Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2024   |   04:19
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
27/05/2022 | 09:04
Maria de Lluc Far:
“Els actes masclistes no són justificables”
Cati Aina Oliver

Maria de Lluc Far és des del mes d’octubre del 2019 la presidenta del Col·lectiu de Pageses. Nascuda el 1991 a Sóller, Far és graduada en Història de l’Art i compta amb un Màster en Formació del Professorat. Té experiència com a professora de Ciències Socials i durant el seu temps lliure li agrada cosir, ballar i fer esport. No ha estat mai Valenta Dona, tot i que es va presentar en dues ocasions: al 2011 i al 2017.

Pregunta.- Què la va dur a estar al capdavant del col·lectiu?
Resposta.- Penso que el que m’hi ha portat és el temps i la implicació que vaig anar agafant dins el col·lectiu. Recordo que vaig començar a implicar-me, ja fa uns quants anys, anant els dissabtes a plaça per ajudar a la venta de camisetes. Després vaig començar a anar a les reunions del col·lectiu i ja a l’anterior junta vaig ser la secretària. I al 2019, amb el canvi de junta, vaig passar a estar al capdavant del col·lectiu juntament amb la resta de membres que ara formem la junta.

P.- Ha estat difícil l’organització del Firó d’enguany, després de dos anys sense?
R.- La veritat és que, més que difícil, diria que hem hagut de fer memòria. No ens crèiem que, després de dos anys, tornaríem a celebrar el Firó. Per a nosaltres, l’actual junta, era la primera vegada que ajudàvem en l’organització del Firó al costat dels Col·lectius de Pagesos i Moros, i l’Ajuntament. Des que vàrem iniciar els quatres anys com a junta, tan sols vàrem poder preparar i celebrar les eleccions de les Valentes Dones del 2020 ja que després va venir el confinament. Ha estat com un punt i seguit, i amb l’ajuda de l’equip de treball ho hem pogut tirar endavant.

P.- Quina valoració general fa del Firó 2022?
R.- En general, crec que el Firó 2022 es pot valorar positivament. El comportament general de la gent va ser exemplar, penso que tothom tenia ganes de Firó i de gaudir-lo amb respecte i civisme. La paraula que més recordo dir i escoltar va ser: “és molt tranquil” i crec que això diu molt tant dels sollerics i solleriques com dels visitants.

P.- Què és el que li va agradar més del Firó d’enguany?
R.- No podria elegir una cosa en concret. El Firó en si va ser molt especial i emotiu per a tothom. Pot ser això és el que em va agradar més, l’emoció que hi havia a l’ambient. Tothom viu el Firó i el d’enguany s’ha fet sentir molt, pot ser perquè es va fer esperar. Tot i això, podria dir que els dos moments que més m’han quedat gravats a la memòria són l’arenga de les Valentes Dones a les 15 hores i la Balanguera interpretada pels Xeremiers amb en Toni Riutort.

P.- I allò que es podria millorar?
R.- Sempre hi ha qüestions a millorar, ara mateix de memòria no sabria quina dir-te.

P.- El berenar de les pageses es va fer al pati del Col·legi Sagrats Cors. També serà així els pròxims anys?
R.- D’aquí a l’any que ve tenim temps de pensar-ho, per espai vàrem considerar que era un lloc adient per al berenar, ja que hi cabíem totes les pageses sense haver de fer torns per berenar.

P.- Els tres col·lectius varen publicar un comunicat en contra de les agressions masclistes després de conèixer-se –i veure– actes d’aquest tipus el dia del Firó. De quina manera afecten aquestes conductes a la imatge de la festa?
R.- Aquest tipus de conductes, que no aprovam, afecten a la imatge de la festa. Es treballa tot un any per gaudir d’un gran dia per als sollerics. En acabar el dia tothom tenia la sensació que havia anat rodat, amb un comportament exemplar per part de la majoria dels participants i espectadors. Que després de tot el treball t’assabentis d’aquest tipus de notícies que són les que agafen ressò a la premsa crea una imatge diferent, i en certa manera negativa, de com la sentim i vivim tots els sollerics. El que sí que tenim clar la majoria és que no tot s’hi val i que aquests tipus d’actes no són justificables ni el dia del Firó ni cap altre dia de l’any.

