Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 16 de juny de 2024   |   21:28
 
Enquesta  
Quina nota poses al batle Miquel Nadal després d’un any governant?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
19/02/2016 | 08:34
Sant Felip Neri, un temple renovat
J.V.

L’església de Sant Felip Neri de l’Alqueria del Comte va oferir dissabte una imatge renovada als fidels que s’hi aproparen per participar a la festivitat de la Verge de Lourdes. El temple ha estat embellit durant les darreres setmanes amb l’aplicació d’una nova capa de pintura a tota la nau.
La implicació de diversos voluntaris de la barriada ha permès dur a terme una rentada de cara amb profunditat en una església que gairebé havia quedat abandonada fins que el mes de febrer de l’any passat va tornar obrir les seves portes per acollir una celebració eucarística mensual.
Concretament, a més de pintar tota la nau, les tasques que s’han duit a terme han consistit en l’eliminació de les taques d’humitat presents al sòtil, la col.locació de noves làmpares i l’eliminació dels antics punts de llum, la retirada dels confessionaris i la recuperació de la capella lateral dedicada a Sant Felip Neri.
Durant aquestes tasques també s’ha treballat en les zones alienes als ulls dels feligresos. En aquest sentit, també s’ha millorat la sagristia i part de l’antic habitatge on residia el capellà del temple. La resta de l’immoble i els pisos superiors on vivien els frares de la comunitat es mantenen intactes des que varen ser deshabitats.

Una missa mensual

L’església de l’Alqueria del Compte obri les seves portes el primer dissabte de cada mes a les 18 hores del capvespre. El rector Antoni Alomar de l’església de Sant Felip Neri de Palma hi celebra una missa per recuperar els oficis en un temple que d’ençà de la mort del seu darrer rector (Josep Morell, febrer de 2011) havia romàs tancat. De fet, durant els darrers anys el temple només havia vist obrir les seves portes coincidint amb les festes que la barriada celebra cada mes de setembre.
L’actual rector té clar que no pot oficiar més celebracions degut al calendari litúrgic que ha de seguir en el temple palmesà. Per això, ara fa un any va acceptar la proposta d’un grup de veïnats de la barriada d’acudir un cop al mes per dir la missa.

Per encàrrec testamentari

L’actual església dedicada a Sant Felip Neri es va construir l’any 1694 en un dels laterals de l’antic camí que unia Sóller i Biniaraix. El temple es va construir per encàrrec testamentari de mossèn Lluc Colom Mayol, que així ho va deixar escrit quan va morir l’any 1677.
Tot i això, la petita capella no va estar dedicada a Sant Felip Neri fins a principi del segle XX. Aquest fet es va produir quan es va crear la congregació sollerica dedicada a aquest sant. L’església i un petit convent a la zona de Cas Panerers es convertiren en els eixos d’aquesta comunitat a la vall.
El 1925 començaren les obres per construir el convent en una parcel.la lateral del temple. Quan les obres varen estar acabades els frares s’hi varen traslladar abandonant l’immoble que havien habitat fins aleshores. Posteriorment, a partir de la segona meitat del segle XX hi fundaren una escola aprofitant les dependències del pis superior del casal.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a