Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   21:11
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
04/11/2022 | 13:32
Jesús Viñuela:
“Les fotos antigues tenen més mèrit”
Cati Aina Oliver

Jesús Viñuela (Sóller, 1949) és un dels membres del grup “Fotos Antiguas de Mallorca”, format per persones amb un interès comú: la fotografia antiga i la divulgació històrica de l’illa. Va començar com un blog d’internet, per després convertir-se en un grup de Facebook i altres xarxes socials amb un fons de més de 12.000 imatges procedents de col·leccions pròpies, publicacions, arxius particulars, fotògrafs internacionals, col·leccionistes, etcètera.

Pregunta.- D’on li ve l’interès per la fotografia?
Resposta.- A mi sempre m’ha agradat la fotografia antiga. Però no fer-la, sinó cercar-la. Fa uns quants anys “Diario de Mallorca” venia fascicles on hi sortien fotos antigues de Palma de dimensions considerables. Hi sortien places, carrers, etcètera. Vaig decidir col·leccionar-los i enquadernar-los per tenir-ho de record. Això va despertar en mi la curiositat de saber com era tot abans. I com que som solleric, em va interessar molt cercar fotos de com era Sóller antigament. Em vaig dedicar a caçar fotos a diferents llocs. No et podries imaginar la quantitat de portes que he anat a tocar.

P.- Quina és la metodologia a l’hora de cercar fotografies antigues?
R.- No hi ha una metodologia concreta. A vegades m’he hagut de rompre la cara, ja que demanar a algú que no em coneix a veure si em pot deixar fotos, és un poc violent. Però a mi la foto física no m’interessa, simplement la vull escanejar i guardar l’arxiu digital. Sempre que em deixen una foto, la torn, ja que moltes vegades són fotografies familiars amb persones que ja no hi són, i això em dona un respecte cap a la persona. A més, seria gairebé impossible guardar tantes fotografies físicament. Per altra banda, per internet m’han sortit fotògrafs estrangers amb moltes més fotografies de Sóller que els propis fotògrafs sollerics.

P.- Idò també ha fet una recerca online?
R.- Sí. Fins i tot cercava en altres idiomes, com suec, alemany, suís, francès i anglès. Cercava “fotos antigues de Mallorca” en aquests idiomes i, tot i que a vegades no anava bé i no trobava res, d’altres sí trobava fotografies interessants. Normalment tots aquests fotògrafs ja són morts, però les fotos continuen a arxius de l’estranger.

P.- Va ser en una d’aquestes recerques que es va trobar amb el grup “Fotos Antiguas de Mallorca”?
R.- Sí. Em va sortir la seva pàgina de Facebook i m’agradava molt aportar fotos i comentaris a les aportacions que la gent anava fent. Llavors, vaig començar a tenir una mica d’amistat amb les persones que publicaven, però encara no ens coneixíem en persona.

P.- Finalment, es varen posar cara?
R.- Vaig proposar trobar-nos per fer una tertúlia i xerrar de les fotografies. Des de llavors, cada setmana ens reunim al Bar Mavi del carrer 31 de desembre, a Palma. És cada divendres horabaixa, per si a algú l’interessa venir i saber qui som i allò que feim. En aquesta reunió xerram de tot, no només de fotografia. Xerram de coses que preocupen al país i a nosaltres. Parlam de les nostres famílies. De fet, de tant en tant ens reunim amb les famílies per anar a fer un bon dinar tots junts.

P.- Com va sorgir aquest grup?
R.- La idea va sorgir de Llorenç Miró, que és de Palma. Després s’hi va afegir en Sebastià Bauzà, que fins no fa molt era policia municipal de Palma. Després es va apuntar en Pep Llodrà, que és un gran comentarista i el seu padrí era fotògraf, la qual cosa ha ajudat a aportar fotografies a la pàgina. Després hi havia un altre senyor, a qui jo adorava perquè era una bellíssima persona, però va uns anys va morir. Jo estic dins el grup. No publicant, però sí aportant el que puc, com fotografies i comentaris.

