Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 5 de desembre de 2020   |   10:20
 
Enquesta  
Estàs d’acord en instal·lar un semàfor a la carretera de Sóller per facilitar l’accés a Palmanyola?


No
 
Künh diu que Muleta ja compta amb els serveis.
01/02/2019 | 08:49
Kühn reclama 65 milions per Muleta
J.M.

Matthias Kühn ha presentat una reclamació patrimonial contra el Govern per valor de 65 milions d’euros per haver desclassificat la urbanització de Muleta II al Port de Sóller mitjançant la Llei d’Urbanisme de 2017. Per fer-ho, l’empresari immobiliari assegura “falsament” que la urbanització disposa de tots els serveis bàsics, quan en realitat no disposa de cap d’ells.

Malgrat que l’Ajuntament de Sóller no ha estat inclòs en la demanda patrimonial, des del consistori solleric han precisat que la desclassificada urbanització “no disposa de cap servei bàsic com al·lega Kühn” per la qual cosa dubten que la reclamació pugui prosperar a partir d’aquest argument. Fonts tècniques han assenyalat que Muleta II no disposa de servei d’aigua potable, ni clavegueram, ni servei d’electricitat ni telefonia. Fins i tot han afirmat que no disposa de voreres ni enllumenat públic, un fet que contrasta amb el que recull la reclamació de responsabilitat patrimonial que ha impulsat la societat Birdie Son Vida, l’empresa propietària dels terrenys vinculada a Kühn, que assegura que Muleta II és sòl urbà dotat amb tots els serveis que estipula la llei. Per a l’Ajuntament, Muleta “no pot considerar-se sòl urbà al no tenir els serveis bàsics”.

Des de l’Ajuntament solleric també han precisat igualment que la manca de serveis bàsics que segons Kühn sí que existeixen “es contradiu amb el fet que l’empresari presentàs fa uns anys un projecte de dotació de serveis valorat en un milió d’euros”, el qual mai va arribar a ser autoritzat pel consistori.

En el rerefons d’aquesta milionària reclamació està l’acord transaccional assolit entre Kühn i l’anterior Govern del PP el 2013 davant del Tribunal Superior de Justícia de Balears. Amb aquest acord l’anterior executiu va reconèixer que Muleta era sòl urbà per així estalviar-se la indemnització que li reclamava l’empresari immobiliari després que una moratòria urbanística del 2008 bloquegés el desenvolupament de Muleta II, que va passar a ser sòl rústic protegit. No obstant això, aquest acord no obligava a l’Ajuntament de Sóller, en no ser part demandada en el procés, a modificar el seu Pla General per requalificar els terrenys de la urbanització a sòl urbà. Per aquest motiu el municipi mai va accedir a modificar el pla urbanístic, de manera que la urbanització no va poder executar-se ni dotar-la de nous serveis, com havia sol·licitat Kühn. Mentre tot això passava, la Llei d’Urbanisme de 2017 va desclassificar definitivament els terrenys de Muleta II tancant la porta a qualsevol possibilitat a poder-se desenvolupar.

De 100 a 65 milions

L’embolic legal i judicial en què es troba Muleta II ha posat de manifest les diferències de valor econòmic que Matthias Kühn ha donat als terrenys de l’antiga urbanització al llarg dels últims anys. Si en la demanda resolta en 2013 pretenia que el Govern li abonàs una indemnització de 100 milions d’euros, en la reclamació que ara manté contra l’administració autonòmica ha rebaixat el valor fins als 65 milions.

El Govern rebutjarà la reclamació patrimonial, que pot obrir la porta a un nou procés judicial.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a