Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 17 de maig de 2021   |   22:14
 
Enquesta  
Quina és la millor ubicació per a la parada de bus?

Cetre
La carretera
 
Un exemplar de l'abella que s'ha detectat a Sóller.
19/02/2021 | 11:12
Descobreixen a Sóller una nova espècie d’abella invasora exòtica
SaVeu

Una nova espècie d’abella exòtica ha recalat a Mallorca, almenys des de l’any passat, quan els biòlegs Joan Díaz i Elisa Ribas la varen observar per primera vegada a Portocolom. Coneguda com abella asiàtica gegant de la resina (Megachile sculpturalis), s’ha dispersat per tota l’illa després de recórrer un llarg viatge des de la Xina, Corea i Japó, d’on és originària.

“Es detecta per primera vegada a Europa el 2008, a França. No hi ha manera de saber com ha arribat a Mallorca, és possible que mitjançant rutes comercials amb Catalunya i el sud de França”, va explicar fa un dies Díaz en declaracions a Diario de Mallorca. “Probablement va arribar en forma de niu. Aquesta espècie nia en forats que es troben a la fusta. Entren, posen una barreja de pol·len i nèctar, deixen l’ou i ho tapen amb resina, d’aquí el seu”, afegeix.

Fins a la data l’espècie s’ha observat a Portocolom, Palma, Inca, Alcúdia i Sóller. “Està molt disseminada, en punts distants els uns dels altres, el que indica que probablement va arribar a Mallorca abans de 2020, quan la detectàrem, perquè no podria haver-se expandit tant per l’illa en només un any”, subratlla Ribas.

Els dos biòlegs han publicat el seu descobriment a la revista Journal of Apicultural Research.

L’espècie invasora és més grossa que la comuna. El seu gran cap i les ales fosques varen delatar el primer individu que localitzaren els investigadors i per això es varen afanyar a capturar-ho, asseguran-se gairebé des d’aquest primer moment que es trobaven davant el primer exemplar d’abella asiàtica gegant de la resina observat a Mallorca.

La introducció d’espècies exòtiques en ecosistemes aliens és una cosa pròpia de la naturalesa, assumeixen els dos biòlegs, més encara en un món globalitzat en el qual s’obrin múltiples camins d’entrada. Els tècnics es troben ara amb el repte d’avaluar com es relaciona amb la fauna i la flora, com reaccionarà davant el clima de l’illa i en funció d’això prendre mesures.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a