Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   18:56
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
19/11/2021 | 13:46
Juanjo Martí:
“Sóller inspira, i el seu menjar, també”
Cati Aina Oliver

Nascut a Sóller el 1977, Juanjo Martí ha passat prop de mitja vida viatjant i vivint a diferents llocs d’arreu del món, com València, Barcelona, Colòmbia i l’Equador. És doctor en Psicologia i té experiència en la gestió de projectes. Actualment té una empresa dedicada en l’assessorament de l’ús de tecnologies per donar serveis en salut mental. Caminar per la muntanya i cuinar són les activitats que elegeix durant el seu temps lliure.

Pregunta.- Avui és el primer dia de Gastroesia. En què consisteix aquesta iniciativa?
Resposta.- Gastroesia és una proposta internacional sorgida d’un col·lectiu de persones amb qui venim col·laborant amb temes de projectes culturals i turístics a diferents llocs del món, com Colòmbia, l’Equador i Xile. No surt només d’aquí, sinó que és una iniciativa que beu de diferents països. Vincula dues coses molt importants: la voluntat de comunicar i transmetre què ens inspira de diferents llocs, així com la cuina i la gastronomia. Vàrem pensar que era interessant donar forma a un maridatge conjunt, crear un esdeveniment que de base tengui la gastronomia i ajuntar-li una narrativa, com la poesia, la glosa o un tema concret.

P.- Quin és el programa d’avui?
R.- Avui començam a les 16 hores amb un taller per a joves creatius a la biblioteca municipal. Primer es dissenyarà un Midori per anotar les seves creacions i tot seguit el taller se centrarà en la inspiració i les emocions. Avui vespre també hi haurà la presentació de Gastroesia al restaurant El Guia, clàssic de la gastronomia tradicional. Es farà un sopar degustació i un tast de vins amb narrativa poètica com a patrimoni intangible.

P.- I pel que fa a demà?
R.- Demà ens trobam a les 10 del matí a la Plaça Espanya per fer un recorregut per alguns dels passatges emblemàtics de Sóller, que és una ciutat amb vocació literària i artística en el marc de la Serra de Tramuntana. A la una del migdia farem un tast de versos i degustarem productes locals, cervesa artesanal Sullerica i embotit autòcton de Ca’n Lau. A les 16 hores farem un maridatge de vi amb vers, amb vins de Jaume Puntiró, i a les 18 hores hi haurà un seminari sobre la tokenització de l’art i la narrativa poètica.

P.- Gastroesia s’allargarà també fins diumenge?
R.- Sí. Diumenge sortirem a les 10 del matí des de Sóller en tramvia i farem un breu recorregut pel Port, fins arribar al Museu de la Mar, on realitzarem un taller amb vins de Bodegues DO Binissalem combinant versos. Finalment, farem un dinar de clausura per compartir sinèrgies entre els participants amb vistes a la celebració el 2022 del Festival Laboratori Internacional de Poesia i Audiovisual (FLIPA), i la proposta del llibre NTF en Gastroesia.

P.- Encara es poden inscriure els interessats?
R.- Sí, fins al darrer moment.

P.- Quins poetes formen part de l’activitat?
R.- Vendran persones de Madrid i Tenerife, implicades dins l’àmbit poètic. Amb tot, he de dir que és un esdeveniment interactiu. La intenció no és que vengui gent a dir versos, sinó que amb cada plat i cada vi diferent expressar què ens inspira. És obrir un espai, una inspiració col·lectiva.

P.- Es podran seguir les activitats de manera online?
R.- Sí. Tendrem connexions online. Seran persones que voldrien venir, però no podien. A més, també es connectaran persones de Colòmbia i tal vegada de Xile. La voluntat és que Gastroesia sigui internacional i multicultural.

P.- Per tant, la tecnologia tendrà un paper important dins Gastroesia.
R.- Sí. De fet, als tasts de vi posarem a disposició dels participants eines digitals que permetin la seva interacció per tal de crear versos de manera col·laborativa. A més, al recorregut de dissabte no només serà passejar i escoltar versos, sinó que amb realitat augmentada fixarem poemes a llocs concrets del poble. Caminarem per Sóller, on hi haurà escampats poemes de manera virtual. És com una galeria de versos virtual. La idea és començar a mostrar aquesta nova possibilitat. Farem un primer assaig que anirà millorant amb el temps. La idea és accedir a través d’una aplicació a versos que s’ubicaran dins el poble. Això també pot ser una porta oberta a artistes locals. Per exemple, amb la realitat augmentada un pintor pot tenir una exposició visible a diferents llocs i amb la informació de l’artista per poder contactar-lo. Aquesta tecnologia ja existeix, però aquí encara no està tan implementada.

P.- La gent està preparada per a aquesta innovació?
R.- No crec que s’ho esperin, però això és el punt diferencial. La tecnologia pot ser una eina de cocreació i col·laboració. Allò que volem fer és generar intercanvis sobre allò que inspira Sóller. Tant gent d’aquí com gent de fora. La tecnologia ja és aquí i podem generar narratives de diferents llocs a través d’ella.

P.- Gastroesia s’emmarca dins el Festival Laboratori Internacional de Poesia i Audiovisual (FLIPA). En què consisteix?
R.- El FLIPA neix de la mà de vuit persones arreu del món. Dins el marc del festival, realitzam esdeveniments que tenen el menjar com a protagonista per tal d’involucrar a més persones. Gastroesia és el primer esdeveniment del FLIPA i vàrem començar a donar-li forma el passat mes de maig. No sabíem de tot d’una on s’havia de realitzar, però si volíem que fos a Mallorca decidírem que havia de ser durant la temporada no turística. Hem de tenir en compte que no és un esdeveniment puntual, sinó que aquesta activitat es replicarà a altres llocs, com a Xile i Colòmbia. L’objectiu és generar espais de col·laboració entre el sector productiu-gastronòmic i la gent que composa.

P.- Per quin motiu vàreu decidir fer la primera activitat a Sóller?
R.- Perquè Sóller té molta tradició de llocs d’acollida d’artistes. Aquí tenim una herència que ja el posiciona com a lloc inspirador. Sóller inspira, i el seu menjar, també. Hi ha uns gustos sollerics que han arribat arreu del món. Sóller té una tradició literària, cultural i pictòrica.

P.- Què permeten esdeveniments com aquest pel que fa al turisme durant els mesos de baixa temporada?
R.- Hi ha un turisme cultural i també hi ha un turisme de poesia. És un perfil de persona que té els doblers per poder estar més dies a un lloc que l’inspira i on vol crear alguna cosa per donar-la a conèixer. Sóller n’és exemple d’això. Una iniciativa com Gastroesia pot permetre que aquest tipus de turisme vengui aquí i hi faci una estada. Això té un benefici per al sector hoteler com gastronòmic. Per aquest motiu hi ha aquesta col·laboració. Gastroesia té l’objectiu d’atreure artistes i promocionar Sóller. A més, que es generin aquí poemes o llibres que xerrin de Sóller és bo.

P.- Quins propers esdeveniments ja teniu planejats?
R.- El Festival Laboratori Internacional de Poesia i Audiovisual, que serà el mes de novembre de l’any que ve, i també activitats a Xile i Colòmbia de Gastroesia. El festival es farà simultàniament a diferents països durant les mateixes dates. El tema es centrarà en l’ús de les tecnologies com a nou mitjà de divulgació cultural i de monetització. Exemple d’això ha estat la venta d’un poema portuguès per 75.000 dòlars, amb la diferència que estava en un format NFT. Un format virtual que consisteix en una seqüència de números que reconeixen que aquest producte cultural té un propietari.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a