Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 28 de noviembre de 2022   |   12:40
 
Enquesta  
Quin format t’agrada més de la cavalcada dels Reis d’Orient?

El tradicional
El més llarg
 
Entrevista
10/09/2021 | 13:01
Ramon Vallespir:
“Hem d’arribar a tenir un onze solleric en el primer equip”
Joan Vicens

Joan Vicens
Ramon Vallespir és des d’aquesta temporada el coordinador del futbol base del Club de Futbol Sóller. Als seus 34 anys ha assumit el càrrec amb la intenció d’aprofitar la seva experiència com a entrenador de porters i també d’equips de futbol 8 i de futbol 11.

Pregunta.- Nou coordinador del futbol base. Quina és exactament la teva funció en l’organigrama del C.F. Sóller?
Resposta.- El C.F. Sóller va decidir agafar el futbol base i varen pensar en crear una figura de coordinador per gestionar la feina dins el club, i també perquè diàriament hi hagués una persona per solventar els problemes. La meva finalitat és intentar dur el club cap a una formació futbolística i disciplinària amb entrenadors de Sóller.

P.- Per què vares decidir acceptar el càrrec?
R.- Vaig trobar un projecte ambiciós. Fins ara jo era entrenador de porters i ja coneixia com funcionava el club. Vaig creure que podia aportar idees noves i també que es podien millorar les coses. Està clar que no es pot fer content a tothom. Però hem d’intentar fer el màxim de jugadors contents i també hem de créixer com a club.

P.- Quines tasques fas en el dia a dia?
R.- Fins ara he hagut de fer una feina de col.locar els entrenadors en els diferents equips i gestionar els horaris. Però durant la temporada la meva feina serà marcar uns objectius, amb la intenció de tenir una mateixa idea a nivell de futbol 8 i futbol 11. És a dir, disposar d’un patró a cada categoria perquè quan el nin pugi ja tengui unes bases consolidades.

P.- Quins objectius has marcat per aquesta temporada?
R.- A nivell esportiu no hem marcat cap objectiu. Tot i que si que és cert que ens agradaria que el juvenil jugàs a la màxima categoria possible. Però el vertader objectiu que tenim és l’ensenyança dels jugadors. Volem marcar uns aspectes tècnics i tàctics, i que a final de temporada el jugador els tengui assolits.

P.- I a llarg termini?
R.- A llarg termini la idea és treure el màxim nombre de jugadors sollerics per al primer equip. Hem d’arribar a tenir un onze solleric. I crec que fent feina es pot arribar a aconseguir. És cert que en un o dos anys no és possible, però amb una feina constant de 4 o 5 anys es poden arribar a treure jugadors.

P.- Enguany s’ha apostat per entrenadors forans en els equips juvenils. Per quin motiu?
R.- La meva prioritat era continuar amb tots els entrenadors d’aquí. Per al juvenil A se’m demanava una titulació de nivell 1 que els entrenadors actuals d’aquí no tenen. I per evitar pagar les multes que posaria la Federació hem hagut de cercar. I a nivell del juvenil B vaig intentar cercar un solleric. Però no el vaig trobar i vaig haver d’anar a fora.

P.- Quina importància tenen activitats formatives com el clínic d’entrenadors de fa quinze dies?
R.- La veritat és que aquestes activitats són molt bones. De totes les xerrades sempre es treu alguna cosa positiva. I pel fet que vengui una persona amb titulació i amb experiència en el món del futbol, i a més en el futbol base, jo crec que és important assistir-hi. Un entrenador sempre pot agafar noves idees i noves maneres de veure el futbol. A alguns els agradarà i a altres no, però la majoria treu alguna cosa positiva.

P.- En aquest sentit, potenciaràs noves propostes formatives per als entrenadors sollerics?
R.- El clínic el va organitzar en Xus Brugos. I amb ell hem estat en contacte amb l’escola d’entrenadors per mirar què necessitam a nivell d’entrenadors i així, més endavant, preparar un nou clínic o una nova xerrada enfocada més directament al que nosaltres necessitam.

P.- Sota la teva supervisió, hi haurà un mètode de treball comú a tots els equips o cada entrenador treballarà a la seva manera?
R.- Hi haurà un mètode per a cada categoria. És a dir, la feina de l’equip juvenil no serà la mateixa que la dels benjamins. Però el patró a seguir serà més o manco el mateix. Farem molta coordinació a nivell de futbol 8 i treballarem aspectes tècnics a nivell de futbol 11, on ja començarem a introduir els aspectes tàctics.

P.- Futbol formatiu i futbol competitiu. A partir de quina edat creu que s’ha d’exigir més als jugadors?
R.- En cadet i juvenil els al.lots ja són més grans i més responsables. I ja saben que si no juguen és perquè no han fet el que tocava. A nivell d’infantil i futbol 8 tenim la sort que la Federació va establir que els convocats han de jugar una i dues parts respectivament. Així es permet que tots gaudeixin de minuts. A més, jo vull que tots els jugadors disposin del mateix número de minuts en el global de la temporada. És a partir de cadet on ja hi ha d’haver rivalitat entre companys per jugar o no jugar.

P.- Des del teu punt de vista, què necessita una persona per ser un bon entrenador?
R.- Molta gent creu que per tenir un títol ja pot ser un bon entrenador. Però des del meu punt de vista jo crec que un bon entrenador és aquell que adapta el futbol als jugadors que té. I no aquell que implanta el seu estil de futbol a l’equip.

P.- Continues amb les tasques de preparador de porters?
R.- Seguesc com a entrenador de porters del primer equip. En el futbol base com que ara estic ocupat amb el tema de la coordinació, hem fitxat a Pau Seguí, el porter del Sóller.

P.- Quines qualitats necessita un jugador per ser un bon porter?
R.- Quan jo jugava la finalitat que se’ns marcava era aturar la pilota. Però el futbol ha canviat i ara es dona més importància al joc de peus. El porter ha de ser un jugador més. Tot i això, si que és cert que els porters d’avui en dia tenen la sort de treballar amb entrenador de porters. Abans aquesta figura no existia en els equips.

P.- Quina importància li dona a què Sóller i futbol base hagin passat a ser una mateixa entitat?
R.- Crec que és important perquè els nins hi poden veure un seguiment dins la seva vida futbolística. Abans el juvenil ja formava part del Sóller i es podia pujar i baixar. Però ara, pel fet de ser un únic club, per exemple els cadets podran pujar a juvenils. De totes maneres, ara amb el tema de la Covid-19 aquesta possibilitat està aturada. Si puges, ja no pots baixar.

P.- En matèria d’instal.lacions, què manca a Can Maiol?
R.- M’he adonat que manquen dos vestidors per poder ajuntar més equips i també un gimnàs. Dissabte passat es jugaren cinc partits. Eren deu equips i no hi cabien en els vestidors que tenim. A més, enguany tenim un equip més que l’any passat. I a jo també m’agradaria créixer com a club a nivell d’equips. I si hi ha aquestes limitacions no és possible.

P.- Quines altres novetats has incorporat d’ençà de la teva arribada?
R.- Com a novetat, enguany comptam amb un preparador físic per a tot el club que és en Gori Durán. També comptam amb en Víctor Colom que farà entrenaments específics de tecnificació. S’agafaran grups reduïts d’una mateixa categoria i treballarem amb aquests jugadors un aspecte tècnic que l’entrenador del seu equip consideri que han de millorar. I tot això ho farem amb tots els nins, independentment de les aptituds futbolístiques. Tots hi passaran una vegada cada mes.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a