Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   02:50
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Les destrosses a l'arbrat són generalitzades.
10/03/2023 | 11:45
Deu anys per recuperar els olivars
J.M./G.M.

Els olivars de la Serra de Tramuntana necessitaran una dècada per recuperar l’aspecte que tenien fins fa una setmana, cosa que augura uns anys de dificultats en la producció d’oli d’oliva com a conseqüència dels greus danys que varen patir les plantacions durant l’episodi de neu de la setmana passada.

El president de la cooperativa, Miquel Gual, ha reconegut que “com a mínim hauran de passar deu anys perquè els olivars es recuperin” del greu cop que patiren amb la nevada. Com a conseqüència de la intensa nevada, els olivars i els boscs de la Serra patiren nombroses baixes d’arbres. Les oliveres sofriren quantiosos danys materials per la caiguda de cimals i no hi ha olivar que no hagi sofert les conseqüències a partir de la cota dels 400 metres d’altura. En aquest sentit, Miquel Gual ha assenyalat que la recuperació dels olivars “requerirà l’ajuda de les institucions” per tal de fer front a l’elevada factura que suposarà restablir la normalitat als cultius danyats amb la nevada de la setmana passada. Per això, des de la cooperativa agrícola Sant Bartomeu “estarem pendents de si finalment hi ha declaració de zona catastròfica” així com “de les ajudes que preveu habilitar el Consell”.

Per la seva banda, el president de la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca, Miquel Arbona, ha assenyalat que en una reunió del Consorci Serra de Tramuntana celebrada aquesta mateixa setmana es va parlar d’una ajuda de 35 euros per olivera danyada, la qual cosa considera una xifra justa.

Gual ha posat de manifest que la tramitació de sol.licituds d’ajuda necessitarà d’una llarga tramitació administrativa, per la qual cosa ha instat a les institucions “a ser àgils en la tramitació i concessió d’ajudes” si finalment s’articulen línies de suport als propietaris de finques. El president de la cooperativa ha afirmat que “els pagesos estam disposats a escoltar” les propostes que puguin fer les diferents administracions per ajudar a pal.liar els danys en l’agricultura provocats per la neu.

Al marge de les subvencions que es puguin atorgar a les explotacions agràries de la Serra de Tramuntana, per a Gual “la feina que ara queda per endavant és endreçar els olivars”. Per això ha instat als pagesos “a treballar per recuperar la normalitat” que passa per “exsecallar els arbres i retirar les branques i cimals que va tombar la neu”. Per a Gual, aquesta tasca “és molt important fer-la ara, ja que, de no fer-se, podria donar peu que més endavant sorgís la plaga del brom”.

En el mateix sentit s’ha manifestat Arbona, que ha explicat que l’única opció viable en els olivars de la zona és la crema de la rama. Per a Arbona aquesta feina “és molt urgent i s’ha de fer abans que dia 1 de maig els arribi la prohibició anual de cremes”.

Perill d’incendis

El que havia de ser una nevada com qualsevol altra que cada any guaita per la Serra de Tramuntana, la de la setmana passada va ser especialment nociva per a l’agricultura. A més dels milers d’oliveres que es veuren afectades per la caiguda de cimals o de l’arbre complet, també s’han d’afegir els quantiosos danys que patiren els boscs. I no sols els de Sóller, sinó el del conjunt de la Serra de Tramuntana. L’acumulació de neu sobre les branques va provocar que els alzinars i pinars registrassin també nombroses baixes. Així, alguns boscs són actualment impracticables per la quantitat de cimals que varen caure. També pels arbres que varen trabucar, un problema que es podria agreujar de cara a la temporada d’incendis.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a