Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 16 de juny de 2024   |   21:38
 
Enquesta  
Quina nota poses al batle Miquel Nadal després d’un any governant?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Opinió
27/11/2015 | 09:01
Adéu a la creu de Muleta
Pilar Morenilla Sampol

Els néts del carrabiner Ginés Mauricio Morenilla Morales volem expressar també el nostre agraïment a l’actual consistori solleric per la retirada de la creu de Muleta, aplicant la Llei de Memòria Històrica.

El nostre padrí estava destacat en el Port de Sóller amb altres carrabiners durant l’esdeveniment de la mort del tinent Lizasoaín. Degut a aquests fets, formant part del quarter dels carrabiners del Port, va ser duit a presó militar i tancat allà durant un any, quedant la nostra padrina, Pilar Domínguez Oliván, sola amb sis infants per treure’ls endavant.

Ella, valenta i sofrida com a dona de carrabiner que era, ja vengué amb el seu espòs i quatre dels seus fills del destacament dels Pirineus d’Osca, d’on era ella. Després varen estar destacats a Valldemossa i a Es Cosconar d’Escorca, un lloc ben allunyat de tot, però al manco comptava amb un mestre per escolaritzar els fills dels carrabiners, que d’això sí que proveïa el govern de la República. Llavors finalment vengueren destinats al Port de Sóller.

Durant aquest any llarg va haver de treballar molt durament amb molts pocs recursos, ja que no tenia cap familiar al seu costat que li pogués ajudar. Fins i tot anava també de vespre a rentar roba per a altra gent amb un llum a les rentadores. Varen ser temps molt durs per a tota la família, emperò al manco el nostre padrí va tornar viu a ca seva després de passar moltes calamitats.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a