Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 de juliol de 2024   |   16:58
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
Opinió
02/11/2018 | 08:46
Més facilitat per accedir a l’esport a les illes
Marcel·lí Got Ramis

Els passats dies 25, 26 i 27 s’ha celebrat a Porto Vecchio (Còrsega) la reunió de l’Assemblea del Comité d’Organisation des Jeux des Îles (COJI), associació integrada per 23 illes d’onze nacionalitats, de la qual en fou co-fundador el qui sota signa i de la que n’és membre executiu i director tècnic.

En aquesta assemblea s’ha aprovat, entre altres coses, que en els Jocs anuals que organitza l’entitat hi podran participar delegacions dels municipis illencs i dels clubs privats interessats, com fou el cas dels desenvolupats a Mallorca el 2016, en els que va participar el C.V. Sóller per invitació. A partir d’ara ho podran fer amb tots els drets i amb inscripció directa i efectiva.

Posteriorment, els dies 26 i 27, s’ha desenvolupat, sota la organització del COJI, el primer Congrés dels Jocs de les Illes que ha agrupat fins a set organitzacions d’aquests tipus de manifestacions, que es desenvolupen a tot el món i que representen mes de 75 illes dins un total de 38 nacions.

Les associacions presents, a més del COJI, han estat la International Island Games Association (IIGA), B7 Baltic Network, Micronesian Games Council (MGC), Pacific Games Council (PGC), Conseil Internacional des Jeux de l’Ocena Indien (CIJ), a més , el Comitè Nacional Olímpic de Malta, el Comitè Olimpic de Xipre i el Comitè Olímpic de Seychelles.

En aquest Congrés cada associació ha presentat els seus jocs i s’han analitzat les dificultats i el valors de les manifestacions per a el progrés en l’esport i l’intercanvi entre les joventuts insulars, així com el gran valor en el coneixement entre els diferents pobles i les diferents cultures.

A més d’haver pogut establir uns contactes que, necessàriament, han de millorar el valor amb que cada associació desenvolupa la seva activitat es va acordar la redacció d’una declaració conjunta, per a trametre a l’ONU, en la que els representants de les diferents entitats demanen a aquest organisme que estableixi els mecanismes per a declarar els drets d’accés a la igualtat de les oportunitats per a els joves, amb independència de les religions, les ètnies i el lloc de residència. També que s’interessi en l’estudi de les dificultats que la insularitat suposa per al desenvolupament de la joventut i el seu progres en l’esport.

Finalment, també es proposa als governs nacionals i els competents en els respectius àmbits que s’impliquin i desenvolupin accions concretes per a garantir l’aplicació dels mateixos drets per als illencs que sempre es troben en desigualtat per la seva condició de ciutadans insulars respecte dels continentals.

Josseph Cassar, Secretari General del Comitè Olímpic de Malta, i Marcel·lí Got, en el nom del COJI, foren els redactors de la proposta i defensors d’aquesta, que fou acceptada restant pendent de l’oficialització de la seva aprovació, mitjançant consulta a les respectives comissions executives de les diferents entitats que l’han adoptada.

Cal dir, per altre part, que el COJI ha confirmat l’organització de la 23ena edició dels seus jocs anuals, corresponents a 2019, a l’Illa d’Elba del 21 al 26 de maig.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a