Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 d'abril de 2024   |   17:28
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
08/05/2020 | 09:25
Més de 190 famílies depenen d’Es Rebost
J.M.

L’edifici de l’antiga escola del Fossaret té una activitat frenètica a diari. Nombrosos voluntaris treballen a corre-cuita per preparar les comandes de menjar que després entregaran a les persones que han rebut l’impacte més contundent de la crisi sanitària per coronavirus. L’antiga escola acull el magatzem d’aliments “Es Rebost”, un projecte solidari que aglutina els Serveis Socials municipals, Acció Social, Creu Roja i nombrosos voluntaris en un projecte comú encaminat a atendre les necessitats bàsiques de la població més desafavorida de la societat sollerica.

La feina d’aquestes entitats i voluntaris s’ha disparat des que la crisi del coronavirus va arribar a Sóller. Les xifres així ho corroboren ja que en només un mes i mig les demandes d’ajuda s’han més que triplicat.

D’acord amb les dades que manegen els voluntaris d’Es Rebost, actualment reben productes bàsics per a l’alimentació un total de 194 famílies de Sóller, el que a la pràctica es tradueix en més de 600 persones si es posa un valor mig de tres persones per cada una d’aquestes unitats familiars. I la xifra no fa més que augmentar a mesura que passen les setmanes.

Els voluntaris, que prefereixen mantenir-se dins l’anonimat, expliquen que “en un any normal, el número de famílies que atenem pot oscil.lar entre les 40 i les 75”. Aquest número sol anar variant en funció de l’època de l’any. A mesura que molts treballadors s’incorporen al seu lloc de feina (majoritàriament turisme i construcció) el número de famílies ateses per Es Rebost va disminuint. A mesura que arriba l’hivern, creix en la mateixa proporció que acaben els contractes laborals.

A hores d’ara, Es Rebost atén el triple de famílies, el que ha desbordat els voluntaris que han d’atendre persones que “es troben en una situació terrible”. La majoria són treballadors que es veuen afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que encara no han cobrat cap prestació econòmica, però també hi ha autònoms en una situació similar. Els responsables d’aquest projecte apunten que l’increment de famílies que atenen “no ha fet més que començar” ja que creuen que “el pic” encara no s’ha assolit i, amb les previsions més optimistes, calculen que les famílies que s’han acollit al projecte no el podran abandonar en un termini no inferior a l’any i mig.

Mentre no puguin proveir-se per sí mateixos, Es Rebost els anirà proporcionant quinzenalment aliments de primera necessitat. Per poder atendre un volum tan gros d’ajudes, entitats socials i Ajuntament han obert diversos canals per captar ajudes per afrontar l’adquisició d’aliments per proveir el magatzem. També reben aliments donats per administracions públiques i entitats privades. Però l’ajuda no basta i els diners que van reunint s’inverteixen en l’adquisició de productes per garantir que les prestatgeries d’Es Rebost no queden buides. La majoria d’aquestes compres es fan a comerços de Sóller, una manera de revertir en el municipi el tragí econòmica d’un projecte solidari que avui treballa a ple rendiment.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a