi ha un grup de treball format per totes les administracions implicades. Ara mateix s’està pendent del pressupost. Un altre projecte és el de l’aigua. Com he dit, volem solucionar-ho canviant tota la tuberia que sigui possible, per tal d’estalviar aigua i acabar amb les rompudes. També volem fer un pensament amb la canonada de Sa Costera. En dos anys ha acumulat quatre rompudes. I, finalment, prest executarem el projecte de reestructuració de les pistes poliesportives de Sa Rutlana.

P.- I parlant de les festes, els fornalutxencs han entès unes celebracions minimitzades?
R.- No és que ho hagin entès, sinó que tenen clar que la nostra obligació com a societat és tenir responsabilitat. Tothom espera que es puguin celebrar unes festes normals. Però les circumstàncies amb les que hem topat són aquestes i no ens queda altre remei que fer unes festes adaptades.

P.- Hi pot haver problemes per recuperar la Baixada del Bou una vegada passi la pandèmia?
R.- Ben igual que l’any passat, tenc els papers signats per la conselleria. En aquest document queda clar que per motiu de la Covid-19 no s’ha pogut fer ni l’any passat ni enguany. I que en tornar la normalitat es podrà recuperar el bou.

P.- Del programa de festes que s’enceta avui divendres, què en destaca?
R.- Tots els actes m’agraden. Hem fet un programa amb la intenció que la gent pugui sortir una mica al carrer a gaudir de les festes. Però que ho facin amb seny i sense tirar la casa per la finestra. Jo des d’aquí els faig arribar la meva felicitació.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a