Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   14:02
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Opinió
17/09/2021 | 14:16
Sóller, grącies per tot
Joan E. Vercher,

Ha arribat l’hora de dir adéu, no és el comiat que m’haguera agradat, crec que tant l’Ajuntament com l’associació podrien haver sigut més elegants en les formes després de 21 anys al capdavant de l’Escola i Banda de Música on la meua prioritat des del primer dia ha sigut la qualitat de l’ensenyament envers els nostres alumnes i la qualitat de la nostra Banda de Música.

Serien tantes coses que s’han fet durant aquest temps que és impossible dir-les totes ací.

Per a mi és un orgull el veure exalumnes sent professors de diferents escoles de música, inclosa la nostra. Veure ex-alumnes formant part d’altres agrupacions musicals de la ciutat, que en aportar els seus estudis musicals li han donat un plus més de qualitat a l’agrupació. Veure ex-alumnes formant part de grups o orquestres que animen festes i revetles per tota Mallorca. Veure exalumnes amb la seua carrera de música acabada que, per cert, podrien haver sigut alguns més. Veure exalumnes parlant amb nostàlgia dels seus anys a l’escola/banda i, com no, veure exalumnes portant els seus fills a estudiar música, és un motiu de satisfacció immens perquè demostra que les coses s’estaven fent bé.

Voldria donar les gràcies a tots els alumnes que van començar el seu interès per la música a l’escola perquè els he vist créixer i els tinc una gran estima. A tots els que han format part de la Banda de Música, perquè molts no saben el complicat que és haver d’interpretar Mozart o els Beatles, als pares per confiar en l’escola que jo dirigia perquè els seus fills o ells mateixos començaren a aprendre el llenguatge de la música, als polítics per confiar en mi malgrat haver tingut tantes ideologies diferents durant tants anys (PSM, PSOE, PP, Unió Mallorquina, Més) la qual cosa demostra que la música és llengua universal, als professors que han treballat amb molt d’entusiasme malgrat les males condicions materials, econòmiques i d’infraestructura, a l’equip directiu per la seua ajuda en l’organització de l’escola i als aficionats que han assistit als concerts i audicions, perquè no hi ha millor regal per a un músic que l’aplaudiment.

Un, durant aquests anys també ha tingut moltes satisfaccions, però crec que quan venen del món de la música i de dues persones que admire tant, més encara, em referisc a les entrevistes que es van fer a “Veu de Sóller” el 21 de novembre 2008 a Rumiko Harada i el 04 de maig de 2018 a Suzanne Bradbury.

A Rumiko li preguntaven:

“Participa activament de l’actual efervescència musical de la vall?”

I contestava: “Una de les coses de què estic més orgullosa és d’haver formart part del desenvolupament d’aquesta Escola que em sembla fantàstica. He pogut observar com els pares que en un principi acompanyaven als seus fills, s’han convertit ells mateixos en alumnes; fet que ha contribuït a l’arrelament social de l’escola. Ara bé, també crec que aquest fet s’ha degut molt a la gran feina que a duita a terme en Joan Vercher, el seu director que té una capacitat de feina envejable”.

I a Suzanne Bradbury, deu anys després, li preguntaven:

“Quina és la seva vinculació amb l’Escola Municipal de Música de Sóller?”
I deia: “En el 2000, Joan Vercher, ànima de l’Escola Municipal de Música, em convidà a formar part dels mestres d’aquesta institució la qual he col.laborat durant anys i de la qual em sent molt orgullosa d’haver-ne pogut formar part. La meua relació amb aquesta institució ha estat -i és- fantàstica. El que ha fet Joan Vercher per la música de Sóller és únic. Els seus esforços per tirar endavant l’Escola de Música han propiciat que el món musical solleric hagi eclosionat en tots els sentits, donant lloc a una expressió musical molt variada i de qualitat. Vercher a obert la vall de Sóller al món de la música”.

Després d’aquestes paraules de gent que aprecie i important de la música, què més em dona el que diguen o pensen alguns polítics, funcionaris o gent que comença en aquest complicat món de la música.

Alguns aspectes que destacaria d’aquests anys serien la creació de diverses peces musicals per alumnes quan tenien entre 10 i 15 anys, alumnes creant sobre una melodia la lletra de l’Himne de l’Escola de música, el concurs de dibuix per als nostres alumnes, que tenim la gran sort de tindre’ls penjant i vestint les parets de les nostres aules, els actes del 10è aniversari, les audicions als patis de Sóller, les audicions per a la gent gran a la residència Bell Entorn i la Tercera Edat, la participació de la Banda als festivals de Barcelona, València, París, Galícia, Tarragona, Sevilla, Granada i Jaén, tots els concerts realitzats a Sóller amb diferents bandes de música de Mallorca, Tenerife, Saragossa, Barcelona, València i París, el concert celebrat a Sóller per la Societat Ateneu Musical de Cullera, una de les millors bandes del món per la seua banda juvenil i una doble satisfacció perquè va ser la societat musical (que enguany ha complit el seu 125è aniversari) on jo vaig començar els meus primers passos amb la música, el cor francès que va gravar la música de la pel·lícula “Los niños del coro”, Banda del Conservatori mitjà de Mallorca, concert de Nadal amb els diferents col·legis i l’institut de Sóller (espere que seguisca per molts anys més), corals del Teatre Principal, festivals per Mallorca, les col·laboracions amb la majoria d’agrupacions i entitats de Sóller, impossible citar-ho tot, però destacaria també a la Banda de Música en la interpretació de dues obres que vaig compondre desinteressadament una a l’Agrupament Escolta Capità Angelats dedicada a aquesta associació en el seu 50è aniversari, i “Sóller 1561”, peça descriptiva sobre la festa del Firó, que van anar dos concerts molt emotius. Falta per estrenar una altra obra que he dedicat a la ciutat titulada “Sóller: més que un poble”, espere que s’estrene a Sóller i amb la seua Banda de Música. Deixe obres dedicades a aquest meravellós poble (Festival de Sóller, AEG Capità Angelats, Amics de la Música de Sóller, UrCrisAli, Soller 1561, Guillem Bernat, etc.) que ja formen part de l’arxiu musical de la ciutat.
Perdoneu-me que no pose noms de persones de les quals estic altament agraït perquè és impossible posar-los a tots, però me’n vaig amb un gran record de Sóller, així que ja ho sabeu, em veureu pels concerts i audicions de l’Escola i Banda.

No vull deixar de comentar que aquest últim any i mig se’ns ha volgut acusar de moltes coses, jo puc assegurar i afirmar que tinc la consciència ben tranquil·la, primer, de no portar-me res que no em corresponia, i segon de prendre totes les decisions en favor dels alumnes de l’escola i dels músics de la banda, és a dir, pel bé de la música. De la Banda Municipal, bo, ací estan les crítiques de la majoria de directors i gent del món de la música, admirada i referent per la qualitat en les seues interpretacions.

Només vull i desitge que els actuals dirigents de l’Escola i Banda de Música tinguen un suport per part de l’Ajuntament moltíssim major del qual jo vaig tindre i espere l’èxit d’aquesta Escola de Música com de la seua Banda perquè continuen sent i seran la meua Escola i Banda de música, sempre m’alegraré dels seus èxits i sempre estaré disposat per a ajudar, col·laborar o el que faça falta.

Gràcies Sóller per donar-me tant.

Joan E. Vercher, Director de l’Escola i Banda municipal de música de Sóller des de la seua creació any 2000 al 2021



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a