Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   06:27
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
03/02/2023 | 12:43
Toni Bujosa:
"Tenim moltes ganes i il·lusió de recuperar les festes dels Estiradors"
Cati Aina Oliver

Toni Bujosa (Sóller, 1997) és un dels veïnats dels Estiradors que vol tornar a donar vida a les festes d’aquesta barriada sollerica, on ha viscut tota la vida. De moment, han organitzat per al pròxim divendres, 10 de febrer, un foc de Sant Antoni al pàrquing dels Estiradors, que comptarà amb la participació dels Esclatabutzes, els Xeremiers de Sóller i el DJ Sergi Calero.

Actualment, Bujosa estudia el darrer curs del grau de Direcció Hotelera a la UIB i compta amb el grau superior en Gestió d’Allotjaments Turístics, a més d’un grau mitjà en Gestió Administrativa. Les seves aficions passen per jugar a futbol, anar a caçar, a l’olivar i passar temps amb les seves amistats.

Pregunta.- Quina és la història de les festes dels Estiradors?
Resposta.- Exactament no sé des de quan es fan, però deu fer un centenar d’anys. Jo tenc record d’haver vist a ca els meus padrins fotografies antigues de les festes. Els padrins de ma mare ja vivien al carrer de Sant Pere i record que la meva padrina m’ensenyava fotografies dels seus sogres a les festes dels Estiradors. Antigament només es feia el bou, es matava i es repartia entre els socis. Era més una festa per tenir alguna cosa per menjar. De fet, aquí on hi ha ara l’aparcament, es guardava el bou uns dies abans.

P.- Com eren les darreres festes dels Estiradors?
R.- Les darreres festes dels Estiradors foren el 2019, a finals de juliol, abans de la pandèmia. Hi havia el sopar a la fresca, el pal ensabonat, el teatre, la cursa i les activitats per als més petits.

P.- Qui estava al capdavant de les festes?
R.- Antigament, hi havia una junta directiva que finalment es va dissoldre i els següents en treure endavant les festes foren un grup de persones format per en Toni, na Mariana, na Maria, n’Àngela Santos, en Jaume Jaume, etcètera. Des de ben petit jo ja vaig veure aquesta generació al capdavant de les festes dels Estiradors. Els meus pares i altres veïnats de la seva quinta els ajudaven i quan els joves de la meva edat tinguérem els 16 anys també els donàvem un cop de mà. Vivíem molt les festes. El passat mes de juliol els antics organitzadors feren un foc per acomiadar-se i dir adeu. Va ser arran d’aquest foc que vàrem plantejar-nos agafar les festes.

P.- Qui foren, al principi?
R.- En Lluc i en Jordi Calafat, en Damià Bernat, en Toni Plaza, en Joan Bauzá i jo mateix. A mesura que ho anàvem comentant, anàrem creixent. Passàrem de ser sis persones a ser-ne 21 en pocs dies.

P.- I ara, hi ha algú que estigui al capdavant?
R.- Qui més assistim a les reunions som en Toni Socias, en Biel Far, en Lluc Calafat, en Damià Bernat, en Toni Plaza i n’Onofre Bestard. De moment, hem fet cinc reunions en els darrers dos mesos.

P.- Són de qualsevol edat?
R.- Sí. La majoria som persones d’entre 20 i 27 anys, però també n’hi ha de 18 i d’altres que en tenen més de 50.

P.- Quines activitats volen recuperar?
R.- Ens agradaria recuperar el recorregut de la cursa, que implicava pujar fins les Tres Creus, baixar per darrere i arribar una altra vegada als Estiradors. També voldríem recuperar el pal ensabonat enmig de la plaça dels Estiradors i, per als més petits, la cursa de sacs i altres jocs infantils. És cert que també ens agradaria recuperar el bou dels Estiradors, però és inviable. Pel que fa al sopar a la fresca, ens agradaria canviar un poc la dinàmica.

P.- En quin sentit?
R.- No volem que hi hagi un abús. Abans solia venir qualsevol persona, encara que no fos sòcia, i sopava. A nosaltres, però, ens agradaria que els socis tinguessin preferència. Tothom està convidat, però per als no socis el sopar tendria un cost simbòlic.

P.- Quan es crearà la comissió de festes?
R.- Ara encara no hem creat res. Serà el primer que farem després del foc. Ens hem informat, hem mirat els documents i hem consultat amb l’Ajuntament tot allò que s’ha de fer. L’Ajuntament ens pot ajudar amb bastants aspectes, però encara no hem començat amb els tràmits burocràtics.

P.- Forma part de l’Associació de Veïnats dels Estiradors?
R.- Sí, però no estic dins la junta.

P.- Per quin motiu es fa aquest foc de dia 10?
R.- Perquè als Estiradors sempre hi ha hagut foc, hi hagi o no comissió de festes. Antigament es feia a la plaça, ja que el pàrquing era privat. Volíem crear la nova comissió i, tot i passar la data de Sant Antoni, volíem donar-nos a conèixer i també saber l’acollida que podem arribar a tenir per part de la gent.

P.- Com serà el foc?
R.- Començarà a les 19 hores i hi participaran els Esclatabutzes, els Xeremiers de Sóller i un jove DJ. També comptam amb col·laboradors pel tema del menjar. Serà una torrada a un preu considerable. Es podran comprar els tiquets a 7 euros a quatre establiments de Sóller: Sa Taverneta, la Tercera Edat, la Cooperativa i la Perruqueria Marga Socias. A més, també els podran comprar els tiquets al mateix recinte, al pàrquing dels Estiradors. Tendrem el menjar preparat, durem carpes, taules i cadires. Volem aportar allò que puguem perquè la gent estigui còmoda. Hem de pensar que la majoria dels veïnats d’aquest barri és gent major. També hi haurà una taula informativa perquè tothom qui vulgui pugui fer-se soci.

P.- Quins requisits hi ha per fer-se soci?
R.- Cap ni un. Té un cost de 10 euros, intentarem mantenir el mateix preu que l’antiga comissió. Hi haurà dues formes de fer-se soci. La primera, és facilitant les dades personals per escrits el mateix dia del foc. La segona, serà omplint un formulari online. Tothom, de totes les edats, sexes o ideologies és benvingut. Ara començam i és quan necessitam una empenta de veres. Qualsevol mà és bona.

P.- Ja han pensat qui formarà part de la junta de la comissió i qui serà el president?
R.- A mi em faria il·lusió ser el president, però puc entendre que a qualsevol del grup li farà il·lusió la presidència o bé ser vocal, secretari, etcètera. A la pròxima reunió es votarà i qui es vulgui presentar, es pot presentar. Si algú vol venir a ajudar, és benvingut. Quantes més mans tenguem, millor.

P.- Què permetrà constituir la comissió de festes?
R.- Que nosaltres podrem organitzar al cent per cent les festes. Serà necessari adquirir els grups musicals amb factura. Haurem de ser transparents, declarar tot allò que ingressam i tot allò que ens costa, per exemple, dur un teatre, l’equip de so, dur un grup de música o un DJ, el menjar, les begudes, etcètera. S’han de justificar tots els ingressos i totes les despeses, a més de dur-ho tot al dia.

P.- És un maldecap estar al capdavant d’una comissió de festes?
R.- Més que un maldecap, és un repte. Ens fa il·lusió recuperar les festes, donar una volta i modernitzar-les. Sempre tenint en compte la gent major, que és la gran part dels veïnats.

P.- Què li agrada més i què podria millorar dels Estiradors?
R.- El que m’agrada més és el parc, ja que és on ens hem criat. És un nucli on hi viu molta gent, hi fa falta un poc de jovent.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a