Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 de juliol de 2024   |   16:28
 
Enquesta  
És correcta la resposta que dona l’Ajuntament al moviment ciutadà SOS Sóller?


No
 
Reportatge
05/02/2016 | 08:49
Biochar, cercant l’alternativa als fums
F.M.

Una trentena de sollerics es donaren cita dissabte passat a la parcel.la d’Horts Solidaris situada a Son Angelats per participar en el taller de Biochar, impartit per Christer Söderberg.

Söderberg, suec resident a la vall, informàdurant dues hores als assistents sobre els beneficis del Biochar -carbó vegetal aconseguit a partir de biomassa que no va destinat a la cremació sinó a l’enriquiment del sòl- i sobre els beneficis que aquest podria tenir en un futur de cara a Sóller ja que, d’un costat, es podrien arribar a eliminar les molestes fumeroles de poda i ,de l’altre, es podrien oxigenar i desacidificar els sòls d’horts i olivars.

A base d’uns forns construïts amb bidons, la biomassa vegetal passa a esdevenir carbó en un procés que dura poc més d’una hora i que gràcies a la seva especial construcció i col.locació elimina la presència de fum durant l’obtenció del preuat Biochar. Aquest carbó presenta la particularitat de ser l’habitacle ideal per a molts de microorganismes que seran els encarregats de dur a terme les tasques d’oxigenació dels sòls on s’apliqui. Per a una millor colonització del Biochar per part dels microorganismes es recomana mesclar-lo a parts iguals amb fems i compost per a facilitar-ne la colonització.

Durant el darrer any s’han duit a terme a la finca Ecovinyassa alguns estudis sobre els beneficis de l’aplicació del Biochar a alguns conreus tradicionals amb resultats força espectaculars: s’ha comprovat un augment del 62% de producció de biomassa en crucíferes -cols- i d’un 35% en lleguminoses -concretament en el conreu de faves-. La qual cosa no fa més que potenciar les expectatives creades al voltant d’aquest carbó vegetal que curiosament amb la llenya que dóna una millor producció és amb la de cítrics -conreu per antonomàssia de la vall-.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a