Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 17 d'abril de 2024   |   00:41
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
12/01/2023 | 13:08
Any 2022, quan el canvi climàtic es va fer constatable
Gabriel Mercè

Molts escèptics del canvi climàtic han canviat d’opinió aquest any 2022, quan han constatat a la seva pròpia pell un estiu extremadament calorós, prolongat i sec, mal de passar, acompanyat d’una tardor i un hivern que no acaben d’arrancar i notícies similars a altres zones d’Europa. Qui té dades objectives i cada any les comparteix amb “Sa Veu” és Joan Puigserver, que ha deixat registrat sobre les seves llibretes l’any més càlid dels seus 38 anys d’observació meteorològica.

D’aquesta forma, amb dades objectives, es pot destacar que els 19’2 graus de temperatura mitja d’aquest any 2022 superen en tres graus els anys més freds d’una ja llarga sèrie històrica a Sa Vinyassa. La mitja dels 38 d’observació del clima deixa una mitja de 17’4 graus, superada en 1’8 aquest any passat fins arribar als històrics 19’2.

I és que, com ja fa temps que adverteix Puigserver quan fa balanç de l’any, la temperatura segueix un camí clarament ascendent al llarg dels anys, que sembla imparable. Fins l’any 1996, la temperatura mitja fluctuava entre els 16’2 i els 17’4 graus. A partir d’aquest moment ja no trobam més temperatures per davall els 17 graus (excepte l’any 2005). A partir de 2011 la temperatura es va aproximant als 18 graus i durant els tres darrers anys els ha superat, i aquest any 2022 amb escreix, superant ara els 19.

Els estius, disparats

Puigserver ha analitzat el comportament de la temperatura a la tardor (entenent-ho com els mesos d’octubre, novembre i desembre) i a l’estiu (juliol, agost i setembre) per arribar a la conclusió que és sobretot a l’estiu quan el fenomen del canvi climàtic es fa més evident a Sóller. Segons els seus registres la mitja estiuenca a Sa Vinyassa és de 24’6 graus, però aquest any de rècord ha arribat als 26’9, amb una diferència d’uns impressionants 2’3 graus positius.

No obstant això, aquest any 2022 ha estat diferent en tot. L’estiu va ser de rècord, amb els tres mesos més càlids de la sèrie històrica, però també la tardor ho va ser, i l’hivern duu el mateix camí.

De fet, l’any 2022 va arrancar amb uns mesos de gener i febrer especialment freds, amb moltíssimes gelades que complicaven l’activitat als horts. Després d’un any 2021 que també havia estat de rècord pel que feia a temperatura, dins el primer trimestre de 2022 tot feia pensar en un any d’estabilització. I així va ser fins a mitjan maig, quan es varen començar a donar màximes de 34’2 graus (dia 20) i de 37 (dia 22), que solen ser més pròpies d’un mes de juliol o agost.

Aquest any excepcional es va consolidar el mes de juny, amb diverses onades de calor i una nova punta de 37’2 graus el dia 21. A les nits, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, en comptades ocasions es va baixar dels 20 graus, el que va convertir el 2022 en l’any amb més nits tropicals de la sèrie històrica de Sa Vinyassa.

Tot i no registrar-se puntes de calor molt exagerades, a excepció dels 41 graus de rècord del dia 13 d’agost, l’estiu no va donar treva i va deixar un rastre de temperatures molt elevades. A més, els mesos de tardor (octubre, novembre i desembre) han acompanyat l’estiu i també han deixat un registres de temperatura molt elevada.

Dins l’octubre, el dia 26 es va anotar una màxima de 34 graus molt fora de lloc, com també ho són els 27’8 del dia 2 de novembre o els 24’6 del dia de Nadal. Mai Joan Puigserver havia registrat un mes de desembre tan calorós. I el mes de gener duu el mateix camí, per exemple amb els 24’6 graus del dia de Cap d’Any i els valors que s’assoleixen aquests dies al migdia, durant un mes en el qual no es solen superar mai els 20 graus de temperatura.

A més, al llarg de l’any es varen registrar moltes jornades amb vent de Xaloc, especialment xafogós, així com onades de pols en suspensió d’origen africà i diverses ocasions amb rècords de temperatura a Sóller a causa de l’efecte Foehn.

La mateixa tendència

L’observatori de Sa Vinyassa ha seguit al peu de la lletra d’altres instal·lacions meteorològiques de les Illes Balears, de la conca mediterrània i d’Europa. El continent ha viscut l’estiu més calorós des que hi ha dades fiables, mentre que la tardor ha estat la tercera més càlida, tan sols superada per les de 2006 i 2020. En conjunt, l’any 2022 ha estat el segon més càlid de la història, tan sols superat pel 2020.

I a nivell mundial, la cosa no és gaire diferent. El 2022 s’ha convertit en el cinquè any més càlid de la història, per darrere 2016, 2020, 2019 i 2017 respectivament, com es veu, tots de la història més recent.
A més, moltes regions d’Europa han estat perseguides per llargs períodes de sequera. Les Illes Balears s’han salvat d’aquesta sequera i tan sols han registrat un descens del 12% en el nivell de pluja. No obstant això, Sóller ha estat un cas a part ja que va quedar fora de diverses tempestes abundoses que varen afectar altres zones de l’arxipèlag, però de les quals la zona de la Tramuntana en va quedar exempta.

Un any especialment sec

Juntament amb la temperatura de rècord, la característica principal de 2022 és la manca de pluja. Els 490’8 litres registrats deixen l’any com el tercer més sec dels darrers 38 anys. Ens hem de remuntar als anys 1999 i 2000 per trobar valors inferiors als 500 litres de precipitació anual. No obstant això, Sóller ha resistit bé tants mesos amb poca aigua per haver plogut de forma estratègica, que ha permès aprofitar bé fins a la darrera gota d’aigua.

Veníem d’un any 2021 molt abundós d’aigua, amb pluges històriques durant el mes de novembre. El 2022 no s’han donat casos de grans aiguats, sinó que s’han donat precipitacions més modestes que han penetrat millor dins la terra. Varen ser molt importants els 38 litres del dia 24 de maig, els 23 del 17 d’agost i els 44 del 29 de setembre, unes precipitacions que varen arribar en moments clau i varen permetre que les fonts no s’assecassin i que els boscos lluissin bé fins a l’arribada de l’hivern.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a