Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 28 de noviembre de 2022   |   13:45
 
Enquesta  
Quin format t’agrada més de la cavalcada dels Reis d’Orient?

El tradicional
El més llarg
 
10/05/2022 | 09:58
El Firó del retorn
G.M.

Sóller va rememorar ahir la victòria contra les tropes sarraïnes de 1561 amb un espectacular Firó, el Firó del retorn, després de dos anys de total absència.

Segons el guió previst, les tropes pageses es concentraren davant l'Ajuntament a primera hora del capvespre i varen ser esperonats pel Capità Angelats per l'amenaça de les tropes sarraïnes davant la costa sollerica.

L'acció es va traslladar aleshores al Port de Sóller, on tengueren lloc les dues batalles sobre l'arena, amb una participació molt elevada tant pel que fa a espectadors com a participants. L'absència dels trons de les escopetes, provocada per un canvi de normativa, va ser substituïda per un major protagonisme de la pirotècnia, de tal forma que els trons característics que acompanyen la festa seguiren tenint gran presència durant tot el capvespre.

La batalla del Pont d'en Barona va ser enguany molt fugaç i les tropes es replegaren just després per prendre forces de cara a la recta final de la festa: un espectacular saqueig als edificis de la Plaça de la Constitució protagonitzat per les tropes sarraïnes, que va culminar amb la simulació de l'incendi de les Cases de la Vila i el canvi de bandera al balcó.

Però l'alegria dels saquejadors duraria poc. Les tropes pageses entraren, minuts després, a una Plaça de la Constitució plena de públic per donar l'estocada final als invasors i restituir la bandera pagesa a la casa consistorial. L'esperat discurs final del Capità Angelats, recitat també de memòria per molts dels assistents a l'acte, i el cant de La Balanguera, enguany entonat en viu i amb molt d'encert per Toni Riutort, varen ser el colofó a una festa espectacular que va tornar congregar la gent al carrer després de tant temps de no poder-ho fer.

El trasllat de la Mare de Déu de la Victòria, des de la Parròquia de Sant Bartomeu fins a l'església de l'Hospital, acompanyada pel clero, els personatges històrics i nombrosos participants, va servir per cloure un Firó espectacular, el Firó del retorn.

Foto: Josep OliverAnterior Tanca Següent Compartiu-ho a