P.- De quina manera els col·lectius podrien traslladar als participants la idea de que el Firó ha de ser una festa lliure d’agressions sexistes?
R.- Si bé és cert que cada vegada hi ha més conscienciació, hem de seguir cercant camins per a reforçar la idea que la festa ha d’estar lliure d’agressions sexistes. De fet, per aquestes i moltes altres qüestions ens ajuda molt el qüestionari de revisió del Firó on hi ha propostes molt interessants i algunes estan relacionades amb aquest tema.

P.- Tal vegada a l’assemblea prèvia al Firó s’hauria d’instar els participants a lluitar en contra d’aquest tipus d’agressions?
R.- És un dels moments en què fa uns anys aprofitem per recalcar aquesta qüestió, si bé és cert que la majoria dels assistents a l’assemblea general és gent conscienciada amb la festa i amb el rebuig a les agressions sexistes. Sempre es pot millorar i ampliar la informació per a futures assemblees generals de forma conjunta amb els altres col·lectius i l’Ajuntament.
P.- I pel que fa a les institucions com l’Ajuntament, per exemple, haurien de fer més feina per prevenir i lluitar contra les agressions masclistes en festes multitudinàries?
R.- Sempre hi ha camins per a prevenir i lluitar contra les agressions masclistes, es poden plantejar noves idees o millorar i reforçar les que ja s’apliquen. En el cas de les festes multitudinàries la tasca és més dificultosa ja que a més de la gent del poble també ens visita gent de fora. Això fa que hi hagi una gran acumulació de gent, fent que sigui més difícil controlar-ho tot i evitar o prevenir qualsevol tipus d’agressió. Crec que és més un treball del dia a dia i de conscienciació de la població en general, per això hi ha campanyes com la de “No i punt”.

P.- El Col·lectiu de Pageses ha llançat un qüestionari online per conèixer l’opinió de les participants sobre el Firó. Ja heu tret alguna conclusió?
R.- Aquest qüestionari ens ajuda a arribar a més gent, tan sòcies com gent de Sóller i fora que ha participat en el Firó. Ens permet tenir una visió més àmplia del que s’ha vist durant la festa i permet a aquelles persones que no poden venir a la reunió de revisió del Firó que convoca el col·lectiu després de la festa i que puguin expressar la seva opinió. Hi ha hagut propostes de millora molt interessants. Ara toca començar a valorar quines podem anar posant en pràctica de cara a l’any que ve i veure si funcionen. En resum, hi ha valoracions i propostes molt positives que estan damunt la taula. Sempre es pot millorar i de ben segur que algunes de les propostes que hem rebut les posarem en pràctica l’any que ve.

P.- El pregó, a càrrec de Maria de Lluc Sosa i Marga Forteza, va valorar la tasca dels col·lectius i altres persones que cada any treballen perquè les festes es puguin celebrar. Què li va semblar?
R.- Va ser un pregó emotiu, en el que es van posar en valor molts de sentiments, entre ells les ganes de tirar endavant i de treballar per la festa, però també d’altres més familiars que et vinculen a la festa de diferents formes. Són moltes les persones que posen el seu temps, ganes i il·lusió per tirar endavant amb les festes i que això es valori és d’agrair.

P.- Personalment, voldria agrair la implicació d’alguna o més persones en concret en la tasca que duu a terme el Col·lectiu de Pageses al llarg de tot l’any?
R.- Si hagués de nombrar totes les persones que ajuden durant tot l’any al Col·lectiu em deixaria algú. Així que voldria fer un agraïment a totes aquelles persones que en algun moment han dedicat el seu temps en ajudar al Col·lectiu de Pageses al llarg dels anys. Tot i així, voldria fer extensiu aquest agraïment en particular a tot l’equip de feina que tenim al darrera que ens ajuda i que després de dos anys aturades ha respost en el moment en què ens hem reactivat, sense elles no ho haguéssim aconseguit.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a