Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 28 de juliol de 2021   |   22:23
 
Enquesta  
És ara el moment adient per celebrar les revetlles a la Plaça que no es pogueren fer per la Fira?


No
 
Entrevista
14/09/2018 | 08:54
Pep Marcús:
“La fàbrica de Can Bac és el punt negre de l’Alqueria”
G.P.

Pep Marcús Colom és el pregoner 2018 de les festes de l’Alqueria del Comte, un pregó que realitzarà avui horabaixa a les 19 hores i que posarà de manifest la seva relació amb aquesta barriada. Diplomat en Magisteri -en l’especialitat d’Educació Primària-, Marcús té en l’estudi de l’astronomia una de les facetes més rellevants de la seva vida: és el president de l’Associació Astronòmica de Llevant de Mallorca -Club Newton- des de fa nou anys; fou durant cinc anys membre de l’equip de divulgació del Mallorca Planetàrium; també fou durant un any membre de l’equip d’investigació de l’Observatori Astronòmic de Mallorca on codescubrí l’asteroide 2014B39.

Pregunta.- Què sentí quan li comunicaren que havia estat escollit pregoner de les festes 2018 de l’Alqueria del Comte?
Resposta.- Fou una gran sorpresa i tot un honor perquè no m’ho esperava. No em veia -i encara no em veig- digne de tal honor.

P.- Acceptà tot d’una o s’ho va haver de pensar?
R.- M’ho vaig haver de pensar perquè consider que hi ha gent més preparada que no jo per fer el pregó; però vaig acceptar acceptant amb molta il.lusió.

P.- Sobre què versarà el seu pregó?
R.- Sobre la meva relació -tant meva, personalment, com de la meva família que arribà al barri devers 1939 i on residí des de llavoR.- amb la barriada; òbviament hi haurà records de la meva joventut però també faré referència a les excel.lències i deficiències que comporta viure a l’Alqueria del Comte.

P.- Com és la vida a l’Alqueria del Comte?
R.- Una vida tranquil.la i amb molta qualitat de vida. Els veïnats formen una gran família on tothom es coneix, la qual cosa converteix l’Alqueria del Comte en un petit poble dins Sóller- Realment s’hi viu molt bé.
P.- Quins creu que són els principals problemes que afecten al barri?
R.- D’una banda, la desaparició lenta però inexorable del teixit comercial del barri -de fet, general a tot Sóller-; de l’altra, la brutorada -es tracta d’un barri molt maco però molt brut, es fa net molt de tant en tant-; també vull fer esment als talls excessius de circulació que hem patit durant aquest darrer any; i acabaré fent referència al deficient enllumenat públic sobretot a la zona de Cals Panerers on visc.
P.- L’aparcament serà un problema crònic a la barriada?
R.- Sí, senzillament perquè no hi ha lloc on aparcar i per la manca d’espai on fer un aparcament. Tot i això, vull deixar ben clar que preferesc els tarongers als cotxes. Si pogués ser m’agradaria un aparcament com el de Sa Coma a Fornalutx, que s’ha integrat en una zona de tarongers. Ara bé, també és cert que hi ha massa densitat de cotxes.

P.- La prolongació del carrer de Sant Jaume ha estat beneficiosa o nociva per a l’Alqueria del Comte?
R.- Crec que ha estat molt beneficiosa ja que ha convertit l’Alqueria del Comte en direcció única amb la conseqüent disminució del trànsit, fent-lo més fluid i evitant els embussos que provocava el pas de camions a la zona.

P.- El barri compta amb valuosos elements arquitectònics. En quin estat es troben?
R.- De-plo-ra-ble: l’antiga fàbrica de Can Bac que data del 1882 es troba en estat ruïnós amb el perill que això suposa de precipitació d’elements a la via pública -fet que ja ha passat en més d’una ocasió-; les rentadores de Cals Panerers, solen acumular molta brutícia tot i que encara s’empren... Però el punt negre és Can Bac, testimoni de la petita revolució industrial que patí la vall a finals del segle XIX i principis del XX.

P.- Pensa que l’Alqueria del Comte ha estat ben tractada pels diversos consistoris?
R.- Sempre hem tengut la sensació d’estar oblidats per tots els consistoris; sembla que per estar allunyats pensin poc amb nosaltres.

P.- Com definiria els veïnats d’aquest barri?
R.- Es tracta d’un barri molt heterogeni, caracteritzat pel tracte familiar dels seus veïns. És un barri de fàcil convivència amb gent d’orígens diversos que darrerament ha estat tocat per l’oferta turística. He constatat més de vint vivendes dedicades al turisme vacacional a la zona.

P.- En quin estat es troben els horts de la zona?
R.- Són vius però no compten amb la intensitat de conreu de fa uns anys. Abans se’n tenia molta més cura: avui en dia, la gent no disposa de temps per cuidar-los com toca.

P.- Com a amant de l’astronomia: quins han estat els punts àlgids d’aquest estiu, astronòmicament parlant?
R.- Han estat quatre: l’eclipsi total de lluna de dia 27 de juliol -fou el més llarg de tot els segle XXI; el màxim atracament del planeta Mart -el que s’anomena tècnicament oposició- de dia 27 de juliol en què se situà a tan sols 28 milions de quilòmetres de la terra; la visió a simple vista durant tot l’estiu de Venus, Júpiter, Saturn i Mart; i finalment, la pluja dels Persèids.

P.- Què ens deparà astronòmicament el 2018 encara?
R.- Dues pluges d’estels d’intensitat semblant a les Llàgrimes de Sant Llorenç: la dels Lleònids el 19 de novembre i la dels Gemínids els 15 de desembre.

P.- Per quin moment passa l’Observatori de Costitx?
R.- Està en concurs de creditors amb un deute de 2 milions d’euros.

P.- Per acabar l’entrevista, adreci un missatge als veïns de l’Alqueria del Comte de cara a les properes festes.
R.- Que les gaudeixin amb seny: que no siguin ases. Que procurin gaudir-ne i fer-ne gaudir als altres. Molts d’anys a tothom!Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a