Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 de juliol de 2024   |   16:38
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
Entrevista
23/09/2022 | 09:45
Maria Isabel Vicens:
"Hi ha falta de participació, necessitam veus"
Cati Aina Oliver


Maria Isabel Vicens (Sóller, 1952) és una de les 19 veus que formen actualment la coral sollerica Pro Música Chorus, dirigida per Pep Alarcón. En concret, enguany es compleixen 30 anys d’ençà que va entrar al grup. Per tant, és una de les persones que més ha viscut l’evolució de la coral al llarg de la seva història, la qual es remunta al 1986.

La sollerica va ser presidenta de la coral durant set anys. Una tasca que va deixar l’any passat per la gran dedicació que requeria. Abans d’entrar a Pro Música Chorus, Maria Isabel Vicens va formar part de Veus Joves de Sóller, una coral dirigida per Joan Vigo.

Pregunta.- Quina ha estat l’evolució de la coral sollerica Pro Música Chorus?
Resposta.- Jo hi vaig entra el 1992, ara fa 30 anys. Els seus inicis varen anar molt bé. Al llarg des anys hem canviat de director i hem anat a fer bastants de concerts a l’estranger. Després, però, va arribar la pandèmia i vàrem haver d’aturar-nos. Des de llavors, com que hi va haver aquest descans obligatori, el nombre de membres de la coral han disminuït molt.

P.- Només ha estat per mor de la pandèmia, o també hi ha hagut altres raons?
R.- Per una cosa o per l’altra. Quan la situació es va normalitzar una mica, hi va haver persones que s’apuntaren a altres corals de Palma i ens deixaren. Ara som, entre els contralts, els sopranos, els tenors i els baixos, 19 persones. Necessitam veus joves i també no tant joves.

P.- I abans de la pandèmia, quantes eren?
R.- Una quarantena. Com pots veure, la pandèmia ens ha perjudicat molt, ja que hi ha hagut una baixada molt grossa.

P.- Quina diria que ha estat l’època d’or de Pro Música Chorus?
R.- Hi ha hagut alts i baixos. Abans que jo comencés, cap als anys 80, hi va haver molta iniciativa i participació. Fèiem concerts a diferents pobles i també concerts participatiu amb altres corals.

P.- Actualment, quina relació tenen amb altres corals?
R.- Ara mateix no tenim relació. L’any passat, el primer any després de la pandèmia, no tinguérem possibilitat de fer res amb altres corals.

P.- Com creu que serà aquest curs que ara ha començat?
R.- Crec que s’apuntarà més gent. Els darrers dies ha entrat una al·lota que és soprano i també n’esperam una altra.

P.- Quants dies assagen?
R.- Una vegada a la setmana, els dimecres de les vuit a les deu del vespre. Ho feim a la sala d’actes del Convent.

P.- I quin preu han de pagar els membres?
R.- Deu euros mensuals, durant deu mesos. Hem de tenir en compte que llogam l’espai on assajam.

P.- Cada quant tenen un concert?
R.- Un per Nadal, un per Pasqua i un altre a final de curs, que és al mes de juny. A més, també anam a cantar a diferents hotels de Mallorca per a les persones de l’Imserso.

P.- Quants assajos han fet ja?
R.- Ara per ara, només hem fet dos assajos. Amb tot, convé que, qui es vulgui apuntar, ens contacti el més aviat possible, ja que convé que aprenguin totes les partitures i cançons que farem per Nadal.

P.- I pel que fa al futur de la coral?
R.- El futur, no el sap ningú. No t’ho puc dir. És estrany que a un poble com Sóller no hi hagi més participació, gent que s’animi a cantar a la coral. Hi ha molta gent vinculada a la música i als instruments, però no a cantar.

P.- Per quin motiu creu que la gent no s’anima?
R.- Pot ser tenguin por a cantar. Hi ha gent de mitjana edat o més major que podria cantar. No és només per a gent jove.

P.- Què diria a la gent que té por a cantar?
R.- A la gent que té por, els diria que ho provin. Que facin una petita prova molt senzilla, tranquils i sense ensurts, o bé que ens venguin a escoltar. Poden telefonar a qualsevol dels membres Poden venir als assajos, qualsevol dimecres un poc abans de les 20 hores. De fet, jo vaig entrar a la coral d’aquesta manera. Vaig assistir a un concert i em va agradar tant que va animar-me a provar-ho.

P.- Quines són les característiques i/o requisits que ha de tenir una persona per formar part de la coral?
R.- Ha de saber un poc de música. Després, ha de fer una prova del director, en la qual és important que tengui afinació.

P.- I pel que fa a l’actitud, quin és el caràcter que ha de tenir una persona per ser membre de la coral?
R.- Ha de voler complir i venir als assajos. Si no venen als assajos perden el ritme de la coral i el dia del concert no va així com toca.

P.- Personalment, què li agrada més de la coral?
R.- Cantar.

P.- Quin lloc ocupa dins la coral?
R.- Sempre he estat contralt.

P.- Quin tipus de música fan?
R.- És molt variada. Hem fet Havaneres, música popular, música de Nadal, música clàssica, etcètera. Hem fet obres com Carmina Burana de Carl Orff i també concerts basats en pel·lícules, com West Side Story o La La Land. De fet, el darrer concert que hem fet enguany, per final de curs, va ser “Un vespre de musicals i jazz”, on cantàrem els temes més famosos d’alguns dels grans musicals com The Sound of Music, Cats, La La Land i Les Misérables.

P.- I, personalment, quina és la música que li agrada més cantar?
R.- La música clàssica.

P.- Quin és l’ambient entre els membres de la coral?
R.- Hi ha molt bon ambient.

P.- I pel que fa al director, Pep Alarcón?
R.- El director és meravellós. Fa molts anys que hi és i crec que el tendrem un grapat d’anys més. Hi ha molt bona comunicació amb ell i és molt complet.

P.- Com va ser la seva època de presidenta?
R.- Vaig ser-ho durant set anys i l’any passat vaig deixar de ser-ho perquè ja estava un poc cansada de les responsabilitats que implica. A més, sempre havia d’estar atenta i pendent de moltes coses. A més, normalment són quatre anys, però no hi havia reeleccions. Actualment el president és en Maurici Revilla.

P.- D’on són els membres de Pro Música Chorus? Tots són de Sóller o hi ha persones d’altres indrets?
R.- El director i un altre membre de la coral venen de Palma. Després hi ha una altra persona de Bunyola que pot ser es reincorpori a la coral.

P.- Què aporta personalment cantar a la coral?
R.- Aporta satisfacció, sobretot quan funciona i veus que va bé allò que hem après. És també una distracció, ja que veus i quedes amb altra gent. Feim pinya com a grup. Si hagués de cantar tota sola, no ho faria. Ara bé, no podríem dir que cantar a la coral relaxa, especialment el dia del concert.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a