P.- Com és la gestió d’aquesta pàgina?
R.- Cal destacar que ens segueixen de qualsevol part del món. En Sebastià, en Pep i en Llorenç són els caps visibles de la pàgina i reben moltes fotografies que són de seguidors de la pàgina. Un fet curiós és que el pare de José Miguel Guardia, un dels membres del grup, era de professió perruquer i aficionat a la fotografia. S’han trobat negatius increïbles, té una visió de la fotografia impressionant. S’han publicat moltes fotos d’aquest senyor. També hi ha un altre membre del grup que té una altra pàgina dedicada a fotografies de cotxes molt antics, dels anys 20, 30 i 40. Fins i tot ha publicat un llibre, com un arxiu, on apareixen fotografies dels cotxes amb les seves dades, com de quin any és, els propietaris que ha tingut, etcètera. Jo he pogut contribuir en la seva col·lecció de fotos de cotxes antics gràcies a l’ajuda d’antics taxistes de Sóller o familiars d’antics taxistes que m’han deixat fotografies per escanejar-les i enviar-les a aquest company. De fet, no estarà molt a publicar un segon llibre.

P.- Què és allò que ha descobert a través de les fotografies antigues i li ha cridat més l’atenció?
R.- Molt fàcil. Veig cases i paisatges que estic acostumat a veure ara i que no sabia com eren abans. Veure així com era realment em dona una satisfacció increïble. Això és el que més m’agrada de veure una fotografia antiga: veure així com era abans.

P.- Era millor abans?
R.- Consider que cada època té el seu moment. Ara bé, si em donessin a triar entre el que hi ha ara i el que hi havia abans, em quedaria amb allò que hi havia antigament. Almenys no estava tan massificat com ara.

P.- Quin és el seu indret preferit de Sóller?
R.- Tota la comarca. Tant el Port com Sóller. He trobat fotografies fantàstiques del Port de Sóller.

P.- Fa una crida a que la gent que tengui fotografies antigues a casa seva les mostri o les escanegi i les pengi al grup de Facebook “Fotos Antiguas de Mallorca”?
R.- Sí. A tota aquella gent que tengui una capsa de sabates, que és el lloc on es guarda l’arxiu de les fotos antigues, si en té alguna d’interessant, ens ho pot fer saber i la posarem a la pàgina de Facebbok. A ser possible, que no siguin fotos familiars, excepte que siguin amb cotxes antics. De fet, el grup ha fet un parell d’exposicions a Palma en format gran. També s’ha publicat el llibre “Mallorca, un altre temps”. S’ha publicat una segona edició ampliada i amb més dades. El 2024 es preveu fer una altre llibre amb fotografies noves de tot Mallorca.

P.- De quin indret de Mallorca tenen més fotografies?
R.- De Palma. El motiu és que hi havia més fotògrafs a Palma que a altres llocs. Ara bé, hi ha un fotògraf de Santa Margalida, a qui li deien “Es fotógrafo”, de qui hem trobat diverses fotografies ben interessants. També s’han trobat fotos de fotògrafs que venien de Catalunya i que daten dels anys 1910-1930. Venien de Barcelona a fer els seus reportatges fotogràfics aquí.La majoria d’aquestes fotos es publicaven i es venien com a postals.

P.- I pel que fa als pobles?
R.- No hi ha un poble que destaqui massa més que els altres. Si tenim en compte que Manacor, Inca, Santanyí i Sóller són més grans que els altres, probablement tenen més fotos fetes que altres pobles més petits. Sobretot Sóller destaca pel seu paisatge.

P.- Quina és la seva tècnica preferida?
R.- Hi havia diverses tècniques, però la que més m’agrada de totes són les fotos fetes sobre vidre. És increïble els anys que tenen aquestes fotos i el detall que presenten. A l’hora de rebel·lar-les quedaven impressionants.

P.- Creu que tenen més valor les fotografies antigues?
R.- Sí. Tenen molt més valor i mèrit les fotos fetes antigament. Una persona es desplaçava des d’un punt a un altre de l’illa carregat amb càmera, trípode, motxilla, etcètera i no disposava de cotxe propi. Ara les fotografies queden molt bé i amb molta qualitat, però per a mi tenen més mèrit les antigues.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a