Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 de juliol de 2024   |   17:40
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
Opinió
21/10/2016 | 08:35
Coses que es podrien millorar
Miquel Colom Morell “Pallicer”

En passejar per carrers i camins de Sóller, moltes de vegades veus coses que amb una reforma, amb un canvi o amb més control, es podrien millorar. Com que és ca nostra i estim el meu poble, pas a exposar-vos i comentar alguna de les meves idees.

El carrer de Sant Nicolau

El trànsit que prové de la part del Celler i dels Estiradors davalla pel carrer de Pastor i ha de girar cap al carrer de Sant Nicolau en un espai on no sobra res i ocasiona perill evident als vianants, encara que vagin per damunt l’acera.

Degut a aquest perill, ja fa quasi quatre anys em vaig posar en contacte amb l’exregidor d’Urbanisme per exposar-li la següent mesura: parlar amb el propietari de la casa del cap de cantó perquè venés a l’Ajuntament el petit pati de la propietat, de manera que es pogués convertir la cantonada en un xamfrà i d’aquesta manera guanyar amplitud. Es reduiria el perill i evitaria que els vehicles pujassin sobre les voravies i que els camions fregassin la façana de la casa de davant (Can Pitis). Al regidor li agradà molt la idea, es posà en contacte amb el propietari i aquest acceptà l’oferta. Quedaren d’acord pendents de l’informe tècnic.

Passat un temps en vaig demanar informació en vistes del retard. Em contestaren que l’arquitecte municipal no hi estava d’acord. És mala d’entendre aquesta negativa, més tenint en compte l’interès del regidor. Ha passat el temps i la cantonada i el perill segueixen existint.  Supòs que algun dia s’hi posarà solució, que Déu faci que no sigui per mor d’un accident!

El carrer de Moragues

És el qui connecta el carrer de Sant Jaume amb la Plaça dels Estiradors. Com que té sentit de pujada, molts de conductors l’utilitzen per a circular cap al carrer de Sant Pere. Però quan arriben a dalt del carrer, al creuer, han de fer servir un mirall per saber si ve algú de l’esquerra, amb prioritat de pas, i aquí ve el perill: el que no poden veure és si ve gent a peu per sobre l’acera. Ja s’han produït uns quants ensurts, accidents lleus i un més greu, en el qual a un nin li varen rompre una cama. Els veïnats dels voltants diuen que quasi cada dia s’hi produeix algun incident en aquest cantó.

Amb la finalitat d’evitar més accidents, propòs a l’Ajuntament  que canviï el sentit d’aquest carrer i el faci de davallada. Que els que vulguin anar cap al carrer de Sant Pere pugin pel carrer de Santa Teresa -un minutet més-. A més els qui viuen per la zona d’Estiradors, carrer de Sant Pere i camí de Son Bou, si volen anar cap a la zona d’Alqueria d’es Compte, podran baixar directament cap a Sant Jaume i s’estalviaran haver d’anar a voltar pel carrer de Sant Nicolau .

El Torrent Major

Tothom a ca seva procura tenir ben nets i sense miques els foradins de l’eixugador de les piques o del lavabo i així evitar que la canonada es pugui embossar.

Molts de dies vaig a passejar per Sa Torrentera i qued retgirat de la quantitat de vegetació que s’ha deixat créixer dins del llit del torrent (arbres grandiosos, canyes i arbusts). Demostra que fa molt de temps que no s’ha netejat.
I us diré perquè m’assusta. Aquest torrent és el que porta el cabdal més important de la comarca amb el com que que, a més, discorre per davall del centre de Sóller per un “tub” de més de 200 metres sense que l’amo o madona de la casa (Ajuntament) s’hagi preocupat de llevar les miques que poden embossar la canonada.

Em ve a la memòria, anys enrere, que, quan es posava de Tramuntana forta i plovia nit i dia tota la setmana, davallaven unes torrentades que feien por. Anàvem de nins devora l’Estació a veure-ho i a vegades el nivell de l’aigua arribava al començament de la corba del túnel del torrent.

Si es produeix una altra torrentada d’aquestes magnituds i el torrent segueix així de brut, quin desastre no pot provocar? Un tap per troncs i canyes a l’entrada del túnel podria provocar un desbordament que inundaria Jeroni Estades i Born cap a Plaça. Ja sé que molts pensaran que és una animalada el que dic, però en bon mallorquí deim “val més sa qui guarda, que sa qui cura”.

Crec que aquest tram de torrent, des de l’Estació per amunt, hauria d’esser objecte d’una conservació especial degut al perill que representa el pas subterrani. A més, el que em preocupa especialment és que un bon dia per aquesta circumstància no pugui anar a fer el truc al bar Turismo.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a